Hlavní obsah
Finance

Státní rozpočet není jen o líných příživnících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Dovolím si reagovat na článek o líných a neschopných spoluobčanech na které musí bohatí lidé s vysokými příjmy dát o 8% více na daních z příjmu fyzických osob.

Článek

Plně chápu, že pro mnohé občany s vyššími příjmy je zvýšení daní hodně těžko stravitelné. Občanů, kteří jsou úspěšní ve svých oborech a museli často obětovat volný čas, rodinu, přátele a mnoho dalších věcí si velmi vážím. K vysokým příjmům nepřišli jen tak a je za tím obrovský kus práce a plně rozumím tomu, že se jim nelíbí, jak stát hospodaří s penězi daňových poplatníků.

Já osobně nemám žádné pravidlo, kdo je líný a neschopný. Přičemž právě díky své lenosti a neschopnosti nemají vysoké příjmy. Je to kvůli vzdělání, jiným prioritám, možnostem, nedostatku pracovitosti, snaživosti, nebo jen nemají vlohy či schopnosti pro podnikání? A nejenom pro podnikání, ale i pro vysoce postavené manažery, ředitele firem či vysoce postavené funkcionáře ve státní správě.

Je líný a neschopný policista, hasič, zdravotní sestra, pečovatelka, učitel, voják, úředník státního aparátu, skladník, řidič autobusu, kamionu, administrativní pozice v soukromých firmách? Mohl bych asi pokračovat dále.

Státní rozpočet financuje mnoho věcí, má obrovské mandatorní výdaje, na které přispíváme my všichni. Chápu, že trnem v oku jsou lidé dlouhodobě bez práce a na dávkách. Přesto když si státní rozpočet rozebereme, tyto výdaje jsou marginální oproti výdajům např. na důchody, platby za státní pojištěnce nebo platy státních zaměstnanců.

Existuje publikace s názvem „Státní rozpočet v kostce za rok 2023“ 2023-03-28_Statni-rozpocet-2023-v-kostce_v02.pdf (mfcr.cz)

Zde je velmi dobře vidět, na co všechno stát vydává peníze daňových poplatníků.

Jen pár údajů.

Plánované výdaje státního rozpočtu na roku 2023 byly 2223,0 mld. Kč.

Plánovaný příjem z daně fyzických osob byl 134,7 mld. Kč, z právnických osob 257,2 mld. Kč a z povinného pojistného 688,3 mld. Kč.

Mandatorní výdaje představují 1195,4 mld. Kč, tj. 53,8 % celkových výdajů státního rozpočtu.

Plánované výdaje na sociální dávky bez souvisejících výdajů jsou 858,1 mld. Kč.

Plánované výdaje na platy a podobné související výdaje jsou 166,7 mld. Kč.

Výdaje na důchody budou činit 671,7 mld. Kč bez souvisejících výdajů. Tyto výdaje je nutné dotovat, nedaří se je pokrýt jen z příjmů důchodového pojištění, pro rok 2023 bude záporný zůstatek 62,5 mld. Kč.

A teď detailně po jednotlivých dávkách, z nichž některé jsou trnem v oku:

Dávky podpory v nezaměstnanosti 9,3 mld. Kč.

Příspěvek na péči v sociálních službách 37,6 mld. Kč.

Dávky pro zdravotně postižené 4,3 mld. Kč.

Dávky pomoci v hmotné nouzi 10,0 mld. Kč.

Dávky státní sociální podpory a pěstounské péče 61,4 mld. Kč.

Dávky nemocenského pojištění 51,6 mld. Kč.

Zvláštní dávky ozbrojených sborů 13,2 mld. Kč.

Dávky státní sociální podpory jsou podle zákona č. č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře:

  • přídavek na dítě
  • rodičovský příspěvek
  • příspěvek na bydlení
  • porodné
  • pohřebné

Trnem v oku jsou zřejmě dávky podpory v nezaměstnanosti, možná některé dávky státní sociální podpory. Možná jo, možná ne. I kdybychom je teoreticky zrušili, je to 70,7 mld. Kč to je 3,2 % z celkových plánovaných výdajů ze státního rozpočtu.

Platba státu do systému veřejného zdravotního pojištění je plánovaná na 141,8 mld. Kč, laicky řečeno platba zdravotního pojištění za ty co nepracují, např. důchodci, děti, studenti, nezaměstnaní atd.

Celkové plánované výdaje na platy vč. příslušenství bez evropské unie a finančních mechanismů (organizační složky státu, příspěvkové organizace) jsou 355,8 mld. Kč.

Státních zaměstnanců v roce 2023 bude dle dokumentu 499 056. Zajímavý článek o platech státních zaměstnanců je zde Příplatky za miliardy. Ostřelované snížení platů státu je jeden z jeho největších výdajů - Echo24.cz Zde je i vysvětlení z čeho všeho je plat státního zaměstnance složen.

Např. pedagogů bude 194 125, nepedagogů 77 053, příslušníků ozbrojených sborů 69 227.

Dále má státní rozpočet spoustu dalších výdajů od těch běžných, kapitálových což je např. doprava, obrana, bydlení, komunální služby a územní rozvoj.

Vedle toho stojí systém veřejného zdravotního pojištění, který se skládá z příjmů povinného zdravotního pojištění, odhad příjmů je 466,3 mld. Kč, výdaje odhad 471,6 mld. Kč. Platby za státní pojištěnce budou 141,8 mld. Kč.

To vše bylo v plánu, vše naleznete v dokumentu 2023-03-28_Statni-rozpocet-2023-v-kostce_v02.pdf (mfcr.cz) odkud jsem čerpal.

Snažil jsem se ukázat, že vše není jen o líných a neschopných. A i škrtnutím určitých výdajů, které jsou často trnem v oku by se vlastně nic nestalo a nezměnilo.

Ne každý může podnikat, ne každý se stane vrcholným manažerem, vysoce postaveným státním úředníkem, soudcem či ředitelem firmy. To neznamená, že je líný a neschopný.

Možná máme příživníky, kteří parazitují na systému, určitě zde jsou, nemohu však všechny, co využívají nějakou pomoc od státu považovat za příživníky.

Úspěšných lidí si velmi vážím a rozhodně si zaslouží všechny svoje příjmy a mají být oceněni společností, není jednoduché vést firmu a zaměstnávat lidi. Je moc dobře, že úspěšné spoluobčany máme, ať už je to podnikatel, manažer, státní rada nebo soudce či lékař. Velmi si jich vážím.

Přesto těch 8 % navíc při výdělku nad trojnásobek průměrné mzdy je sice pro daného jedince značná částka, pro státní rozpočet však částka menší.

Charita a příspěvky na ni jsou velmi prospěšné, přesto je nelze srovnávat s výdaji státního rozpočtu. Někomu by totiž důchody nebo nemocenské pojištění mohlo připadat zbytečné či by to nemuselo být podle preferencí.

Výdaje státního rozpočtu rozhodně neodpovídají tomu, že by podporoval pouze příživníky, kteří jsou na úřadech práce či žebrají o dávky nebo, že by jich byla většina.

V této zemi je plno slušných, pracovitých lidí, kteří dělají maximum a jen proto, že neberou trojnásobek průměrné mzdy či více nejsou příživníky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám