Hlavní obsah
Názory a úvahy

Stanjuro, Fialo, přidejte lidem! Jinak vyhrajete Babišovi volby

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Stanjuro, Fialo, rozbijte prasátko a přidejte veřejnému sektoru, jinak to udělá Andrej.

Nemá-li příští vládu sestavovat Babiš s extrémisty, je nutné přidat na mzdách ve státním a veřejném sektoru. Platy v ČR stejně neodpovídají úrovni ekonomiky a vyjde to pořád levněji než další čtyři roky s Schillerovou.

Článek

Už od konce prázdnin se vede lítá debata mezi odbory a vládou o růstu platů státních zaměstnanců a pracovníků ve veřejném sektoru, padají výhružky stávkami či masovými odchody. Z počátku se vláda tvářila neústupně, ale v posledních dnech se zdá, že nakonec něco přidá. Neví se sice zatím kolik a komu, to ukáží až následující týdny.

Platy v ČR vůbec neodpovídají síle ekonomiky

Je sice pravda, že navrhovaný rozpočet na příští rok má celkem slušný schodek (230 miliard), ale přidat veřejnému sektoru se vyplatí a to hned z několika důvodů.

Vinou pandemie a ruské invaze na Ukrajinu se spustila nevídaná inflace, která reálné mzdy poslala pod hodnoty z roku 2019. To znamená, že lidé v ČR reálně zchudli. Což samo o sobě jistě přispělo k vzestupu nejen hnutí ANO, ale především nejrůznějších nahnědlých či narudlých extrémních stran.

Dalším faktem je, že zatímco ve většině věcí jsme „Západ“ tak nějak dohnali, v mzdách pořád strašně zaostáváme. Srovnáme-li poměr platů a výkonu v naší ekonomice třeba s Francií a Německem, je to přímo do očí bijící. Průměrná mzda (hrubého) je ve Francii 3530 euro a v ČR 1780 euro. Říkáte si, že to bude tím, že Francie je přece o dost bohatší země. Kdepak. Dnes je HDP (na hlavu udávané v paritě kupní síly – hlavní to indikátor výkonnosti ekonomiky) ve Francii 58 tisíc euro a v ČR 49 tisíc, takže francouzská ekonomika je o necelých 20% výkonnější. V Německu je průměrná hrubá mzda 4375 euro při HDP 66 tisíc euro. Vidíte, že rozdíl mezi výkonem ekonomiky a platy je v porovnání ČR s Francií či Německem nepoměrný.

Raději méně státních zaměstnanců s vysokými platy než naopak

V souvislosti s přípravou rozpočtu na příští rok začala řada expertů upozorňovat na extrémní počet státních zaměstnanců. Těch je vskutku hodně - bezmála půl milionu, tzn. každý desátý zaměstnanec pracuje pro stát. Jen pro zajímavost: před deseti lety jich bylo přes 420 tisíc. Máte pocit, že ty nové desítky tisíc zaměstnanců nějak zlepšily fungování státu? Já tedy ne. Navíc bych v době digitalizace a elektronizace všeho očekával spíše opačný trend.

Nabízí se tak zcela jasné řešení. Pořádně přidat a zároveň snížit stavy státních zaměstnanců. Jednoduše, dobře platit kvalitní a opravdu potřebné lidi a zbytku se zbavit. Snižování stavů navíc sliboval jak Fiala, tak Babiš, a nejspíše i vlády před nimi. Ale zůstalo jen u slibů a počet stáních zaměstnanců setrvale roste bez ohledu na to, kdo zrovna sedí ve Strakovce.

Nepřidáte-li vy, přidá Alenka s Andrejem

Bojíte-li se pane Fialo a Stanjuro přidat ze strachu státní finance, není důvod. Sice to trochu zvýší deficit i náš státní dluh, ale v dlouhodobé perspektivě to státním financím jen prospěje. Pokud totiž nejpozději od ledna nestoupnou lidem mzdy, bude to mít Babiš a nejrůznější levicoví a pravicoví extrémisté ve volbách příští rok o dost jednoduší. Demagogie s „Fialovou drahotou“ a nesmyslná tvrzení, že za růst cen může vláda, u chudší a méně vzdělané části voličstva snadno zabere. Vládu pak vytvoří ANO s nějakými extrémisty zleva či zprava. Na finance se nám vrátí brněnská teta Schillerová a rozdávání může začít. Vláda ANO může po volbách dávat ve velkém a to hlavně svým voličům. Jako bonus by mohli přidat nějakou „geniální“ reformu à la zrušení superhrubé mzdy (provedené s podporou ODS), které ubralo ze státního rozpočtu 100 miliard ročně.

K růstu se neprošetříme ani neproškrtáme

Pokud u nás neustále politici skuhrají, jak ekonomika stagnuje a musíme proto šetřit, není to úplně pravda. Stagnace může být také způsobena notorickým podfinancováním školství, málo penězi na vědu a výzkum, nedostatečnými investicemi do infrastruktury a především šílenou byrokracií. Asi by se vyplatilo - klidně na dluh - nalít peníze do vědy, výzkumu, infrastruktury pro 21. století a pořádně zamakat na osekání byrokracie spojeném s elektronizací a digitalizací státu.

Anketa

Podporujete zvýšení platů státních zaměstnanců a zaměstnanců ve veřejném sektoru?
Ano
68,4 %
Ne
31,6 %
Celkem hlasovalo 19 čtenářů.

Anketa

Myslíte si, že by platy v ČR měly být podstatně vyšší a blížit se platům v západní Evropě?
Ano
82,4 %
Ne
17,6 %
Celkem hlasovalo 17 čtenářů.

ZAJÍMAVÉ ODKAZY

Platy a HDP

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz