Hlavní obsah
Internet a technologie

„Zdá se, že jste měli dopravní nehodu,“ hlásí Apple

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay free verze

Sedm způsobů, jak vám Apple může zachránit život. Užitečné informace, které možná nevíte.

Článek

1) DETEKCE AUTONEHODY

iPhone nebo Apple Watch rozpoznají čelní i boční nárazy nebo přetočení osobního vozidla. Některým uživatelům se ale stalo, že se detekce autonehody spustila při divoké jízdě na lyžích nebo na horské dráze.

Jak detekce funguje?

Po detekci nehody zařízení nahlas přečte upozornění: „Zdá se, že jste měli dopravní nehodu.“ Hodinky navíc klepou svého majitele do zápěstí.

Na obrazovce se objeví možnost okamžitého tísňového volání a pokud službu nevypnete, zařízení předpokládá, že si pomoc nemůžete zavolat sami a do 20 sekund se spojí se záchrannou službou.

Záchranářům začne přehrávat zvukovou smyčku. Informace podává v jazyce země, ve které se nacházíte a sděluje, že vaše zařízení Apple zaznamenalo vážnou autonehodu a vy nereagujete. Navíc zobrazí odhadované zeměpisné souřadnice i s odchylkou.

Jsou-li přidané nouzové kontakty, zařízení jim pošle zprávu s polohou a s upozorněním, že se zřejmě stala vážná autonehoda.

Nastavené zdravotní ID záznamy si mohou zobrazit přivolaní zdravotníci.

Poznámka: všechny tyto služby musí být povolené v nastavení.

2) DETEKCE PÁDU

Podobně jako detekce autonehody funguje detekce prudkého pádu. Řekněme, že spadnete na zem. Hodinky vás začnou klepat do zápěstí, rozezní se zvukový tón a na displeji se objeví hláška: „Zdá se, že jste utrpěli těžký pád.“

Na hodinkách lze potvrdit „Jsem v pořádku.“ Popř. okamžitě vytočit nabízené tísňové volání. Když se hýbete, Apple Watch počkají, co se bude dít dál.

60 vteřin se nehýbete? Spustí se 30 vteřinový odpočet. Při něm vám přehrávají zvukový signál a ťukají do zápěstí. Stále nic? Automaticky kontaktují tísňovou linku a upozorní vaše nouzové kontakty.

Pokud jste zavolali na tísňovou linku, ale pomoc nepotřebujete, nezavěšujte. Vysvětlete operátorovi, že šlo o nedorozumění.

3) ROZPOZNÁNÍ NEPRAVIDELNÉHO SRDEČNÍHO RYTMU

I když Apple uvádí, že se na tuto funkci člověk nemá spoléhat, hodinky umí rozpoznat nepravidelný srdeční rytmus pomocí ECG. Když se toto oznámení zobrazí, znamená to, že Apple Watch identifikovaly nepravidelný rytmus, který by mohl naznačovat fibrilaci síní. Navíc ho potvrdily několika dalšími měřeními.

Umí vás také upozornit na příliš nízký a nebo příliš vysoký tep.

Pokud vás tato notifikace znervózňuje, funkci nevypínejte, ale vyražte k lékaři.

Poznámka: Apple Watch neumí rozpoznat infarkt.

4) ROZPOZNÁNÍ ZVUKU

Snadno můžete přeslechnout kouřový nebo požární alarm a to ani nemusíte mít problémy se sluchem. Stačí poslouchat hudbu v AirPods s potlačením okolního ruchu a problém může být na světě. iPhone a iPad mohou na tyto poplachy upozornit. Stejně tak jako na dětský pláč, křik, sirény nebo rozbíjení skla. Můžete si přidat i svůj vlastní zvuk, třeba zvonek nebo alarm.

5) SATELITNÍ VOLÁNÍ

V Česku tato funkce není k dispozici, zkuste to jinde.

Chcete-li se dozvědět, jak služba Tíseň SOS přes satelit funguje, vyzkoušejte ukázku. Otevřete aplikaci Nastavení -> Tíseň SOS -> Vyzkoušet ukázku.

Musíte být venku, v relativně otevřeném terénu, s volným výhledem na oblohu. Stromy s mírným olistěním můžou spojení zpomalit nebo nemusí být vůbec navázáno. Spojení můžou blokovat také kopce, hory, kaňony nebo vysoké stavby.

6) FUNKCE NAJÍT

Trochu diskutabilní je v tomto kontextu funkce „Najít“ (Find my). Když jste venku s někým cizím a nebo se jen vracíte domů temnou uličkou, můžete svou polohu sdílet v aplikaci Find My s někým blízkým. Díky tomu, že důvěryhodná osoba bude mít přístup k vaší poloze v reálném čase, může v případě, že se dlouho nehlásíte zjistit, kde zrovna jste. A případně vám tak pomoci.

7) TÍSEŇ SOS

Základní funkce rychlého tísňového volání pomocí známého posuvníku na displeji mobilu nebo hodinek. Při zahájení tísňového volání zařízení automaticky zavolá na místní tísňovou linku a předá jí informace o vaší poloze. Opět může dát vědět i vašim nouzovým kontaktům.

Např. Google Pixel začne ještě automaticky nahrávat video.

Snad to nikdy nebude potřeba.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz