Hlavní obsah
Aktuální dění

Nedostatky v politice nevyřeší popelář z dovozu Okamura. Rasistické billboardy na Václavák nepatří

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michal Klajban, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Popelář, prodavač popcornu a vynálezce cestovky pro plyšáky

Ikonická místa naší země by neměla hyzdit žádná politická reklama a už vůbec ne nahnědlá agitace SPD.

Článek

Tomio Okamura a jeho SPD, které poslední dobou padají preference, slíbili turbo kampaň. A je to tady. Václavské náměstí nám tak „zdobí“ její hloupé a rasistické billboardy hlásající: „Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší chirurgové z dovozu“ s heslem Stop migračnímu paktu EU, doprovázené AI vygenerovaným obrázkem černocha s nožem.

Dle článku Seznam zpráv1 je kolem billboardu živo. Lidé jej fotí, diskutují a hledají v mobilech. Nejde ale o stoupence SPD, kterých je v Praze minimum, ale o zahraniční turisty. Většině dochází, o co jde, už z grafického obsahu. Další si pomocí appek ve smartphonech překládají hesla a ve Wikipedii čtou o SPD. Převažující pocit? Naprosté zhnusení! Zaznívá, jaké protesty by takováto agitace vyvolala v jejich domovských zemích, a také to, že už k nám nepřijedou. Návštěvníci s jinou než bílou barvou pleti vyjadřují obavy o svoji bezpečnost.

Poslední křeč SPD? Doufejme

V poslední době se SPD nedaří. Preference jdou dolů. V eurovolbách obhájila pouze jedno ze dvou křesel. A navíc jim vyrostla konkurence. Jednak v podobě Přísahy a Motoristů, a také v nové politické inkarnaci Babiše, nyní národoveckého patriota. SPD navíc přišla o vlivné podporovatele Klause a Zemana, kteří se vzhlédli v Turkovi. Ten se Václavu Klausovi líbí možná i nejen jako politik… Zeman preferuje pro příští vládu ANO a Motoristy, a na Tomia se nějak zapomnělo.

Navíc už ani ta inflace není, co bývala, a ceny energií padají zpět z výšin. Prostě pro populistické extrémisty špatné časy. Co s tím? Je potřeba šokovat a vyděsit lidi. Vyvolat kontroverze a dostat se do médií. A to se podařilo. Jestli to pomůže i k lepšímu výsledku, uvidíme po volbách. Ke zhoršení obrazu ČR a posílení stereotypu o zaostalé Eastern Europe to stačilo už teď. Můžeme jen doufat, že toto vzepětí SPD je zároveň poslední křečí.

Na Václavku nemá politická agitace co dělat

Absolutně nechápu, kdo a proč povolil uprostřed Václavského náměstí takovouto velkoplošnou reklamu, která navíc uráží a odrazuje zahraniční turisty. Domnívám se, že na Václaváku, Staromáku, Hradě a podobných místech by neměla probíhat politická agitace vůbec, ať jde o jakoukoli stranu. Tato ikonická místa, na která se jezdí dívat lidé z celého světa, si nezaslouží, aby je hyzdily plachty s politickou a vlastně ani jinou reklamou.

Co takhle předvolební kampaň bez velkoplošných reklam?

Aktuální kampaň SPD nastoluje otázku, zda by se předvolební kampaně neměly více zákonně omezit. Ideální by bylo snížit stranám strop na celkovou sumu pro kampaň a především zakázat užití velkoplošné reklamy. Ideálně omezit maximální velikost plakátu a dalších reklamních prvků na 100×50 cm. Myslím, že po obrovských vyphotoshopovaných ksichtech vykukujících z billboardů a tramvají doprovázených prázdnými hesly a sliby, na která politici týden po volbách zapomenou, by se nikomu nestýskalo.

Tomio Okamura - popelář z Tokia

To, že hlavní tváří vlastenecké pravice, které jde především o národ, české zájmy a chce nás uchránit před vším cizím, je člověk narozený v Tokiu s cizím jménem, příjmením i vizáží, je naprostá ironie. Pravděpodobně jeho stoupencům imponuje to, že je jim v mnohém blízký. Nemá žádné vyšší vzdělání a to nejen vysokou školu, ale ani gymnázium. Pokud je na něco dotázán novináři, dokáže dlouhé minuty blábolit cosi, co nemá hlavu ani patu a tématicky to vůbec nesouvisí s položenou otázkou. V mládí navíc vykonával velice prestižní a náročná povolání. V Tokiu pracoval jako popelář a prodavač popcornu. Jako správný patriotický, národovecký drsňák a macho se navíc do 14 let počůrával a do 20 let koktal,2 jak se sám rád chlubí.

Milí voliči SPD, bez chirurgů z dovozu vás čeká exitus

Situace v českém zdravotnictví je nejen po personální stránce napjatá. Lékařů je málo a mnoho z nich je v důchodovém či předdůchodovém věku. Mladá generace odkojená sociálními sítěmi a youtubery se navíc na náročné studium medicíny fakt nedere. Takže obstarání lékařů z ciziny bude do budoucna jediným a nevyhnutelným východiskem. A to platí zejména pro pohraniční regiony a menší města, kam se absolventi lékařských fakult zrovna nehrnou už teď. Takže pokud řešíte u lékaře barvu jeho pleti, může to pro vás mít v budoucnu fatální následky.

Anketa

Máte rádi Tomia Okamuru?
Ano
24,5 %
Ne
54,7 %
V japonských jídlech se nevyznám
20,8 %
Celkem hlasovalo 53 čtenářů.

Anketa

Byli byste pro omezení velkoplošné reklamy při volebních kampaních?
Ano
72,7 %
Ne
27,3 %
Celkem hlasovalo 44 čtenářů.

1 https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-kraj-sokovat-a-strasit-okamura-na-vaclavaku-ukazal-jak-vypada-slibovane-turbo-259035

2 https://g.cz/z-tokijskeho-popelare-populistickym-hrdinou-zivotni-pribeh-tomia-okamury-pripomina-forresta-gumpa/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz