Hlavní obsah
Názory a úvahy

Slovák a Japonec brání Čechům volit. Co jim dát ochutnat vlastní medicínu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Korespondenční volbu má drtivá většina evropských zemí. Třeba Německo.

Debata o korespondenční volbě přináší neskutečný bizár. Slovák a Japonec brání Čechům v cizině volit.

Článek

Dlouho očekávaná debata o korespondenční volbě začala, a to pěkně zostra. Nechci znovu uvádět argumenty pro. S výjimkou Chorvatska ji prostě mají všude a strany disponující nadpoloviční většinou poslanců ji svým voličům slíbily, takže ji už konečně zaveďme.

Co mě ale fakt vytočilo, jsou některé projevy zaznívající během mimořádné schůze poslanecké sněmovny. Speciálně ten Babišův:

„Vždyť svobodné volby jsou svátek demokracie a ti hrdí Češi, kteří jsou v zahraničí, by měli přijet osobně sem, ani ne na tu ambasádu, kde můžou volit bez problémů. Protože tady se vytváří nějaká atmosféra, že nemůžou volit. Můžou. Ale měli by přijít domů, kde se narodili, a hrdě jít k volbám a odvolit.“[1]

Co to má jako být? Nám bude Slovák, který neumí ani pořádně česky, nadto bývalý komunista figurující v seznamech StB, jehož kauza se neustále řeší po soudech, říkat, že se máme vracet domů na volby-svátek demokracie? To už je vrchol a nehorázná drzost! Navíc sám Babiš žil a pracoval roky v cizině (Maroko).[2] Docela by mě zajímalo, jestli by se podle něj měli vracet i všichni zaměstnanci ambasád v čele s velvyslancem, aby vždy slavnostně odevzdali hlas nejlépe ve své rodné vísce a obnovili tak spojení s rodnou hroudou.

Jako by toho nebylo dost. Andrej Babiš ještě v rámci svého obstrukčního blábolení pozuráží Rakušáky, kteří jsou prý magoři, protože mají ve vládě Zelené, kteří prý můžou za chybějící kousek dálnice.[3] Nějak přitom opomněl zmínit, že Rakušáci i se Zelenýma dávno postavili dálnici z Vídně k naší hranici, kde ale končí v polích. S čím Babiš, který byl osm let ve vládě, jistě nemá nic společného… Nejspíše za to může Bruselská chobotnice, které jsme nepolíbili prsten… (další včerejší Babišova perla).

Další radikální odpůrci korespondenční volby jsou poslanci SPD vedení člověkem narozeným v Tokiu s japonským jménem i příjmením. I on žil a pracoval (popelář, prodavač popcornu)[4] roky mimo ČR.

Máme tady situaci, kdy dva cizinci, kteří navíc dlouhodobě pobývali v zahraničí, brání volit Čechům, kteří jsou studijně, pracovně či z osobních důvodů zrovna v cizině. To je fakt bizár.

Nejsem pro nějakou diskriminaci, ale říkám si, jestli těmhle dvěma pánům nadat ochutnat jejich vlastní medicíny. Mohli bychom se inspirovat třeba v USA. Podle americké ústavy se smí stát prezidentem pouze osoba narozená na území Spojených států. Mohli bychom stejné pravidlo aplikovat třeba pro prezidenta, členy vlády a vedení obou komor parlamentu, a Babiš s Okamurou by byli z kola venku. Pravidlo by mohlo být zmírněno tak, že narození v cizině nevadí, pokud byli oba rodiče čeští občané.

Nevím, jestli bych pro takovou úpravu nakonec zvedl ruku. Ale potom, co jsem včera viděl a slyšel, bych o tom minimálně vážně uvažoval.

[1] https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-babis-by-nedovolil-volit-ani-na-ambasadach-at-pry-cesi-prijedou-volit-domu-243864

[2] https://www.forum24.cz/co-se-babis-naucil-v-maroku-a-jake-to-ma-nasledky-pro-cesko

[3] https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-ostuda-rakouska-media-si-vsimaji-babisovy-urazky-40457663

[4] https://g.cz/z-tokijskeho-popelare-populistickym-hrdinou-zivotni-pribeh-tomia-okamury-pripomina-forresta-gumpa/

Anketa

Byli byste pro, aby osoby narozené mimo území ČR (pokud nebyli oba rodiče občany ČR) nesměly zastávat nejvyšší posty?
Ano
75,9 %
Ne
24,1 %
Nevím
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 58 čtenářů.

Anketa

Jaké volby preferujete vy?
Klasické (pouze volební místnost jako dosud)
25 %
Klasické + korespondenční
3,3 %
Klasické + korespondenční + elektronické
66,7 %
Pouze elektronické
5 %
Nevolím
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 60 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz