Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Sníh není na Havajských ostrovech tak vzácný, jak by se mohlo zdát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zemská observatoř NASA/Joshuy Stevense s použitím dat Landsat/Volný zdroj

Téměř každý rok se na Mauna Kea a Mauna Loa s nadmořskou výškou nad 4 200 metrů, dostane alespoň poprašek, který trvá několik dní. Někdy připomíná spíše zimní sněhovou přikrývku a nikdy nepřestane být krásný.

Článek

Prodej surfových prken pro snowboardy

Dne 6. února 2021, pořídil Operational Land Imager (OLI) na Landsat 8 snímky „Velkého ostrova“ na Havaji v přirozených barvách s bohatou sněhovou pokrývkou na jeho dvou nejvyšších vrcholcích.

Foto: Zemská observatoř NASA/Joshuy Stevense s použitím dat Landsat/Volný zdroj

hawaii_oli_2021037

Počínaje mírnou bouří, dne 18. ledna 2021, napadl sníh na Havajské vysočině za tři týdny třikrát. Sněhová pokrývka přetrvávala na Mauna Kea a Mauna Loa, dvou nejvyšších sopkách v řetězci ostrovů, od 25. ledna. Trochu sněhu také krátce posypalo sopku Haleakalā, jejíž nadmořská výška je 3 000 metrů, na ostrově Maui.

Podle zpráv na sociálních sítích si Havajané našli cestu do sopečných hor se snowboardy a boogie boardy, aby sáňkovali. Jiní naplnili korby svých pickupů, aby přivezli sníh přátelům. Novější

Sněžení na Havaji je často spojováno s jevem počasí označovaným jako Kona low (Nízká kona). Větry, které obvykle vanou ze severovýchodu, se posouvají a vanou z jihozápadu. Větry ze závětrné nebo „nízké“ strany čerpají vlhkost z tropického Pacifiku a mění ji z deště na sníh, jak vzduch stoupá do vysokých nadmořských výšek.

„Přístupová cesta na Mauna Kea byla uzavřena pro veřejnost u návštěvnické informační stanice v nadmořské výšce 9 200 stop, kvůli sněhovým podmínkám a zimnímu upozornění pro Velký ostrov,“ napsali v ranní zprávě strážci Maunakea.

„Rangers kontrolují silnici a povětrnostní podmínky a znovu otevřou silnici, až budou podmínky bezpečné.“ znělo ve zprávě.

Meteorologové dokonce uváděli, že na vrcholcích bude možné nasněžit až 5 palců sněhu.

Tak si říkám, že pokud příští rok nebude v Česku sníh, pojedu si zalyžovat na sopku. Sbalím plavky a lyžáky a hurá na Havaj! Sjíždět sopku může být skvělý dvojitý adrenalin.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz