Hlavní obsah
Zdraví

Vůně dechu a těla může poskytnout vodítko k vašemu zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik

Každou sekundu proudí z našeho těla do vzduchu stovky chemikálií. Tyto chemikálie se uvolňují snadno, protože mají vysoký tlak par, což znamená, že se vaří a při pokojové teplotě se mění na plyny. Dávají vodítka o tom, kdo jsme a jak jsme zdraví.

Článek

Od starověkých řeckých dob víme, že když nám není dobře, cítíme jinak. Zatímco dnes se spoléháme na analýzu krve, starověcí řečtí lékaři používali k diagnostice nemocí čich. Pokud vám vzali závan dechu a popsali to jako fetor hepaticus (což znamená špatná játra), znamenalo to, že můžete směřovat k selhání jater.

Pokud byl závan člověka sladký nebo ovocný, lékaři si mysleli, že to znamená, že se cukry v trávicím systému nerozkládají a že tento člověk pravděpodobně trpí cukrovkou. Věda od té doby ukázala, že staří Řekové měli pravdu. Selhání jater a cukrovka a mnoho dalších nemocí včetně infekčních chorob dodávají vašemu dechu charakteristický zápach.

V roce 1971 napočítal chemik a laureát Nobelovy ceny, Linus Pauling, 250 různých plynných chemikálií v dechu. Tyto plynné chemikálie se nazývají těkavé organické sloučeniny nebo VOC.

Od Paulingova objevu objevili další vědci stovky dalších VOC v našem dechu. Zjistili jsme, že mnoho z těchto VOC má charakteristický zápach, ale některé nemají žádný zápach, který by naše nosy vnímaly.

Vědci se domnívají, že ať má VOC zápach, který naše nosy dokážou zaznamenat nebo ne, mohou odhalit informace o tom, jak je kdo zdravý.

Počátek Parkinsonovy choroby u skotského muže byla identifikována jeho manželkou, zdravotní sestrou v důchodu Joy Milnerovou poté, co byla přesvědčena, že způsob, jakým zapáchá, se změnil roky předtím, než mu byla v roce 2005 diagnostikována podle pachu této nemoci.

Psi dokážou vyčenichat více nemocí než lidé díky jejich sofistikovanějšímu čichovému talentu. Technologické techniky, jako je hmotnostní spektrometrie s analytickými nástroji, však zachycují ještě jemnější změny v profilech VOC, které jsou spojeny se střevními, kožnímirespiračními chorobami, stejně jako s neurologickými onemocněními, jako je Parkinsonova choroba. Vědci věří, že jednoho dne budou některé nemoci diagnostikovány pouhým dýcháním do přístroje.

Odkud pocházejí VOC?

Dech není jediným zdrojem VOC v těle. Uvolňují se také z kůže, moči a stolice.

VOC z kůže jsou výsledkem toho, že miliony kožních žláz odstraňují z těla metabolický odpad, stejně jako odpad vytvářený bakteriemi a jinými mikroby, které žijí na naší kůži. Pocení produkuje extra živiny pro tyto bakterie k metabolizaci, což může mít za následek zvláště zapáchající VOC. Zápach z potu však tvoří pouze zlomek vůní z VOC.

Naše kůže a také naše střevní mikrobiomy jsou tvořeny delikátní rovnováhou těchto mikrobů. Vědci si myslí, že ovlivňují naše zdraví, ale zatím moc nerozumíme tomu, jak tento vztah funguje.

Na rozdíl od střev je kůže poměrně snadno studovatelná, můžete odebírat vzorky kůže od živých lidí, aniž byste museli jít hluboko do těla. Vědci se domnívají, že těkavé organické látky mohou nabídnout pohled na to, jak bakterie mikrobiomu a lidské tělo spolupracují na udržení našeho zdraví a ochraně před nemocemi.

V laboratoři mého týmu zkoumáme, zda kožní VOC podpis může odhalit různé atributy osoby, které patří. Tyto signály v kožních VOC podpisech jsou pravděpodobně tím, jak psi rozlišují lidi podle čichu.

V této oblasti výzkumu jsme v relativně rané fázi, ale ukázali jsme, že můžete rozeznat samice podle toho, jak kyselé jsou VOC z kůže. Abychom to viděli, používáme hmotnostní spektrometrii, protože průměrný lidský nos není dostatečně sofistikovaný, aby tyto VOC detekoval.

Můžeme také předpovědět věk člověka s přiměřenou přesností na několik let z profilu VOC pokožky. To není překvapivé, vezmeme-li v úvahu, že oxidační stres v našem těle s přibývajícím věkem narůstá.

Oxidační stres nastává, když jsou vaše hladiny antioxidantů nízké a způsobuje nevratné poškození našich buněk a orgánů. Náš nedávný výzkum objevil vedlejší produkty tohoto oxidačního poškození v profilech VOC pokožky.

Tyto těkavé organické látky jsou nejen zodpovědné za osobní vůni, používají je i rostliny, hmyz a zvířata jako komunikační kanál. Rostliny jsou v neustálém dialogu VOC s jinými organismy včetně opylovačů, býložravců, jiných rostlin a jejich přirozených nepřátel, jako jsou škodlivé bakterie a hmyz. VOC používané pro tento dialog tam a zpět jsou známé jako feromony.

Co věda ukázala o feromonech lásky?

Ve zvířecí říši existují dobré důkazy, že VOC mohou působit jako afrodiziaka. Například myši mají mikroby, které přispívají k obzvláště páchnoucí sloučenině zvané trimethylamin, která umožňuje myším ověřit druh potenciálního partnera. Sexuální feromony mají také prasatasloni.

Je možné, že lidé také produkují VOC pro přilákání dokonalého partnera. Vědci ještě musí plně dekódovat kůži, nebo jiné VOC, které se uvolňují z našeho těla. Ale dosavadní důkazy o feromonech lidské lásky jsou přinejlepším kontroverzní. Jedna teorie naznačuje, že se ztratili asi před 23 miliony let, když si primáti vyvinuli plné barevné vidění a začali se při výběru partnera spoléhat na svůj vylepšený zrak.

Nicméně věříme, že ať už lidské feromony existují nebo ne, VOC kůže mohou odhalit, kdo a jak jsme, pokud jde o věci jako stárnutí, výživa a kondice, plodnost a dokonce i úroveň stresu. Tento podpis pravděpodobně obsahuje markery, které můžeme použít ke sledování našeho zdraví a diagnostice onemocnění.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz