Hlavní obsah
Internet a technologie

Mac Studio s M2 Ultra: na co se vlastně tak výkonné zařízení hodí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Jirák/DALL-E 3

Centrální server spravující 12 vzdálených stanic ve virtualizačním prostředí. Kancelář je navržena tak, aby odrážela moderní a profesionální atmosféru s pokročilou integrací technologií. Zdroj: DALL-E 3

Ve chvíli kdy jsem se dostal k Mac Studio s M1 Ultra ve velmi vysoké konfiguraci nebyla žádná z aplikací tak náročná, aby se plně využil potenciál tohoto zařízení až na jeden usecase.

Článek

Pamatujete jak jsem vám psal články o projektu Microsoft Volterra? Tedy o dev kitu pro Windows pro ARM. Tak nyní se k němu vrátíte mnozí z vás jistě zpozorněli a říkáte si proč mele o produktu Microsoft když nás nalákal na Apple, ale vše se záhy vysvětlí.

Ve chvíli kdy jsem měl možnost tuto pozoruhodnou krabičku vyzkoušet jsem velice rychle zjistil že když si koupíte Mac mini jedno s jakým Apple Siliccon čipem, tak budete mít výkonější stroj než je tento dev kit navíc s plnohodnotným operačním systémem macOS a spoustou aplikací ať už nativních, nebo přeložených pomocí Rosetta 2. Dávalo mi tedy maximální smysl využívat Mac mini pro vývoj pro Windows pro ARM.

No ale co když chcete zpřístupnit stroje pro vývoj dalším členům v týmu, buď můžete prokaždého jednoho z nich pořídit Microsoft projekt Volterra, nebo Mac Mini, či jiný stroj založený na Apple Siliconu nebo tu existuje ještě jiné řešení, na které se perfektně hodí podle někoho předražený Mx Ultra a je to právě virtualizace.

Ať už půjde o farmu virtuálních strojů s windows pro arm pro testování nebo virtuální stanice s Windows Pro Arm, které zpřistupníte vývojářům či testerům na dálku je právě stroj s Mx Ultra tím pravým.

Proč tomu tak je?

Důvodů je hned několik, avšak abych vám je mohl odůvodnit budete ještě potřebovat trochu více kontextu, nejprve se spolu podíváme na to, jak vypadá typická konfigurace kterou pro tyto účely pořizujeme. Aktuálně jsme naposledy kupovali následující konfiguraci Apple Mac Studio s M2 Ultra. V rámci virtualizace nám nejde o grafický výkon ale o co největší počet CPU jader a množství unifikované paměti.

Co je ovšem dalším důležitým faktorem je množství úložného prostoru, přece jen disk, co máte přímo v Mac Studio, je ten nejrychlejší, který můžete využít, takže pokud se nechcete střelit do nohy hned na začátku, tady to chce taky připlatit. Pro naše účely jsme došli k ideálnímu řešení s využitím základní verze M2 Ultra, ano, měli jsme předtím stroj i s M1 Ultra ale ten nevychází tak výhodně, což vám během příštích pár řádků i dokážu.

Využitá konfigurace

Pro současný setup jsme zvolili nákup více strojů Apple Mac Studio s M2 Ultra, jde tedy o stroje se 24 cpu jádry a 60 grafickými jádry, navíc jsme si připlatili za 128GB unifikované paměti a diskové úložiště jsme rozšířili na 2TB na místo původního 1TB. Jeden takový stroj nás vyšel na $5199 zatím jsme jich pořídili 5.

Foto: Jakub Jirák - Screenshot z Apple.com

Apple Mac Studio s M2 Ultra - zvolená konfigurace pro projekt

Teď si musíte myslet, že jsme se museli zbláznit koupit 5× Mac Studio, když jsme dříve měli problém využít naplno jedno jediné, které jsme pořídili pro vývoj, ale opak je pravdou díky virtualizaci dáváme takto za zlomek ceny k dispozici dostatek Windows ARM strojů, ať už pro vývoj, nebo testování.

Jak to vychází finančně? A kde se nachází výhodnost?

No a teď se dostáváme k jádru věci, ale musíme to vzít opět oklikou přes Microsoft Volterra projekt, kde jeden dev kit stojí $599 stejnou částku stojí i nejlevnější Mac mini s M2, který je výkonnější jak tento dev kit a navíc získáte plnohodnotný operační systém se spoustou dostupných aplikací proč tedy Mac Studio a ne Mac mini?

Mac Mini bychom museli pořídit pro každého vývojáře/testera, díky virtualizaci však můžeme dát každému stroj, co potřebuje a ještě ušetřit v nákladech. Pokud bychom se bavili čistě o energetické náročnosti, tak té jsem v souvislosti s Mac Studio s M1 Ultra věnoval pozornost již dříve v tomto článku.

Foto: Jakub Jirák - screenshot z Apple.com

Apple Mac mini s M2 - základní konfigurace

Takže se k tomu znovu vracet nebudu, leda byste to chtěli. Výhodnost celého řešení však není čistě v energetické stránce věci, ale jde tu i o fakt, že na jednom Mac Studio s M2 Ultra můžeme vytvořit až 12 virtuálních strojů dostupných remote kdekoliv na světě.

U stroje s M1 Ultra těchto strojů můžeme vytvořit 10 proto volíme nákup M2 Ultra, i když by bylo M1 Ultra na první pohled v současné době levnější.

Proč si dovoluji tvrdit, že jde o výhodnější řešení?

Není to složité dokázat jak jsem již zmínil jeden dev kit Microsoft Volterra stojí $599, takže pokud uvážíme nákup 12 dev kitů tak se bavíme o $7188, avšak naše řešení vychází na $5199. Teď tu neřeším žádnou cenu elektřiny, nonstop provoz, internet, cenu nástrojů pro virtualizaci což byste jistě mohli namítat.

Foto: Jakub Jirák - screenshot z microsoft.com

Microsoft projekt Volterra - Windows Dev Kit 2023

Ale pokud se na to tedy podíváme pouze těmito čísly tak nákup jednoho Mac Studio stroje v uvedené konfiguraci ušetří zákazníkovi neuvěřitelných $1989. Což řekněte sami není zrovna zanedbatelná částka a když uvážíme, že pro realizovaný projekt bylo pořízeno dokonce 5 takových strojů, tak se tu bavíme o úspoře necelých $10k, a to už, řekněte sami, pozná každý velice dobře.

Zpátky ke zvolené konfiguraci

Určitě vám vrtá hlavou, proč byla zvolena zrovna taková konfigurace pro Mac Studio, důvod je prostý, 8 GB unifikované paměti necháme pro běžný provoz systému a zbylých 120 GB se rozdělí rovnoměrně po 10 GB pro jednotlivé virtuální stroje. Proč 2 TB diskového prostoru, když pro běžnou virtualizaci s Windows 10 stačí alokovat 50 GB pro jednu virtuální stanici a máte k dispozici dalších 15 GB prostoru pro uživatele.

Foto: Jakub Jirák - screenshot z Apple.com

Zvolená velikost unifikované paměti pro Mac Studio

No Windows pro ARM je ve verzi Windows 11 kde se s updaty dostáváme mezi 50-80GB, takže jsme volili 100GB pro stanici a v případě potřeby zde máme ještě rezervu a je možné pro některé stanice navýšit diskový prostor přímo v rámci Mac studia, nebo můžeme vyuřít levnější externí či síťové disky pro rozšíření prostoru, ale v žádném případě nedojde k omezení uživatelů. Určitě jste se na základě počtu virtuálních stanic dopočítali i k tomu, že přidělujeme 2 CPU jádra pro stanici, a určitě vás i napadlo zda jsou takové stanice použitelné jak pro vývoj tak testy manuální či automatizované, pravdou je, že ne všechny virtuální stroje jsou nastaveny stejně a oněch 12 je císlo, které dosahujeme u strojů využitých právě pro stroje pro automatizované testování.

Foto: Jakub Jirák - screenshot z Apple.com

Zvolená disková kapacita pro Mac Studio

Pro uživatele jsou 2 jádra na stroj dostačující avšak v případě specifických požadavků dáváme k dispozici jader i více, a tím omezujeme počet virtuálních strojů, které mohou na stroji běžet. Běžně se pohybujeme na 9-10 virtuálních strojích na jednom Mac Studiu, to je dané tím, že i systém potřebuje nechat nějaké zdroje pro svůj běžný chod.

Závěr

Počkat když si psal že využíváte 12 virtuálních strojů na jednom Mac Studio, jak je to tedy doopravdy s tou výhodností a úsporou?

  • Pokud je na stroji utilizováno 9 virtuálních strojů, jde o úsporu $192.
  • Pokud je jich utilizováno 12, pak se bavíme o úspoře $1989.

Vzhledem k tomu, že se požadavky v průběhu času mění a virtuální stroje jsou zde spouštěny on demand a i stroje dedikované čistě pro uživatele je možno v případě potřeby dát do testovacího poolu, tak se skutečně můžeme bavit o úspoře téměř $10k, jelikož když všichni spí jede testovací farma, když lidé stroje potřebují k práci uvolní se kapacita a stroje jsou dostupné pro uživatele.

Celé řešení je výrazně složitější ale core s využitím Mac Studio s Mx Ultra zůstává stejný, díky tomu, že Apple přišel s těmito velice drahými stroji jsem byl schopen zákazníkovi ušetřit nemalé peníze.

V článku jsou uvedeny ceny v dolarech, jelikož to byla měna, za kterou byl HW pořizován a vůči které byli prováděny kalkulace, pokud bychom uvažovali stejný případ v eurech, pak bychom se bavili přibližně o 27 % vyšších cenách.

Pokud se vám tento článek líbil, tak se můžete podívat i na můj předchozí článek na této platformě:

Článek byl původně publikován na serveru medium.com, dne 1. 12. 2023.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz