Hlavní obsah
Lidé a společnost

Cigarety patří do muzea, ne do supermarketů. Někde to už ví. A co v ČR?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Kouření postupně vychází z módy

Kouření vychází z módy. V řadě zemí světa navíc činí aktivní kroky k budoucnosti bez cigaret. V ČR máme jako obvykle trochu zpoždění.

Článek

Řekněme si to na rovinu. Cigarety jsou prostě anachronický přežitek. Kdysi bylo kouření „cool“ a kouřil skoro každý. Dnes je tomu jinak. S postupným odhalováním pravdy o tom, jak je kouření škodlivé, začala většina zemí světa kouření omezovat. Zakázáno bylo v letadlech, nemocnicích, veřejné dopravě, na pracovištích, v restauracích atd. Svět prostě pomalu, ale jistě spěje k tomu, že se cigarety a další tabákové výrobky stanou exponáty v zaprášených muzejních vitrínách. Tempo tohoto procesu je v každé zemi jiné. V bohatších a vyspělejších zemích je ale mnohem rychlejší.

Několik zemí se dokonce rozhodlo s kouřením skoncovat úplně. První vlaštovkou byl Bhútán, který zakázal prodej a distribuci tabákových výrobků už v roce 2004.[1] Bhútán je hodně specifická země, asi jediná funkční alternativa k současnému paradigmatu nekonečného růstu a konzumerismu. V posledních letech s myšlenkou zbavit se kouření přišly i další země a to Finsko, Nový Zéland a nedávno i Británie. Jak si to představují? Jednoduše. Všechny tři státy aplikují stejné schéma, kdy lidem od určitého věku prostě už cigarety neprodají. Na Novém Zélandu si tak lidé narození po 1. 1. 2009 nebudou moci koupit cigarety.[2] V Británii plánují každý rok zvýšit věkovou hranici pro prodej cigaret o rok, takže by si dnešní čtrnáctiletí neměli mít možnost už nikdy cigarety koupit. Finsko se pak chce stát plně nekuřáckou zemí do roku 2040. V Česku jsme tak s regulací tabáku v porovnání s civilizovaným světem hodně pozadu.

Postupnými, ale ráznými kroky vstříc do budoucnosti bez tabáku

Nezavádějme prohibici, ale postupnými, razantními kroky se vydejme do budoucnosti bez tabáku. Inspirovat se můžeme ve vyspělejších zemích jako Skandinávie či Austrálie. Zatímco u nás se cigarety prodávají relativně volně, a to dokonce i v supermarketech, jinde je prodávají pouze specializované obchody, cigarety navíc musí být v neprůhledných zamčených skříňkách. V řadě zemí je kompletně zakázána reklama na tabákové výrobky. V Austrálii jsou povinně všechny krabičky bez loga firmy, navíc v jednotné barvě, která byla vyhodnocena jako nejméně atraktivní. Namísto loga zdobí navíc krabičku obrázek nějakého hezkého výsledku kouření (černé plíce, uhnívající noha).[3]

Myslím, že zde bychom se měli inspirovat. Prostě cigarety pouze v trafice v neprůhledné skříňce, žádné logo, hnusná barva krabičky a ještě nějaký ten obrázek. Navíc jsou v ČR cigarety strašně levné. Například ve Francii stojí krabička cigaret přes 10 Euro, tzn. 250 Kč. U nás kolem 130 korun.[4] Průměrná čistá mzda ve Francii je 2400 euro, u nás 1400.[5] Takže zdražme cigarety. Korelace mezi vzrůstající cenou a klesajícím počtem kuřáků je dobře prokázaná.

V dalším kroku bychom mohli použít britské schéma se zvyšováním věkového limitu a za chvíli tady mít první nekuřáckou generaci. Mimochodem, 9 z 10 kuřáků začne kouřit před svými 18. narozeninami.[6]

Daně z tabákových výrobků nepokryjí škody, které tabák napáchá

Opravdu je to tak. Ač se vás budou nejrůznější lobbisti tabákových společností snažit přesvědčit o opaku. Zde jsou čísla: Výběr spotřební daně činil u nás v roce 2021 56 miliard korun.[7] Naproti tomu celkové škody na ekonomice způsobené kouřením překročily 100 miliard.[8] Můžete ještě namítnout, že tabákový průmysl vytváří pracovní místa. To ano, ale cigarety nepatří mezi výrobky s vysokou přidanou hodnotou, na které by se měla vyspělá ekonomika zaměřovat. Chceme být přece mozkovnou, ne balírnou cigaret.

Hlasujte v anketě dole.

Anketa

A co ČR? Jak byste řešili kouření Vy?
Zavedl/a bych jednotné krabičky bez loga a omezil/a prodej na specializované obchody.
12,1 %
Nechal/a bych to, jak to je.
74,1 %
Stanovil/a bych datum, kdy se ČR stane nekuřáckou zemí.
9,1 %
Tabák bych úplně zakázal/a a nahradil/a ho konopím.
4,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 735 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz