Hlavní obsah
Finance

Referendum o euru už v ČR bylo, paní Schillerová! Většina byla pro, tak ho zaveďme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Budeme i v ČR platit eurem?

O euru už jsme jednou hlasovali. Ale proč nehlasovat znovu, když by to Babiše zbavilo odpovědnosti za takto důležité rozhodnutí.

Článek

Slyšíte dobře, referendum o přijetí eura v ČR již proběhlo a 77 % z nás bylo tehdy pro.[1] Říkáte si, kdy že to bylo? Je to už dávno, konkrétně 13. a 14. června 2003. Asi je to tak dávno, že na to zapomněla i Alena Schillerová, která včera na Nově oznámila, že ANO připraví referendum o přijetí eura.[2] Jasně, jednou jsme to už schválili, tak proč nevyhodit nějakou tu miliardu na opakované hlasování. Máte pocit, že se tehdy hlasovalo o přistoupení ČR k EU, a ne euru? Řešilo se ale obojí, jelikož otázka v onom referendu před dvaceti lety přesně zněla: „Souhlasíte s tím, aby se Česká republika stala podle smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii členským státem Evropské unie?“

Hádejte, co obsahuje ona smlouva o přistoupení?[3] To, že přistoupíme nejen k EU, ale i k eurozóně, až na to bude naše ekonomika připravená a splníme daná kritéria. Tento závazek jasně vyplývá i z dokumentu České národní banky z roku 2003.[4] To, že si většina lidí onu přístupovou smlouvu nepřečetla, je samozřejmě věc druhá a je to každého problém. Jak si pamatuji atmosféru tehdejších dní, většina lidí byla ze vstupu do EU nadšená a neměla problém ani s eurem.

Nové referendum je další vychytralý, alibistický, ANOistický populismus

Jaký je postoj ANO k euru? Těžko říci. Babiš jako velkokapitalista asi jasně chápe, že je to pro byznys jednoznačně výhodné, zároveň si asi uvědomuje, že většina jeho voličů euro nechce. Jak z toho ven? Byznys, nebo moc? Alibistické řešení je tu, nechme o tom rozhodnout lidi, to nás zbaví odpovědnosti. Pokud by se k takovému referendu opravdu schylovalo, vůbec bych se nedivil, kdyby pak Andrej nějak skrytě sponzoroval kampaň za přijetí eura.

Netušený bonus eura. Zbavíme se Michla a té jeho bizarní partičky

Nechci se zde pouštět do ekonomických a politických rozborů výhod a nevýhod přijetí eura. Je tu ale jeden méně zmiňovaný bonus. Přijetí eura by znamenalo konec ČNB, a to znamená i jejího guvernéra Aleše Michla a celé té podivné partičky (jako Eva Zamrazilová) kolem něj. Už to by byl skoro důvod pro to euro přijmout.

Jaký máte na přistoupení k euru názor vy? Hlasujte v anketě pod článkem.

[1] https://cs.wikipedia.org/wiki/Referendum_o_p%C5%99istoupen%C3%AD_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky_k_Evropsk%C3%A9_unii

[2] https://www.novinky.cz/clanek/domaci-schillerova-prijeti-eura-by-melo-byt-podrobeno-referendu-pripravime-ho-40456413

[3] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX:12003T/TXT

[4] https://www.cnb.cz/cs/menova-politika/zpravy-o-inflaci/tematicke-prilohy-a-boxy/Strategie-pristoupeni-Ceske-republiky-k-eurozone

Anketa

Jste pro přijetí eura?
Ano
35,3 %
Ne
61,9 %
Ano, ale později
1,9 %
Nevím
0,5 %
Raději bych přijal/a rubl než euro
0,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19259 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz