Hlavní obsah
Názory a úvahy

Snižme důchody estébákům a bolševikům. Navyšme je disidentům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Lidé, kteří se postavili komunismu, mají často směšné důchody, zato prominenti minulého režimu mají penze královské.

Lidé aktivně bojující proti komunismu mají dnes směšné či dokonce žádné důchody. Bývalí komunističtí pohlaváři mají důchody velmi nadstandardní. Jiří Gruntorád kvůli tomu drží od včerejška hladovku.

Článek

Včera odpoledne přinesly Seznam Zprávy informaci, že signatář Charty 77 a zakladatel knihovny samizdatové a exilové literatury Libri prohibiti Jiří Gruntorád zahájil protestní hladovku a požaduje odstoupení ministra Jurečky.[1] Důvodem je neřešení nízkých či žádných důchodů disidentů. Ti mají totiž často naprosto směšné důchody, nebo na ně dokonce ani nemají nárok.[2] Ono totiž roky v kriminálech, kotelnách, emigraci či neustálém šikanózním vyhazování z jednoho zaměstnání za druhým vám moc vysoký důchod nezajistí. Fialova vláda sice slíbila problém řešit a parlament přijal zákon umožňující těmto lidem požádat o tzv. zmírnění tvrdosti zákona. Jednoduše řečeno, pokud prokáží, že bojovali proti komunismu, může jim být důchod dorovnán na průměrný. V praxi je to ale dosti byrokratické a pro spoustu lidí většinou už vyššího věku je toto složité prokázat.[3]

Nadprůměrně odvážní lidé mají mít průměrné důchody?

Zodpovědný ministr Jurečka se ještě včera nechal slyšet, že věc prošetří. Ale vzhledem k tomu, kolik toho vláda naslibovala a kolik skutečně splnila, nebyl bych moc optimistický. I kdyby došlo ke zjednodušení byrokracie, stejně je zde jeden velký morální problém. Proč mají proboha disidenti dostávat průměrný důchod? Vždyť to byli lidé nadprůměrně odvážní, kteří kvůli ideálům obětovali své pohodlí a často i svobodu. Přece bylo daleko jednoduší buď přímo vstoupit do strany a těšit se všem privilegiím z toho plynoucích, anebo být alespoň v šedé zóně, držet hubu a krok a nedělat režimu problémy. Každý, kdo proti režimu vystoupil, věděl, že to bude mít následky nejen pro něj, ale i pro jeho blízké. Takoví lidé by měli automaticky dostat minimálně 130 % či ještě lépe 150 % průměrného důchodu. Říkáte si možná, ano, je to hezké, ale kde na to vzít. Vždyť v rozpočtu je sekyra 255 miliard už teď. Je tady ale elegantní řešení, jak napravit hned dvě historické nespravedlnosti.

Lidé, kteří tuto zemi během čtyřiceti let zruinovali, by měli mít minimální možný důchod

Upřímně řečeno, s komunismem jsme se doposud moc nevyrovnali. Za zločiny komunismu bylo odsouzeno minimum lidí. Zatímco režim jich poškodil obrovské množství, a to nejen disidenty. Lidí, kteří nesměli studovat nebo byli vyhozeni z práce třeba jen za to, že někdo z rodiny emigroval, bylo spousty. I tito lidé mají dnes často nižší důchody, než by měli, kdyby byli mohli svobodně studovat a volit si zaměstnání. Myslím, že je škoda, že nebyla legislativou dávno vytvořena kategorie lidí poškozených minulým režimem, kteří měli mít nárok na kompenzaci újmy. Stejně tak měli být mnohem šířeji potrestáni viníci. A právě krácení důchodů se jeví jako ideální možnost, navíc stále snadno realizovatelná. Nejde mi ani tak o nějaké řadové členy strany, kteří třeba vstoupili, jen aby mohli zůstat ve vědě či aby na jejich pozici nepřišel nějaký skutečně zapálený bolševik, ale spíše skutečné vykonavatele moci. Abych použil patřičnou terminologii, tvrdý finanční postih by neměl směřovat ani tak na základnu, ale spíše nadstavbu režimu. Všechny ty tajemníky, důstojníky STB, milicí, členy vlády, parlamentu a funkcionáře strany. Pokud bychom porovnali stav, v jakém naši zemi v roce 1948 převzali a v jakém ji předali v 1989, neměli by tito lidé dostávat důchody vůbec žádné, a naopak by měli každý měsíc platit, aby alespoň trochu vyrovnali škodu, kterou napáchali. Ale abychom se drželi v právním rámci, navrhl bych pro ně důchod ve výši minimálního důchodu. Ano i zde jsou aktuálně zaváděna podobná opatření, jsou ale příliš mírná a týkají se malého množství lidí.

Narovnání důchodů? Kdo, když ne vy, kdy, když ne teď!

Milá vládo, napravit alespoň část křivd minulého režimu musíte udělat vy a to teď. Pokud to neuděláte, možná k tomu už nikdy nedojde. Jednak lidé, kterých se to týká, jak obětí, tak pachatelů, rok od roku ubývá. A hlavně, když člověk sleduje předvolební průzkumy, vidí, že po dalších volbách by k tomu mohla chybět vůle. Andrej Babiš si přece nezavede minimální důchod.

Anketa

Zvýšili byste důchody disidentům a snížili je estébákům a bolševikům?
Ano
27 %
Ne
73 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3336 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz