Hlavní obsah
Lidé a společnost

Putin není člověk. Je to bohyně. Alespoň pro část ruských buddhistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Vladimir Putin

Vladimir Putin ve své osobě spojuje zcela protikladné podoby. Rusům to nijak nevadí a zdá se, že mu to naopak zvyšuje popularitu.

Článek

Vladimír Putin má mnoho podob a hraje celou řadu rolí, už od nástupu do úřadu. Tyto podoby jsou většinou pečlivě vytvářeny jeho PR oddělením. Máme tady Putina hokejistu,[1] judistu,[2] pilota stíhačky. Prostě sportsmana, siláka, ruského bohatýra, který navíc žije zdravě. Putin má ale i zvídavou dobrodružnou podobu. Potápí se v moři a hned při prvním ponoru najde několik římských amfor.[3] Prostě hotový Indiana Jones. Je zřejmé, že hlavní snahou je vykompenzovat Putinovu nebohatýrskou fyziognomii, malý vzrůst, subtilní postavu a celkově nezdravý, neduživý vzhled, a ještě zakrýt chybějící charisma, emoce a celkovou nudnou bezvýraznost.

To, že hlavní z jeho podob je car snad ani není potřeba dodávat a Putin není jen pánem Rusů. Pozoruhodné je totiž jeho sepětí se zvířaty. Jako by nám některé jeho podoby chtěly naznačit, že Putin vládne nejen všemu lidu na Rusi, ale i přírodě. Zvířata chrání a zároveň je loví. Tu Putin jednoho tygra uspí speciální střelou,[4] tu jiného vypustí do přírody.[5] Podílí se na výzkumu velryb přímo ve vlnách oceánu.[6] Objímá se s ledním medvědem[7] a dokonce učí jeřáby migrovat.[8] Zároveň ale loví na Sibiři losy a rybaří v místních řekách. Že vždy chytne nějaký kapitální úlovek snad netřeba dodávat. Ne náhodou si vybírá zvířata mající silnou kulturní a spirituální signifikanci (tygr, velryba, lední medvěd, jeřábi) žijících ve všech třech tradičních sférách světa (voda, souš, vzduch, zde a navíc i sníh a led). Když člověk vidí jeho asi nejslavnější zpodobení, jak cválá polonahý na tmavém koni divokou přírodou Sibiře,[9] má jasno. Putin je prostě moderní temný šaman, navíc křížený se supermanem.

Všechny tyto Putinovy podoby jsou dosti machistické, silové a přecházejí až do toxické maskulinity.[10] Chtěli-li bychom si vypůjčit termín z čínské filozofie, jsou velmi jangové. Přitom Putin má ještě jednu méně známou podobu, která je jinová a dokonce ženská.

Foto: Jakub Kocurek, archiv autora

Bílá Tára

Putin je bílá Tára, stejně jako Medveděv a Kateřina Veliká

Bílá Tára je buddhistická bohyně indického původu. Největší kariéru udělala v tibetském buddhismu, kde se stala nejvíce zobrazovaným ženským božstvem. Pokud jste navštívili Tibet, Nepál či Ladákh, určitě jste ji viděli mnohokrát. Pro buddhisty v těchto zemích symbolizuje dlouhověkost, pokoj a mír.

Asi si teď říkáte, jak to celé souvisí s Putinem a Ruskem. Jednoduše. Tibetský buddhismus je historicky jedním z oficiálních náboženství Ruska a to už od 18. století. V dnešním Rusku žijí tři buddhistické národy: Burjati, Tuvinci a Kalmykové. Všichni tři mají své federální republiky. Ruští vládci, tedy až do bolševické revoluce, byli vůči oficiálně uznaným náboženstvím své říše tolerantní. Představitelé těchto náboženství byli zase loajální až servilní vůči gosudarovi. Největším z buddhistických národů Ruska jsou Burjati a v Burjatsku ležícím u jezera Bajkal je buddhismus také nejsilněji zakořeněný.[11] Historicky je zde silně propojený s ruským státem. Carové místní buddhismus ochraňovali a to i proti pravoslavným misionářům. Zároveň ho ruský stát kontroloval a zavedl proto i autokefální ekleziální strukturu nezávislou na Tibetu či Mongolsku v čele s bandido chambolamou, což je s trochou nadsázky takový místní dalajlama. Na jeho výběr zpovzdálí dohlížel ruský stát, když každého z chambolamů potvrzoval v úřadu car. Burjatští buddhisté se za přízeň carům také odvděčili. Zavedli doktrínu, že ruský car je vtělení právě bílé Táry a vytvořili speciální obřad pro uznání cara za bílou Táru. První panovnicí uznanou za Táru byla Kateřina veliké. Tady to nějak genderově sedělo, ale problém to nebyl pro ruskou mysl ani u jejích mužských nástupců. S příchodem bolševiků začaly pro ruské buddhisty těžké časy, které vyvrcholily faktickou anihilací buddhismu na konci třicátých let, kdy byly kláštery zrušeny, rozbořeny a mniši a další hodnostáři popraveni či posláni do gulagů. Po smrti Stalina se začal buddhismus velmi pozvolna obnovovat, ale skutečná renesance přišla až po rozpadu SSSR.

A v roce 2009 se opět vynořila i dávná tradice. Putinův nástupce i předchůdce v úřadu prezidenta Dmitrij Medveděv byl při návštěvě Burjatska prohlášen za bílou Táru. Všimla si toho nejen ruská,[12] ale i zahraniční, média.[13] Tento akt vyvolal v Rusku vlnu kritiky zleva i zprava. Levici se nelíbilo paktování státu s náboženstvím, pravice se zas rozhořčovala nad tím, jak může být pravoslavný prezident zároveň buddhistická bohyně.[14] V Rusku je ale možné vše a tak se tradice obnovila a přešla i na Medveděvova nástupce Vladimira Putina. Současný chambolama opakovaně prohlašoval, že Putin je bílá Tára.[15] A je to asi ta nejhorší bílá Tára v historii. Ono to celé dobře ilustruje neradostnou situaci v buddhistických republikách Ruska. Ty byly chudé, zaostalé, trpící vysokou nezaměstnaností už před válkou na Ukrajině. Teď mají právě tyto národy nejvíce padlých vzhledem k počtu obyvatel. Místní buddhistická hierarchie navíc stojí za Putinem a ruskou vládou. Vše se vlastně jen vrátilo do zajetých kolejí a zase je vše jak to bylo za báťušky cara.

Ještě je potřeba dodat, že tato doktrína je specificky ruská záležitost. V Tibetu a sousedních zemích je představa, že by měl být Putin bílá Tára, neznámá. Naopak, vzdělanější lidé dobře vědí o nadstandardních vztazích mezi čínským a ruským vedením a Vladimir Putin se u nich žádné přízni netěší, naopak. Stejně tak opozičně smýšlející intelektuálové v buddhistických částech Ruska chápou, že válka na Ukrajině je špatná a Putin asi nebude Tára. Svobodně smýšlejících lidí je ale v Rusku čím dál méně.

Představa, že panovník je vtělení nějakého božstva je v asijském prostoru častá a spojení politické moci s numinózní je chápáno jako přirozené. Občas to může nabírat pro Evropana bizarních podob, jako když v Číně vidíte na domácím oltáříku pěkně vedle sebe obrázky Předsedy Maa, Buddhy a Konfucia. Bizarní příklady propojení buddhistické ikonografie a politických figur, například Stalina coby tantrického božstva, jsou k vidění na tomto odkazu.[16]

Rusko prostě není tak úplně Evropa

Co to celé vypovídá o Rusku? Především to podtrhuje důležitý geografický fakt, že většina ruského území leží v Asii a ruská mentalita je opravdu dosti odlišná od té evropské. Jako by v ruské mysli nebyla přítomna představa, že to, že něco je něčím, většinou limituje možnost být současně něčím jiným, nadto protikladným. A tak může být malý, neduživý bývalý komunista, ateista a důstojník KGB zároveň ochráncem pravoslaví, buddhistickou bohyní i temným šamanem, kombinovaný s macho supermanem řítícím se na koni stepí, prohánějícím se povětřím obklopen jeřáby, uspávajícím tygry a medvědy, který se klidně potopí na mořské dno a vyzvedne archeologický poklad. Jako by tyto navzájem protikladné podoby Putinův obraz neumenšovaly a nezesměšňovaly, ale naopak zvyšovaly. Jako by jeho moc rostla spolu s tím, kolik rozdílných podob na sebe dokáže vzít.

Jak byste definovali Putina Vy? Anketa uplně dole.

[11] BĚLKA, Luboš. Tibetský buddhismus v Burjatsku. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, Ústav religionistiky, 2001.

[14] BERNSTEIN, Anya. Religious Bodies Politic: Rituals of Sovereignty in Buryat Buddhism.University of Chicago Press , 2013.

Anketa

Kým je podle Vás Vladimir Putin ve skutečnosti.
Válečný zločinec a masový vrah.
80 %
Nemocný děda, hrající si na alfa samce.
10 %
Chodící krize toxické maskulinity.
10 %
Temný šaman.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz