Hlavní obsah

Vesmírné hodiny Nixie tube ukazují čas v kilometrech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Materiál s laskavým svolením společnosti © 2024 URWERK

Podle švýcarské společnosti je účelem vrátit se k raným hodinám středověku, které překvapivě zkomplikovaly záležitosti, jejichž cílem bylo replikovat všechny druhy nebeských pohybů.

Článek

Švýcarská společnost URWERK vydala limitovanou edici hodin SpaceTime Blade, která používá staré trubice Nixie k zobrazení svérázné sbírky času a astronomických měření.

Společnost je známá především svou kolekcí neotřelých náramkových hodinek s nejrůznějšími bláznivými komplikacemi a exotickými materiály pouzder. Nyní si společnost dává pauzu s hodinkami a vrhla se na projekt hodin, které měří 1,7 m, váží 20 kg a skládají se převážně z velké skleněné trubice.

Účelem hodin je návrat k raným hodinám středověku, které překvapivě zkomplikovaly záležitosti, jejichž cílem bylo replikovat všechny druhy nebeských pohybů. V případě SpaceTime Blade sdělují nejen čas a datum, ale také vzdálenost, kterou Země urazí v průběhu dne a roku.

Základna SpaceTime Blade je vyrobena ve tvaru korunky hodinek z bronzu pomocí metody zvané lití do ztraceného vosku, která sahá až do starověkého Řecka. V tomto je předmět nejprve vyřezán z vosku, který může podporovat velmi jemné detaily. Tento voskový originál se poté zataví do sádry nebo jiného formovacího média. Prostřednictvím řady malých otvorů se dovnitř nalévá roztavený bronz, aby se roztavil a nahradil vosk, když odtéká. Po ochlazení se forma rozštípne a bronzový kus se vyleští a nanese se patina.

Co ale opravdu jako prvek vyčnívá, je ručně vyrobená skleněná klenutá trubice obsahující osm Nixie trubic pro displej. Pro ty z vás, kteří nejsou v určitém věku nebo se nezabývají vintage technologií, byly trubice Nixie oblíbeným způsobem výroby digitálních displejů od 50. let až do vývoje LCD a LED v 70. letech 20. století.

V trubicích SpaceTime Blade Nixie má každá jednotka sendvič 10 ocelových katod o tloušťce 0,1 mm tvarovaných do číslic držených v kovové anodové kleci a utěsněných v nízkotlaké skleněné baňce se směsí neonu a argonu. Když proud prochází jedním z kovových čísel, svítí červenooranžově. Vypadá to trochu staromódně, ale společnost tvrdí, že displej se může změnit až 500krát za sekundu.

Foto: S laskavým svolením společnosti ULWERK

Základna SpaceTime Blade má základnu z litého bronzu.

Každá trubice Nixie má 88 dílů.

Funguje to, ale každá žárovka Nixie vyžaduje 88 ručně sestavených dílů. Dohromady obsahují 1446 součástí. S přiloženým dálkovým ovladačem lze SpaceTime Blade nastavit tak, aby zobrazovaly hodiny, minuty a sekundy a hodiny, minuty a sekundy až na 1/100 sekundy dne, měsíce a roku.

Událost však spočívá v tom, že hodiny mohou ukazovat, o kolik kilometrů se Země daný den otočila na rovníku, nebo jak daleko v kilometrech se Země ten den nebo ten rok k dnešnímu dni otočila kolem Slunce.

„Pokračujeme ve zkoumání vztahu mezi časem a prostorem,“ řekl spoluzakladatel společnosti Urwerk Felix Baumgartner. „Už v roce 1800 Gustave Sandoz zviditelnil tento vztah vytvořením hodin, které místo toho, aby ukazovaly hodiny, ukazovaly odpočítávání v kilometrech. Tento zcela originální přístroj nám připomínal naši situaci, kdy jsme pouhými pasažéry na vesmírné lodi Země, řítící se galaxií fenomenální rychlostí. Je to tento koncept, který jsme zachytili v naší sbírce a který nyní interpretujeme prostřednictvím našeho SpaceTime Blade. Jde o zobrazení naší cesty. Překlad 940 milionů kilometrů, které každý rok urazíme kolem Slunce na hodiny, minuty a sekundy.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz