Hlavní obsah
Názory a úvahy

„Oprav dům po babičce“ se rozjíždí. A dotace pro výherce ve sportce by nebyla?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Na nejrůznější dotace je u nás peněz dost

V ČR budeme v době bytové krize dotovat lidi bydlící ve vlastních rodinných domech. Dobře to souzní s dotační politikou, kdy dotujeme soukromé podniky miliardářů.

Článek

Říkal jsem si, že už do Vánoc nic psát nebudu, ale po poslechu včerejšího rozhovor s ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem na Radiožurnálu[1], jsem změnil názor.

O dotaci nazvané „Oprav dům po babičce“[2] jste už asi slyšeli. Jednoduše řečeno, přišli jste k domu nebo už dům máte a chtěli byste ho zateplit, koupit tepelné čerpadlo, fotovoltaiku a tak. Dostanete milion, a pokud máte děti, tak ještě bonus 50 tisíc na každé. K tomu nějaký ten výhodný úvěr. Nebojte, že by na Vás nevyšlo. Vyčleněno je 40 miliard![3] Jak ve zmiňovaném rozhovoru uvedl pan ministr, zatím navíc zažádalo pouze 600 lidí, což je podle něj prý úspěch.

Máš dům, dostaneš milion. Nemáš ani byt, vem si hypotéku a splácej do smrti

Bez obalu řečeno, milionem dotujeme lidi, kteří mají barák a nemají peníze se o něj pořádně starat. Měl bych pro tyto lidi jednoduchou radu. Pokud na rekonstrukci opravdu nemáte, prostě ho prodejte a nastěhujte se do paneláku. Ono mít dům kdekoliv v ČR je vlastně taková výhra v loterii, a to pěkných pár milionů. Buď to máte v nějaké prosperující části ČR a dá se dobře prodat na bydlení, nebo je to v Sudetech, kde to sice neprosperuje, ale jdou tam zas na dračku chalupy. Přijde Vám to tvrdé? Není, s tím barákem jste na tom pořád lépe než někdo, kdo přišel do Prahy či Brna na studia a chce tam zůstat a dělat nějakou kvalifikovanou práci. Ten zjistí, že nejlevnější 2+kk v paneláku stojí přes 4 miliony a hypotéka, pokud ji vůbec dostane, má astronomickou splátku i úrok. Může ji pak splácet do smrti a všem je to úplně jedno, dotace žádné, maximálně tak obligátní rada: „Musíš se víc snažit.“ A na to, kolik v takovém panelákovém minibytě vychová dětí, taky nikdo ohled brát nebude.

Bydlet ve vlastním domě je podle mě prostě nadstandard. Kdo chce a může si to dovolit, ať si tak klidně bydlí. Pokud potřebuje dům opravit a zateplit, ať si půjčí v bance, ale dotovat to milionem v době šílené bytové krize mi přijde dost mimo. Pro budoucnost naší země by byla lepší investice dát milion na bydlení každému vysoce kvalifikovanému mladému člověku, který se zaváže, že v republice zůstane.

„Oprav dům po babičce“ malá domů pro lidovecké voliče

Když se na tento dotační program dívám, a hlavně na těch 50 tisíc na dítě, mám pocit, že je to taková malá domů pro typického voliče lidovců. Tradiční rodina, muž, žena a pět dětí, obrovský barák (postavený svépomocí bez ohledu na energetickou náročnost) kdesi v Horní dolní, méně kvalifikovaná práce a velké účty za energie… Jako deus ex machina se zjeví ministr Hladík (KDU-ČSL) a jeho dotační program. Ten počítá se 40 tisíci žadatelů! Lidovci mají aktuálně kolem dvou procent a někteří navíc už zateplili…

Oprav za státní chaloupku po babičce a pronajímej ji za těžké prachy Pražákům a Němcům

Možná ale panu ministrovi křivdím a program myslí i na zvelebení a rozvoj podnikání v Sudetech. V podmínkách totiž stojí, že se vztahuje i na trvale obydlené rekreační objekty. Předpokládám, že se jedná o papírové trvalé obydlení. Takže máte-li zanedbanou chalupu v pohraničí a chcete ji opravit a pak pronajímat Pražákům, či zřídit Airbnb pro Němce, stačí asi mít jen trvalého obyvatele… třeba babičku. Pokud je babi čilá, může vám to Airbnb i obhospodařovat. Takhle to ministr Hladík jistě nezamýšlel, ale to bude řadě vykutálených žadatelů úplně jedno. Tipnul bych si, že díky tomuto dotačnímu programu přibydou v Bedřichově i Špindlu jak opravené chalupy, tak „trvalí obyvatelé“.

Místo dotací progresivní a ekologické daně na nemovitosti

Rozhodně podporuji zekologičtění budov a úspory energií. Jsem i pro státní podporu, ale tohle by se snad dalo zvládnout bez dotací, pouze dlouhodobým, státem zaručeným úvěrem s nízkým úrokem. Přece, co ušetřím za energie, splácím, ne? K těm úvěrům by šla navíc přidat opačná motivace. Získal jsi dům a nezajistíš energeticky úsporný provoz? Platíš vyšší daň z nemovitosti. Čím míň je budova úsporná, tím vyšší daň. Samozřejmě s výjimkou pro historické objekty. A když jsme u té daně z nemovitostí: pro lidi, kteří jich vlastní třeba více než pět, by mohla být klidně progresivní.

Pokrytectví oligarchů a velkopodnikatelů. Chtějí tvrdý kapitalismus, ale dotace od státu se hodí

Podíváme-li se na to v širší perspektivě: ono dotovat lidi, co mají vlastní dům, zapadá do našeho ekonomického modelu. Dobře to koresponduje s dotováním velkého businessu. Tu chce Babiš sto milionů na linku na tousťák[4], tu chce Teplý sto milionů pro Madetu, atd.[5] A to je jen špička ledovce. Dotace do průmyslu a zemědělství jsou značně rozšířené a to nejen u nás, ale v celé EU. Nějak mám pocit, že pokud dotujeme lidi vlastnící domy, holding dolarového miliardáře či mlékárnu korunového miliardáře, něco je špatně. Pokud bychom ty desítky miliard dali třeba do státní bytové výstavby, byly by za to desítky tisíc bytů. Ty by se hodily daleko víc než inovativní toustový chléb či opravené baráky v Horní dolní, kde se to stejně za chvíli vylidní.

Nezapomeňte hlasovat v anketě dole.

Anketa

Jaký je Váš názor na „Oprav dům po babičce“?
Milionová dotace je blbost, stačily by státem ručené úvěry.
12 %
Nemám s tím problém.
10,2 %
Ať si každý opraví svůj barák za svoje prachy.
71,8 %
Přispíval/a bych pouze na pořízení prvního bytu lidem nevlastnícím žádnou nemovitost.
6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 664 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz