Hlavní obsah
Internet a technologie

Apple iMac M3: 8 GB vs 16 GB vs 24 GB jaký zvolit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Jirák

Apple iMac M3 2023 - Jakub Jirák (Zdroj renderu iMacu - Apple.com)

Rozhodujete se mezi iMac M3 s 8, 16 nebo 24 GB paměti? Zjistěte, která konfigurace je pro vás ideální.

Článek

Podívejme se, jak vybrat nový iMac 2023 s čipem M3. Apple nám tuto volbu neusnadnil, protože přidal možnost 24 GB unifikované paměti, zatímco iMac s M1 měl v nabídce jen 8 nebo 16 GB. V tomto průvodci nákupem se pokusím zmínit, pro koho je vhodná ta která konfigurace sjednocené paměti.

Nyní, když se Apple rozhodl po více než 900 dnech představit aktualizovaný iMac, pojďme se společně podívat na tento nový počin. Nejlépe bych však naši situaci popsal jako nalezení nového ducha ve starém těle. Navenek se jedná o starý známý iMac představený ještě s čipy M1. Ačkoli rozdíly nejsou vizuálně patrné, modernizovaný iMac s čipy M3 nabízí kromě standardů Bluetooth a Wi-Fi stejnou konektivitu.

Skok za hranice potenciálu modelu M1

Srdcem modernizovaných 24" iMaců jsou čipy M3. Jedná se o základní čipy ve dvou možných konfiguracích grafických jader. Základní model nabízí 8 grafických jader a 8 jader procesoru. Mohl bych se zde podrobněji věnovat skutečnému procesorovému nebo grafickému výkonu. Přesto nám čísla Apple zatím ukázal pouze v prezentaci a čistě z logiky věci se jedná o procesor na novém 3nanometrovém výrobním procesu.

Tudíž při zachování stejné plochy čipu jako u čipu M1 máme k dispozici více tranzistorů, takže v překladu do lidské řeči je M3 úspornější a výkonnější než M1. 

Jak velký bude výkonnostní rozdíl oproti verzi M1, bude záležet čistě na konkrétních aplikacích, pro které bude použit. Přesto bude rozdíl znatelný, pokud oba stroje porovnáte, ideálně ve stejné konfiguraci.

Pokud nyní iMac nemáte, ale chtěli byste si ho pořídit, pak bude i tak skvělou volbou. Mohl bych zde strávit nějaký čas popisováním grafického výkonu, který už i s M1 stačil na bezproblémové hraní MMORPG World of Warcraft, takže pokud M3 přináší větší grafický výkon, pak to může být jen lepší.

Co se týče neuronového enginu, i zde došlo k nárůstu výkonu. Nicméně vzhledem k tomu, že samotný Apple se zatím příliš nepodělil o to, k čemu je neurální engine na Macu nativně využíván, je pro nás tento přínos spíše sporadický, a proto nestojí za úvahu.

Má smysl upgradovat?

Pokud máte doma plně funkční 24" iMac s M1 a stačí vám, pak není důvod upgradovat. Ano, teď si protiřečím, ale raději vám ušetřím peníze a čas, protože se na vás nebudu zlobit, když článek nebudete číst dál. Pokud je však váš současný iMac z nějakého důvodu nedostačující a chtěli byste upgradovat, nebo iMac nemáte a chtěli byste si ho pořídit, pak se dostáváme k věci.

Proč jsem si dovolil sestavit průvodce nákupem

Nezbývá než projít jednotlivé konfigurace a definovat jejich cílovou skupinu. Vše pro vás připravuji podle svého nejlepšího vědomí a svědomí z pohledu koncového uživatele, ale také z pohledu člověka, který se věnuje tvorbě obsahu v podobě článků a tvorbě videí.

Co by však pro vás mělo být zásadní, je fakt, že pracuji jako seniorní softwarový inženýr a denně zatěžuji stroje Apple více, než je zdrávo, takže na základě dlouholetých osobních zkušeností vím, co je pro koho správná volba.

Která verze 24palcového iMacu je pro vás ta pravá?

Má smysl pořídit si základní model iMac M3, nebo se vyplatí spíše konfigurace na míru?

Měl by 24palcový iMac s verzí M1 ještě smysl?

Pokud máte v plánu používat iMac k běžné administrativě, práci s webem, psaní a občasnému ponoření do tvůrčích nebo školních projektů, zůstává iMac s verzí M1 vynikající volbou. Kdy má verze M1 smysl?

Pokud jste běžný uživatel, který by si rád pořídil levnější iMac, pak jste na správném místě, protože Apple nyní jistě bude nabízet spoustu iMaců s čipem M1 k odkupu, případně budete moci získat levnější zásoby strojů s čipy M1 v internetových obchodech.

Pro nenáročné uživatele se tohoto nákupu bát nemusíte. Bude to skvělý stroj a není ani podstatné, že má o 2 generace starší čipovou sadu. Pokud však příliš neřešíte rozpočet, doporučil bych vám pořídit si některou z později uvedených konfigurací.

Základní konfigurace 24" počítače Apple iMac M3

Počítač iMac v této konfiguraci má o dva porty USB méně a nenajdete zde ani gigabitový port Ethernet. Takže asi tušíte, co nedoporučuji, i když má nejpřívětivější cenovku 39 390 Kč. Tato konfigurace nabídne dostatek výkonu každému, kdo má tento iMac určený pro nenáročné činnosti doma nebo v kanceláři. Doma vám bude stačit jako věrný pomocník pro studenta. Nevyhne se však ani jednoduchému střihu videa nebo práci s počítačovou grafikou. Mějte však na paměti, že pro profesionální práci je tu Mac mini, Mac Studio nebo MacBook Pro.

Pokud jsem vám v předchozím textu nezavřel peněženku, tak tady jsou další konfigurace vhodné spíše pro náročnější uživatele. Pokud potřebujete vyšší grafický výkon, je tu iMac v konfiguraci s 10jádrovým grafickým procesorem, kde si připlatíte minimálně 6000 Kč, pokud nemáte zájem také o větší diskovou kapacitu. Za svůj příplatek však v balení získáte pouze tato dvě grafická jádra, dva další porty USB, gigabitový ethernet a klávesnici TouchID. Stále se bavíme o konfiguracích se základem 256 GB úložiště a 8 GB unifikované paměti, pokud chcete RAM.

Vzhledem k tomu, že iMac, ať už v konfiguraci s 8 nebo 10 grafickými jádry, považuji za primární stroj, nemyslím si, že tento příplatek má smysl. Lepší je investovat 6000 Kč do rozšíření úložiště na 512 GB.

M3 iMac: kolik sjednocené paměti?

Na rozdíl od úložiště nemůžete sjednocenou paměť později rozšířit, protože její množství je přímo ovlivněno výběrem při nákupu. Křemíkový Apple M1 měl pro nás jednodušší rozcestí, protože jsme měli na výběr pouze 8 GB nebo 16 GB variantu. Čip M3 přináší volbu 24GB unifikované paměti.

8 GB - tato kategorie bude určena pro většinu lidí

Protože jsem přišel do styku s mnoha kusy hardwaru, měl jsem možnost používat iMac M1 a 8 GB unifikovanou paměť. Na tomto stroji si vystačil téměř každý nenáročný uživatel.

Ani tento stroj se však nenechal zaskočit vyššími nároky uživatelů. Pokud se obáváte problému s výměnou dat na disku a většího opotřebení, můžete mi věřit, že se není čeho obávat.

Většina uživatelů základního iMacu si jej pořídí pro každodenní práci, nikoliv pro práci s velkou zátěží. Nebudu vám lhát. Základní iMac by byl ideálním strojem pro každodenní použití. Další otázka týkající se iMacu M3 s 16 GB sjednocené paměti by měla být zodpovězena. Pro koho je podle mě tato konfigurace vhodná?

16 GB - vývojáři, výkonní uživatelé

Nepřekvapí mě, pokud jsem již odpověděl na vaše otázky a vy jste se rozhodli tento článek opustit. Pokud jej však stále čtete, jste pravděpodobně příslušnou skupinou zájemců o výkonnější konfiguraci.

Pokud jde o model s 16 GB pamětí, pak možná patříte mezi uživatele, kteří o této konfiguraci uvažují například z hlediska lepšího prodeje v budoucnu nebo životnosti samotného stroje, protože doma nebudeme rozšiřovat unifikovanou paměť jako v SOC, takže zvolená konfigurace nás bude provázet po celou dobu životnosti stroje.

Pokud se o střih videa nebo fotografií zajímáte jako o koníček a obáváte se, že vám 8 GB verze nebude stačit, nemusíte se bát.

Právě jsem vám ušetřil pár stovek. Po předchozí větě stále váháte a máte rozpočet na rozšíření unifikované paměti a koupi vyšší konfigurace. Přesto vás to ve většině případů nebude stát nic navíc. Jste informatik a hledáte ideálního studijního společníka?

Pak jste ho pravděpodobně našli, i když v tomto případě bych spíše uvažoval o MacBooku Air.

M3 bude mít také vyšší výkon na jádro, takže se dočkáte rychlejší kompilace. A 16 GB unifikované paměti bych bral jako základ pro vývojový stroj, protože ačkoli můžeš být nenáročný vývojář, v okamžiku, kdy ti něco začne říkat docker, virtualizace atd. Budete za tu unifikovanou paměť navíc rádi.

Pro koho je tedy 16 GB unifikované paměti dobré?

Pro uživatele, kteří mají výčitky svědomí a bojí se, že si koupili základní konfiguraci, někdy základní konfigurace s rozšířeným SSD a 8 GB paměti nebude stačit. Uživatelé, kteří už vědí, že používají desítky otevřených oken v prohlížeči a pracují na tom a nechtějí se omezovat.

24 GB - ????

Stojíme před velmi složitou otázkou: pokud jste náročný uživatel, pak se pravděpodobně spokojíte s modelem s 16 GB unifikovanou pamětí, pro koho je tedy určena 24 GB verze?

  • Chcete to nejlepší, co tato kategorie nabízí.
  • Věříte, že až budete iMac nakonec prodávat, bude se prodávat snadněji a za lepší cenu než základní model.
  • Máte iMac 2021 s M1 a 16 GB sjednocené paměti a víte, že současné množství paměti je nedostatečné.

Pokud však potřebujete více paměti, bude pro vás vhodnější koupit si MacBook Pro nebo Mac Studio, který nabízí i výkonnější procesor. Buď 14", nebo 16" s verzí M1 Pro nebo Max, M2, případně novou verzí M3.

Jaké úložiště zvolit?

K základnímu modelu s 8 grafickými jádry nabízí Apple od 256 GB přes 512 GB až po 1 TB úložiště, přičemž každý skok vás vyjde na dalších 6000 Kč. Za sebe bych zvolil variantu s alespoň 512 GB, což je příplatek 6000 Kč oproti základní ceně. Důvod je jednoduchý: úložiště můžete kdykoli velmi snadno rozšířit pomocí externího disku. Já například používám 2TB disk Samsung T7 Shield, který jsem pořídil za ~3400 Kč, tedy výrazně méně, než chce Apple za pouhých 256 GB navíc.

Design

Po designové stránce nepoznáte, na který model se díváte. Apple se ani neobtěžoval přidat, byť jen jedinou barvu. Prostě vzal staré šasi a vylepšil vnitřek. Ale skutečně, stále jde o skvělý design, který je velmi líbivý, i když mu mnozí vyčítají příliš velkou bradu. Nedočkali jsme se tedy ani větší verze a iMac má stále jen 24" úhlopříčku displeje.

Foto: Apple.com

Apple iMac M3 - barevné varianty

Rozdíl mezi M1 a M3

Podle Applu je nový iMac s čipem M3 až 2× rychlejší než jeho předchůdce s čipem M1. Při přechodu z iMacu s procesorem Intel se uživatelé dočkají až 2,5× vyšší rychlosti ve srovnání s nejoblíbenějšími 27palcovými modely a až 4× vyšší rychlosti ve srovnání s nejvýkonnějším 21,5palcovým modelem. K dalšímu srovnání rychlostí Apple uvádí následující:

  • Safari běží až o 30 % rychleji.
  • Aplikace pro produktivitu, jako je Microsoft Excel, jsou o 30 % rychlejší.
  • Hry se načítají ještě rychleji a hráči ocení o 50 % rychlejší snímkovou frekvenci.
  • Úprava a přehrávání až 12 streamů 4K videa je 3× rychlejší než kdykoli předtím.
  • Používání programů Final Cut Pro a Adobe Premiere Pro k vytváření videí je až 2x rychlejší.
  • Úprava fotografií v aplikacích, jako je Adobe Photoshop, je až 2x rychlejší.
  • Lepší konektivita

Mimo čipu se na iMacu změnily dvě věci. Apple upgradoval Wi-Fi z verze 6 na Wi-Fi 6E, která pracuje ve výkonnějším spektru 6 GHz (oproti 2,4 GHz a 5 GHz u předchozích standardů), takže připojení je výrazně méně náchylné na rušení signálu.

A pak je tu Bluetooth. To bylo standardní součástí prvního 24" počítače iMac 5.0. Nyní je tu Bluetooth 5.3. To má díky nové technologii šifrování a lepší stabilitě signálu lepší zabezpečení. Podporuje také Bluetooth LE Audio s kodeky optimalizovanými pro bezdrátová sluchátka a reproduktory, a navíc umožňuje sledování polohy ostatních zařízení Bluetooth ve stejném prostředí.

Periferní zařízení

Počítače All-in-one od společnosti Apple jsou standardně vybaveny myší a klávesnicí Apple Magic. Pokud si připlatíte za dražší model s více grafickými jádry, dostanete k iMacu i klávesnici s dotykovým ID; u základního modelu si za ni můžete připlatit, ale vyjde vás na dalších 3 790 Kč.

Foto: Logitech.com

Perieferie Logitech MX Master 3 S a MX Keys S

Co víc? Tyto periferie bych nechal v krabici a koupil si pořádnou myš a klávesnici od Logitechu, konkrétně MX Keys S a MX Master 3 S. Používám je od jejich vydání a nedokážu si představit práci s ničím jiným.

Možné problémy

V tuto chvíli je příliš brzy na potvrzení nebo vyvrácení, zda se ve spojení s čipy M2 objevil také problém s pomalejším SSD. Tento problém u M3 naštěstí nemáme, na základě rozebrání MacBooku Pro s M3 od známého YouTubera Luke Miani, kde bylo vidět že jsou obsazeny oba paměťové sloty.

Foto: Jakub Jirák - Screenshot z videa autora článku

Rozebraný MacBook Pro s čipsetem M3 - Screenshot z videa autora článku

Podle prvních zpráv z macrumors by nové stroje mohly trpět nedostatkem v omezení šířky paměťového pásma. Teprve testy prvních uživatelů se stroji s novými čipy potvrdí, zda se jedná o skutečný problém.

Závěr:

Pokud hledáte nový stroj na běžné věci, do práce nebo do školy a líbí se vám design nového iMacu, pak vám s největší pravděpodobností bude stačit základní model, ale pokud patříte do specifické skupiny, pravděpodobně zvolíte šťastný střed. Předpokládejme však, že vám jde o rozpočet a iMac nemáte. V takovém případě vřele doporučuji zakoupit iMac 2021 s M1. Tento stroj vám udělá prakticky stejnou radost a oproti letošnímu roku něco málo ušetříte.

Tento článek byl původně publikován v anglickém jazyce 1.11.2023 - https://medium.com/macoclock/which-m3-imac-guide-8gb-vs-16gb-vs-24gb-949e1085f706 .

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz