Hlavní obsah
Umění a zábava

Wokisté fandí Hamásu a židovský humor na netu nezahálí. Pobavte se i vy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Izraelci si udrželi tradiční židovský humor a ještě se umí bavit, vzdor nelehké politické situaci.

Židé a Izraelci si humorem tradičně pomáhají v těžkých časech. Nejinak tomu je i teď. Na internetu se objevilo hned několik skvělých videí k aktuálnímu konfliktu.

Článek

Židovský smysl pro humor je pověstný. Židé si ho udržují po staletí, kdy jim pomohl přežít často velmi těžké historické události. Stejně tak je tomu i dnes. Útok Hamásu ze 7.10. a následný ozbrojený konflikt se přenesl i na internet. Vedle informací, desinformací, analýz a polemik z obou stran nechybí ani humor. Objevilo se hned několik skvělých satirických videí pocházejících z Izraele. Ty mají jeden společný jmenovatel: dělají si srandu ze západních levicových liberálů a to zejména wokistů, z nichž někteří podporují Hamás. Zde je potřeba říci, že většina levicových liberálů samozřejmě nijak nepodporuje anachronické náboženské fanatiky z Hamásu a nijak nezpochybňuje právo Izraele na existenci. Podpora Hamásu je povětšinou aktem části radikálních wokistů, malé, ale na elitních soukromých amerických univerzitách početně zastoupené a hodně hlasité skupiny. Právě oni jsou terčem některých z těchto videí.

Vybral jsem pro Vás ta nejlepší videa a připsal k nim drobný kontextuální komentář. Videa jsou v angličtině, ale s anglickými titulky. Pokud máte s angličtinou problém, požádejte jazykově zdatnější kamarády či třeba potomky a pobavte se společně.

První video si utahuje právě z woke studentů elitních univerzit, v tomto případě Kolumbijské Univerzity v New Yorku. Hlavní protagonisté videa jsou jejich stereotypizovaným obrazem. Těm tak leží na srdci rovnost, inkluze, otázky genderu a vůbec světové blaho, že neváhají podporovat organizace, které mají ve skutečnosti úplně opačné cíle, jako třeba Hamás. Terčem posměchu je zde také jejich naivita, malý všeobecný rozhled a snaha být cool. Tvůrci videa evidentně velmi dobře znají prostředí elitních univerzit v USA. Oba protagonisté mluví slangovou angličtinou privilegovaných mladých Američanů a bohužel video příliš nepřehání. Dokonale věrný, co do přízvuku a vizáže je i terorista Hamásu, kterému dvojice volá do tunelu pod Gazou. Aby vám neunikl jeden z vtipů: rocket může v americké angličtině znamenat i rukolu. Zmiňované party na střechách jsou oblíbenou aktivitou na výškových budovách Manhattanu, kterými je Kolumbijská univerzita obklopena.

I druhé video (audio s animací) cílí na elitní univerzity v USA, tentokrát na Harvard. Video uveřejnily na své stránce Times of Israel.[1] Pokud byste toto video shlédli a nevěděli, o co jde, asi byste si řekli, že dobrý, ale trochu přehnané a nevěrohodné. Jenže video je prank a jedna strana je skutečná. Palestinská matka volající na Harvard, kde se její syn - člen Hamásu a účastník masakru ze 7.10 – chystá studovat, zjišťující různé praktické informace, je ve skutečnosti izraelský komik. Jenže úředník Harvardu je skutečný. Ten naprosto vyhořelým, monotónním hlasem zodpovídá otázky, jako zda se účast na masakru počítá do mimoškolních aktivit a zda by synek nemohl dostat stipendium pro politické aktivisty. K ukončení hovoru ho nepřiměje ani to, když matka úředníka ubezpečuje, že její syn je feminista, protože unesené Izraelky neznásilňoval, a není ani rasista, protože zabíjel jen bílé děti. Jak to, že zaměstnanec Harvardu nedokáže poznat prank či pochopit, že by takový hovor měl ukončit, nevím. Je to strach o práci, vyhoření, snaha hrát svou roli za každou cenu, nebo jen hloupost, či od každého trochu?

Následující dvě videa si utahují ze západních médií, konkrétně BBC a jejich podle Izraelců propalestinského informování o konfliktu. V prvním videu dělá reportérka BBC rozhovor se šéfem Hamásu v Gaze Sinvárem, a ve druhém informuje zpravodaj o onom zásahu nemocnice v Gaze. Zde bych se tedy BBC trochu zastal. Myslím, že jejich zpravodajství je relativně objektivní. Není tedy proizraelské, to je pravda, ale obě videa to už trochu přehánějí. Nicméně zvládnutí reálií a komický efekt je výborný, zvláště ten Sinvár se povedl.

Poslední video je tu spíše pro kontext a vzpomínku. Ukazuje, že Izraelci si uměli dělat srandu z teroristů i dříve. Video se netýká Hamásu a je už z roku 2016. Dělá si legraci z oblíbené Eurovize a tehdy velmi aktivního Islámského státu (ISIS). Jde samozřejmě o píseň, kterou si zástupci ISIS pro Eurovizi připravili. Soutěž tehdy pořádalo Švédsko, což tvůrci videa dobře zúročili. Skupina Islámského státu se jmenuje ABBU a píseň, kterou zpívá, je předělávka písně: Diggi-Loo Diggi-Ley od Herreys.[1] S touto písní vystoupilo (kdo jiný) Švédsko a kde jinde než na Eurovizi, akorát v roce 1984.

Jelikož video tentokrát nemá anglické titulky a arabský přízvuk je hodně autentický, přikládám link na audio s titulky:

Znáte i Vy nějaký vtip k izraelsko-palestinskému konfliktu či máte tip na nějaké humorné video? Neváhejte a podělte se s námi v diskuzi pod článkem.

Malá prosba: Chcete-li diskutovat o konfliktu samotném, využijte prosím diskuzi pod jinými články, a že jich na Seznam médiu je. Tuhle bych nechal pro humor. Díky!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz