Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Nefunkčnost sytému rekvalifikací, hrazených Úřadem práce ČR

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jakub Maleninsky

Celý život se pohybuji kolem staveb. Nedávno jsem objevil možnost rekvalifikace přes úřad práce, ale byl jsem překvapen, jak špatně systém funguje. Rád bych se o tuto zkušenost podělil a věřím, že se mi možná podaří přispět ke změně.

Článek

Rekvalifikace jako cesta pro zlepšení pozice na trhu práce.

Rekvalifikace nabízí příležitost lidem s praktickými zkušenostmi v oboru, kteří chtějí svou činnost legalizovat. Oproti studiu zakončenému výučním listem není nutné učit se neodborné předměty.

Tento typ rekvalifikace je ideální pro ty, kteří již v oboru pracují, ale mají výuční list či maturitu v jiném oboru. Je také vhodný pro lidi, kteří nejsou elektrikáři, ale potřebují získat vyhlášku pro výkon své práce.

I když rekvalifikace nenahrazuje výuční list, po získání plné profesní kvalifikace je možné jej následně získat za stejných podmínek jako u denního studia. Rozdíl je v tom, že není nutné tři roky docházet do školy – záleží pak jen na vás, kolik času a úsilí věnujete studiu.

Elektrikářská rekvalifikace a její význam

V oboru elektrikář je hlavním cílem získat plnou profesní kvalifikaci a tím i vyhlášku dle zákona č. 194/2022 Sb. Tento krok nejen že umožňuje legální výkon povolání, ale také zvyšuje šance na lepší pracovní příležitosti.

Pro dosažení plné profesní kvalifikace je nutné složit pět dílčích zkoušek:

•Montér elektrických instalací (26-017-H)

•Montér elektrických sítí (26-018-H)

•Montér elektrických rozvaděčů (26-019-H)

•Montér slaboproudých zařízení (26-020-H)

•Montér hromosvodů (26-021-H)

Po úspěšném absolvování těchto zkoušek je možné získat vyhlášku. Pokud budete chtít, můžete se obrátit na odborné učiliště a požádat o složení závěrečné zkoušky a poté získat výuční list.

Nabídky škol a firem

Na internetu najdete mnoho škol a firem nabízejících úplnou profesní rekvalifikaci pro elektrikáře. Ceny se pohybují od 40 000 Kč do 65 000 Kč, přičemž vyšší cena zahrnuje možnost získat rovnou výuční list.

Úřad práce a rekvalifikace: problémový systém

Úřad práce nabízí různé rekvalifikační kurzy, včetně těch pro elektrikáře. Bohužel, v tomto případě je systém nastaven velmi neefektivně. Místo toho, aby byla hrazena plná profesní kvalifikace, úřad práce platí pouze za jednotlivé dílčí rekvalifikace.

V Praze tuto možnost nabízí jen jedna škola, a to za cenu 49 000 Kč. Přitom existují firmy, které za stejnou částku nabízejí úplnou profesní kvalifikaci. Tyto firmy se snaží spolupracovat s úřadem práce, ale často narazí na překážky. A když se jim podaří dostat svůj kurz na web úřadu, kurz je následně zrušen.

Nesmyslný postup úřadu práce

Z této situace vzniká problém: jako člověk, který nezná složitost celého procesu, se přihlásím na dílčí kurz za 49 000 Kč, který mi zaplatí úřad práce. Po úspěšném absolvování tohoto kurzu však nezískám vyhlášku, ani se mi nezlepší pracovní příležitosti. Abych získal plnou profesní kvalifikaci, musím jít znovu na stejnou školu a zaplatit dalších 65 000 Kč, kde projdu tou samou dílčí rekvalifikací, kterou už jednou platil úřad práce.

Zdá se vám to nesmyslné? Mně také.

Proč tento systém nefunguje

Nevím, kdo tento postup nastavil, ale je jasné, že v případě elektrikářů je naprosto nefunkční. Peníze se zbytečně vyhazují a jedná se o nemalé částky. Problém však není na straně škol nebo firem – ty se opravdu snažily nabídnout kvalitní vzdělání. Současná situace je spíše důsledkem frustrace z boje s nepružným systémem.

Potřeba změny

Nechci nikoho obviňovat, ale je potřeba, aby systém fungoval lépe a peníze byly utraceny smysluplně. Cílem by mělo být, aby rekvalifikace lidem skutečně pomohla zlepšit jejich postavení na trhu práce a životní standard.

V oblasti stavebnictví chybí pracovníci. Vyvineme úsilí, abychom situaci zlepšili, a pak ji zničíme nesmyslným přístupem.

Děkuji, pokud jste dočetli až sem. Prosím vás o sdílení tohoto článku, protože to je jediná cesta, jak něco změnit. Možná jsem tímto článkem sám sebe vyřadil z možnosti rekvalifikace přes úřad práce, ale pokud to pomůže ostatním, stálo to za to.

Ještě jednou díky a přeji krásný den!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám