Hlavní obsah
Aktuální dění

Fialova vláda dva roky v úřadu. Tady je vysvědčení: Zahraničí super, jinak bída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: European Parliament, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Petr Fiala slaví dva roky od jmenování do funkce

Fialova vláda je v polovině. Rozhodl jsem se jí dát vysvědčení. Můžete se přidat a v anketě úplně dole, oznámkovat vládu a taky vybrat nejlepšího a nejhoršího ministra.

Článek

Dnes (17. 12.) jsou to přesně dva roky, kdy prezident Miloš Zeman (pamatujete si na něj ještě?) jmenoval Fialovu vládu na zámku v Lánech. Funkční období u nás trvá čtyři roky, a tak je dnes ideální datum na pololetní či poločasové vysvědčení.

Známka a slovní hodnocení

Abych parafrázoval jednu filmovou hlášku: „Pane premiére, moc jste mě nepotěšil a ani já vás nepotěším. Máte to s celou vládou za tři.“ Pokud bych hodnotil pouze domácí agendu a přihlížel k programovému prohlášení,[1] bylo by to ještě o stupeň horší! Zachránila vás dobrá zahraniční politika a zvládnutí války na Ukrajině a s ní spojených jevů.

Tato vláda nic nezkazila, protože kdo nic nedělá…

Tahle vláda vlastně žádné výrazné chyby neudělala, protože volí takový opatrný, řekl bych udržovací styl vládnutí. Prostě mírný pokrok v mezích doby a toho, co po nás chce EU a vývoj ve světě. Slibů v programovém prohlášení vlády bylo hodně, ale to plnění nějak zaostává…

Když tato vláda nastupovala, čekal jsem, že se stabilizují veřejné finance, začne se konečně redukovat byrokracie, úředníci se začnou ve velkém propouštět a s pomocí Pirátů se vše elektronizuje, digitalizuje a na konci volebního období si všechno včetně voleb vyřídím z noťasu na gauči jako v Estonsku. Těšil jsem se na ty nové národní parky a CHKO. Říkal jsem si, že když je premiér profesor z humanitní fakulty, vyřeší se ty zcela směšné platy mladých akademiků a celkově se bude dávat na vědu a výzkum podstatně víc. Prostě jsem nějak propadl optimismu.

Jistě můžete namítnout, že přišla válka na Ukrajině, zdražily suroviny, musíme víc zbrojit, došlo k ochlazení ekonomiky… Prostě výmluva: „My jsme to jako chtěli splnit, ale nejsou peníze kvůli nepředvídatelnému vývoji ve světě.“ Říkám dobře, tak splňte alespoň to, co nic nestojí.

Ty nejlepší věci bývají zadarmo

Třeba manželství pro všechny, jednodenní volby, korespondenční volba, minimálně dekriminalizace konopí, vyhlášení národního parku Křivoklátsko, národního parku Soutok, Chráněné krajinné oblasti Krušné hory a klidně i volba národního ptáka. Kolik by to všechno stálo? Nic. Ty jednodenní volby a konopí by i něco vydělaly. Co vám tom brání? Nevím. Máte přece 108ku v poslanecké sněmovně a většinu v Senátu. To se dlouho nemusí opakovat.

Některé investice se vyplatí

Můžeme se neustále bavit o tom, že nejsou peníze, ale pak jsou tu investice, které si na sebe vydělají a jsou navíc nezbytné pro to, aby se ČR zařadila mezi světovou špičku. Mám na mysli vědu, výzkum, technologie, digitalizaci a elektronizaci státní správy, moderní formy dopravy (rychlovlaky, metro, tramvaje). A samozřejmě obnovitelné zdroje a úspory energií. V těchto oblastech by měla vláda přidat a to pořádně.

Co se povedlo

Abych jen nekritizoval, vláda dostala trojku, ale za zahraniční politiku by zasloužila jedna mínus. Došlo totiž k návratu ČR do tvrdého jádra prozápadních, proevropských zemí, které mají jasnou a koherentní zahraniční politiku, hájí lidská práva, demokracii a liberální systém. Postoj české vlády k válce na Ukrajině byl příkladný, ať na diplomatické rovině, či v rychlé a efektivní zbrojní pomoci a stejně tak ve zvládnutí obrovského množství uprchlíků. Reakce na poli energetické bezpečnosti byla také rychlá a efektivní. Stejně tak budování vztahů s Tchaj-wanem a jeho podpora pomohla odčinit ostudu Zemanovy éry. To předsednictví EU se taky povedlo. Akorát ta naprosto jednostranná podpora Izraeli mi přijde přehnaná. Abychom neřešili jen zahraničí, tak třeba takové definitivní zrušení Zemanova kanálu Dunaj-Odra-Labe se taky povedlo. A taky si cením osekávání dotací do velkého byznysu. Peníze potřebujeme dávat do vědy a ne do linky na tousťák.

Problémy, které vláda neřeší, anebo jen nedostatečně

Chronicky nízké platy, směšná minimální mzda, podfinancování školství a univerzit, nedostatek peněz na vědu a výzkum, podfinancované zdravotnictví stojící na šílených přesčasech lékařů, nedostupnost bydlení a pomalý odklon od uhlí. A taky tradiční šílenou byrokracii, neustálé odkládání důležitých staveb na železnici (tunely u Českých Budějovic, trať do Liberce, tunel do Berouna).

SPECIÁLNÍ OCENĚNÍ - VÁŽNÁ I ŽERTOVNÁ

VLÁDA

Nejlepší počin: Přístup k válce na Ukrajině (diplomacie, vojenská pomoc, zvládnutí uprchlíků, energetická bezpečnost)

Nejhorší počin: Chabé plnění programového prohlášení a udržovací přístup ke správě ČR

Nejlepší ministr: Jan Lipavský - za nový, svěží kurz zahraniční politiky

Nejhorší ministr: Pavel Blažek- za prazvláštní konexe a ještě zvláštnější kamarády do deště

Nejstupidnější rozhodnutí ministra: Zdvojnásobení přesčasů pro lékaře – Vlastimil Válek

Vládní perlička: Jana Černochová - za perly sypané na sociální sítě v noci. Speciálně za tu o vystupování ČR z OSN, když tato organizace odmítla podpořit kobercové bombardování Gazy. Paní ministryně, jak se říká: Ráno moudřejší večera.

Cukrouš: Zdeněk Nekula - za neustálé rozbory ceny cukru v médích a zasílání medu novinářům. Ve vládě už nejste, snad jste našel nějaké jiné sladké místečko.

Největší škrt: Zbyněk Stanjura - asi by bylo s vládou něco špatně, pokud by nevyhrál ministr financí…

Rozumín rezortu, jsem odborník, ale bojím se/nejsem schopen pro něj nic udělat“: Mikuláš Bek - uděleno za neschopnost vymoci pro školství peníze na slíbené platy a za nízké platy na univerzitách

Invisible man: Michal Šalomoun - slyšeli jste o tomto ministrovi? Ne? Vidíte, že vybírám dobře

PARLAMENT (hodnotím pouze vládní členy/ky PSP ČR a Senátu)

Nejlepší počin: Podpora Ukrajiny a Tchaj-wanu a s tím spojené cesty Miloše Vystrčila a Markéty Pekarové Adamové do Tchaj-peje a Kyjeva

Nejtrapnější počin: Projevy „čunkofleků“[2] a zejména poslance Šimona Hellera (kuřecí a hovězí)[3] při projednávání zákona o manželství pro všechny. Pane poslanče, nechcete radši zkusit práci v masném průmyslu?

Ohodnoťte vládu i vy, a pokud chcete udělit někomu z ministrů nějaké speciální ocenění, pište do diskuze.

Anketa

Oznámkujte vládu jako ve škole od 1 do 5.
1
1,6 %
2
1,2 %
3
1,6 %
4
3 %
5
92,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5039 čtenářů.

Anketa

Kdo je podle Vás nejhorší ministr?
Pavel Blažek
5,3 %
Vlastimil Válek
44,7 %
Mikuláš Bek
0,9 %
Zbyněk Stanjura
38,5 %
Marián Jurečka
10,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4216 čtenářů.

Anketa

Kdo je podle Vás nejlepší ministr?
Jan Lipavský
62,4 %
Martin Kupka
25,6 %
Jana Černochová
2,1 %
Vít Rakušan
1,9 %
Ivan Bartoš
8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2002 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz