Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dost poslaneckých a prezidentských extrabuřtů! Přišel čas je omezit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.pixabay.com

Neoprávněné výhody politiků by nám neměly být buřt

Poslanci, senátoři a další ústavní činitelé jsou lidé jako my a také zaměstnanci nás daňových poplatníků. Neměli by se proto těšit neodůvodněným výhodám.

Článek

Včera přinesly Novinky.cz šokující zprávu. Poslanec za SPD Jaroslav Bašta, který je už přes rok vážně nemocný a nevykonává tak svůj mandát, pobírá nejen celý plat, ale ještě k tomu dostal na poslaneckých náhradách 1,8 miliónu korun za rok.[1] To je přeci zcela skandální!

Poslanec je člověk a zaměstnanec jako každý jiný. A je to dokonce zaměstnanec nás všech, jelikož je placen z našich daní. Takže zdravý rozum říká, že by měl v této situaci namísto plného platu pobírat nemocenskou a náhrady určené na výkon funkce by neměl dostávat vůbec. Jenže poslanci a další představitelé státní moci mají často zbytečné výhody - extrabuřty. Jde o přežitek minulosti, kdy lidé vzhlíželi ke králi z boží milosti a elity tvořila aristokracie s modrou krví. Tyhle časy jsou ale dávno pryč.

Tím vůbec nechci říci, že poslanci a státní představitelé mají přijít o všechny výhody a specifika. Nejsem proti poslaneckým náhradám a imunitě, ale náhrady by měl zkrátka dostávat jen ten, kdo chodí do práce (parlament). Imunita by se pak měla vztahovat jen na činy spojené s výkonem funkce, a ne třeba na řízení v opilosti.

Povinný klouzavý mandát

Poslanec Bašta není vůbec prvním členem parlamentu, který ze zdravotních důvodů dlouhodobě absentoval. Podobně na tom byl poslanec ANO Milan Wenzl či senátor František Čuba. Ten se v senátu neukázal dokonce celých 18 měsíců. Co s tím? Myslím, že řešení je velmi jednoduché. Namísto platu by měla u dlouhodobě nemocných poslanců a senátorů fungovat nemocenská a náhrady by neměli po dobu nemoci dostávat vůbec.

Pak je tu ještě jeden problém. V zastupitelské demokracii si přece volíme poslance a senátory pro to, aby nás zastupovali, a ne, aby polehávali po špitálech. Zkrátka by se přímo nabízelo zavést pro tyto případy nucený klouzavý mandát. Jak by to fungovalo? Pokud bude někdo z poslanců nemocný déle než tři měsíce, zastoupí ho náhradník. Pokud se uzdraví, dostane své křeslo zpět. Horší je to se senátem. Tady náhradníka použít nejde. Klonil bych se k tomu, že pokud se senátor neobjeví v práci půl roku, vypíší se v jeho obvodě normálně doplňovací volby.

Zrušení prezidentské renty a zákon proti extrabuřtům

Z výše uvedených návrhů bychom mohli klidně udělat zákon. Ten by se v mediích mohl nazývat antiextrabuřtový. A aby nešel jen po poslancích a senátorech, mohl by obsahovat zrušení i dalšího naprosto stupidního extrabuřtu, a to prezidentské renty či přesněji exprezidentské renty. Proč by měli bývalí prezidenti pobírat padesát tisíc měsíčně, opravdu nechápu. Jde nejspíš opět o nějaké reziduum minulosti. Asi to souvisí s tím, že prezident, který nemá v podstatě žádné pravomoci a jde spíše o ceremoniální funkci, musí stále sídlit na obrovském Pražském hradě jako nějaký císař pán. Prostě funkce prezidenta je práce jako každá jiná. Je navíc docela slušně placená, takže člověk snadno něco našetří. A práce to není ani extra náročná. Při tom stříhání pásek, kladení věnců a potřásání si rukama a věčném focení se člověk zrovna moc nenadře. Prezident by si klidně vystačil s nějakým menším palácem na Malé straně či Starém městě a normálním důchodem. Žádný důvod pro speciální rentu, kterou aktuálně pobírají pánové Zeman a Klaus. Speciálně v jejich případě by mi tedy přišlo těch padesát tisíc měsíčně adekvátních. Jen by je měl každý z nich posílat na charitu, aby tak odčinili své skutky z dob výkonu funkce. V případě pana Bašty vlastně taky musím říci, že mi úplně nevadí, že mu přispívám na to jeho nic nedělání. Když si vzpomenu na ty jeho výstupy v prezidentských debatách, je opravdu možná lepší, když se všichni složíme na to, že Bašta v práci nic nedělá.

Anketa

Jste pro zrušení prezidentské renty?
Ano
85,1 %
Ne
14,9 %
Celkem hlasovalo 141 čtenářů.

Anketa

Měli by poslanci a senátoři dostávat plný plat a náhrady v případě dlouhodobé nemoci?
Ano
1,3 %
Pouze nemocenskou a žádné náhrady
98,1 %
Pouze plný plat bez náhrad
0,6 %
Celkem hlasovalo 154 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz