Hlavní obsah
Umění a zábava

Dobré ráno, Brno! Druhá řada je tu. Není to sice Most!, ale díky za ně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hugo, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Dokud nevzniklo Dobré ráno, Brno!, spojovali jsme si budovu ČT v Brně-Líšni s jistým vědomostním kvízem.

Na obrazovky vstoupila druhá řada oblíbeného komediálního seriálu Dobré ráno, Brno!. První díl rozhodně nezklamal.

Článek

Včera jsme měli možnost na obrazovkách České televize zhlédnout první díl druhé série komediálního seriálu Dobré ráno, Brno!.[1] Úvodní díl rozhodně nezklamal a vlastně ani příliš nepřekvapil.

Prostě stará dobrá parta je zpět - tedy až na zesnulou Ivanu Hloužkovou. Dějové linky a témata se napojují na první řadu a nijak se neslevuje z míry satiry, sebeironie a nekorektnosti nastavené první sérií. Naopak, včerejší díl působil výstupy ředitele Plíhala a Václava Marhoula ještě více crazy, něž bylo zvykem u předcházející řady. Díky tomu, že hlavní hvězda seriálu Mirek celý úvodní díl provegetuje, dostali více prostoru ostatní protagonisté a ten prostor vyplnili skvěle. Zdá se, že tvůrci posílili antagonismy mezi postavami (rosnička Andrea vs. zbytek týmu, a také postavou nové maskérky Bohunky). Uvidíme, jaké budou další díly. Ten první mě rozhodně navnadil.

Umění dělat si ze sebe srandu by se mělo prohlásit za národní poklad

Podle Jana Prušinovského má být DRB poctou České televizi. Tak to klobouk dolů, že pocta může být takhle satirická a nekorektní, a to zvláště v dnešní době. To, že si tak vážená instituce jako ČT dokáže udělat legraci sama ze sebe, je super. Nějak to totiž patří k našemu národnímu charakteru. Nejen, že máme smysl pro humor, ale nebojíme se dělat si legraci sami ze sebe. V DRB to skvěle reprezentuje plejáda osobností hrajících a tím i zesměšňujících sebe sama (Pavlica, Rychlík, Surůvka, Sedláček a další). Všechny zmiňované ale ve včerejším díle v tomto aspektu trumfl Václav Marhoul. To, že si ze sebe umíme dělat legraci a participují na tom i vážené instituce, mě na Česku fakt baví. A hodně národů nám to může jen závidět.

Brno vs. Most!

Protože scenáristou a režisérem seriálu je Jan Prušinovský, známý hlavně společnými projekty s Petrem Kolečkem a zejména kultovním Mostem, vybízí to ke dvěma srovnáním. Most! vs. Brno a samostatné projekty obou pánů vs. ty společné.

Na úvod a na rovinu, Most![2] je prostě kult. Řekl bych, že v žánru komediálních seriálů v ČT možná nic lepšího za poslední dekády nevzniklo. Blíží se mu neprávem trochu opomíjené Kosmo.[3] DRB ho nepřekonává, překonat nemůže a nejspíše to ani nezamýšlí. Ne, že by se nedalo natočit nic lepšího než Most!, ale jde o volbu tématu, prostředí a z toho vycházejících možností či spíše limitů. DRB prostě hraje na mnohem užším hřišti, kde prostředí zákulisí televizního pořadu a potažmo televize jako takové vytyčuje mnohem pevnější mantinely. DRB prostě sází na situační komiku atraktivního, leč bizarního, světa televize. Naproti tomu Most! popisující partičku bizarních existencí z okraje společnosti žijící ve vyloučené lokalitě prostoupené rasismem, homo- a transfobií, poskytoval daleko širší pole, kde se dala rozehrát větší škála témat a dějových linek. Postavy mohly být barvitější, hlubší a také ambivalentnější. Zatímco DRB o některé společenské problémy pouze lehce brnká, Most! do toho řezal na plno. Jestli je casting na DRB výborný, na Most! byl dokonalý. Most! má navíc i dva primáty, romské herce a postavu Pavla/Dáši.

Je lepší Prušinovský bez Kolečka, nebo Kolečko bez Prušinovského, aneb Iveta vs. Dobré ráno, Brno?

Rozhodnout, zda jsou lepší jejich individuální projekty či ty společné, není úplně jednoduché. Jasně, společně vytvořený Most! byl sice nejlepší, ale DRB mi zase přijde lepší než Trpaslík.[4]Jednoduší je říci, kdo komu více chybí. A to srovnáním dvou seriálových počinů obou pánů z éry po Mostu, a to Kolečkovy Ivety[5] (scénář) a Prušinovského DRB (scénář a režie). Jednoznačně vítězí DRB, kde mi Kolečko nijak nechybí. Iveta mi přijde slabší, a to hlavně po scénáristické stránce. Příliš různých míst, prostředí, moc dějových linek, prostě trochu přeplácané, chaotické a občas se to zbytečně rozbíhá. Chtělo by to učesat, osekat, vytáhnout některé linky a zredukovat vycpávkové dialogy. To by možná Prušinovský vyřešil.

Česká televize, díky

Tak jako má skutečný pořad Dobré ráno naladit diváky při vstupu do nového dne, tak Dobré ráno, Brno! 2 vysílané v pondělí rozhodně dobře naladí diváky do nového týdne. Jestli bude druhá řada kopírovat schéma té první, kdy byla druhá polovina lepší než ta první a kvalita vygradovala v posledních dvou dílech, máme se rozhodně na co těšit. Díky České televizi za to, že nám tímto seriálem prosvětlí depresivní zimní část roku, a hlavně za to, že si umí udělat srandu sama ze sebe.

Nezapomeňte na ankety úplně dole.

[1] https://www.ceskatelevize.cz/porady/14288838217-dobre-rano-brno/

[2] https://www.ceskatelevize.cz/porady/10995220806-most/

[3] https://www.ceskatelevize.cz/porady/11276561613-kosmo/

[4] https://www.ceskatelevize.cz/porady/11263972409-trpaslik/

[5] https://www.ceskatelevize.cz/porady/15655248467-iveta/

Anketa

Jak byste na škále 1-5 (jako ve škole) ohodnotili seriál Dobré ráno, Brno! ?
1
88,8 %
2
8,4 %
3
0,3 %
4
0,9 %
5
1,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 321 čtenářů.

Anketa

Který komediální seriál z nedávné tvorby České televize považujete za nejlepší?
Most!
54,5 %
Kosmo
11,6 %
Dobré ráno, Brno!
29,8 %
Trpaslík
2,9 %
Nějaký jiný
1,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 275 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz