Hlavní obsah
Umění a zábava

Český slavík 2023: Mucha, Záviš, Vanessa? Je to na vás, čas je do neděle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Když Českého slavíka nezrušili, je to na nás. Udělejme z hlasování happening a volme umělce, kteří nedostávají v mainstreamu prostor.

Článek

Otevřu ráno mail a hle, píše mi TV Nova, ať prý hlasuji v anketě Český slavík. Jelikož tuto televizi nesleduji a český mainstreamový pop nesnáším, trochu mě to překvapilo. Ale řekl jsem si, vlastně proč ne. Sám toho ale v takovém hlasování moc nezměním, je potřeba oslovit širší publikum, a tak jsem začal psát tento článek.

Pokud začnete anketní formulář vyplňovat, objeví se našeptávač, který vám nabízí jména některých interpretů. V pravidlech se sice píše, že pokud mezi nimi váš oblíbenec není, můžete ho tam klidně vyplnit, ale působí to celé trochu divně. Nicméně i mě to inspirovalo k vytvoření seznamu předvybraných interpretů uvedených v titulku článku. Ty navrhuji pro kategorie: zpěvačka, zpěvák a kapela. Ještě bych doporučil pro kategorii Hip Hop a Rap: Řezníka. Jedná se o umělce svébytného, svérázného a především kontroverzního, který neváhá zhusta používat vulgárních výrazů. Dobře tak ukazuje pokrytectví systému, kdy se vulgární výrazy sice nesmí objevovat v mediích, ale v soukromí je používá každý. Což symbolizuje celkové pokrytectví čím dál maloměšťáčtější společnosti, kdy se spousta lidí tváří jako „slušní lidé“ a strážci tradičních hodnot, ale v soukromí se chovají diametrálně odlišně. Řada českých politiků by mohla vyprávět.

Bral bych tento návrh především jako svého druhu digitální, punkově-zenový happening s cílem nabourat konvenčně-komerční realitu zaměřenou na zisk orientovaného konzumního světa, zde reprezentovaného českým hudebním mainstreamem. Ten je z velké části produktem kalkulace nahrávacích společností chtějících generovat co největší zisk z co nejlépe prodejných produktů bez ohledu na uměleckou kvalitu. Ono, typičtí účastníci ankety o Zlaté či České slavíky – soudě podle předchozích vítězů - nějakou uměleckou hodnotu a originalitu stejně neocení. Můžete klidně namítat, že přece vyhrávají ti nejpopulárnější a volí je obyčejní lidé. To je pravda, ale ti nejpopulárnější jsou jimi proto, že se jejich skladby linou ze všech médií a řada lidí jinou hudbu ani neslyšela. To, co většinou hrají mainstreamová rádia, jsou slovy písně Radiohit kapely Sto zvířat: „shity šitý na míru“.

Tato anketa prostě působí jako relikt doby, která už dávno skončila a měla být podle mě dávno zrušena. Prvním takovým výstražným zdviženým prstem bylo vítězství Ortelu v roce 2017, které bylo sice administrativně zrušeno, ale… Druhým byl pak svérázný a také vlastně trochu punkový happening Karla Janečka v roce 2021, což bylo možná myšleno vážně, ale kdo ví. Výhra mnou navrhovaných interpretů v letošním ročníku by bylo třetím takovým zdviženým prstem, tentokrát by nešlo o ukazováček, ale hned ten vedlejší/prostředníček.

Pojďme společně zrušit tuto přežitou anketu, jejíž kořeny sahají hluboko do minulého režimu. V oněch časech jsme si sice nemohli zvolit vládu, tak jsme si v duchu hesla chléb a hry mohli jako určitou substituci zvolit alespoň božského Káju.

Jelikož v každé kategorii letošního hlasování můžete uvézt až šest interpretů, neváhejte psát své oblíbené nezávislé kapely a umělce, kteří se prostě do mainstreamových médií nedostanou. Doufejme, že bude letošní hlasování v této anachronické anketě tím poslední.

Anketa

Kdo by podle Vás měl být absolutním Českým slavíkem pro letošní rok?
Mucha
23,9 %
Záviš
10,8 %
Vanessa
4 %
Tragedis
4 %
Vision Days
13,6 %
Řezník
2,8 %
Visací zámek
40,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 176 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz