Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česká muniční iniciativa rezonuje jak v USA, tak na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Bartošek

S pohledem upřeným na západ jsme v posledních dnech mohli sledovat návštěvu premiéra Fialy v USA. S pohledem upřeným na východ jsme v posledních dnech mohli sledovat zprávy ze Slovenska.

Článek

Téma bylo společné: Česká muniční iniciativa, díky které se už podařilo pro Ukrajinu sehnat 500 tisíc kusů dělostřelecké munice, resp. na 180 tisíc kusů jsou již smlouvy a dalších 300 tisíc je reálné zajistit.

Navíc dle odborníků není důvod, aby v příštích 12 měsících mohla Ukrajina dostat další 1 milion kusů. Kromě personálního zajištění ukrajinské armády je právě dostatek munice zcela zásadní pro zlepšení situace obránců svobody na Ukrajině a zvýšení šancí na brzký návrat míru do válkou postižené oblasti.

Méně chápavým nutno zopakovat, že svébytná Ukrajina a bezpečná Evropa jsou spojité nádoby. Historie ukazuje, že Rusko se nikdy v minulosti nespokojilo s čímkoli menším, „zavánělo-li“ z toho cokoli většího. Evropské satelitní státy sféry vlivu z nedávné éry dlouhé a tuhé totality byly a jsou toho důkazem.

Česká iniciativa zaujala i prezidenta USA

Máte stále ještě pocit, že se Rusko na Ukrajině zastaví? Nikoli! To víme z osobní zkušenosti my, státy bývalé SSSR, celá Evropa a vlastně celý svět. Takže precedens tu rozhodně je! Je tedy nabíledni, že obavy by tu měly být a odpovědný přístup k zajištění vlastní bezpečnosti je rozhodně na místě. Proto také vznikla česká muniční iniciativa na pomoc Ukrajině. Proto také byla pomoc Ukrajině jedním z hlavních témat bilaterální návštěvy premiéra Petra Fialy v USA.

S prezidentem Bidenem problém není, oba muži jsou v tomto bodě od začátku ve shodě. Zásadnějším cílem tedy bylo správnými argumenty „vyburcovat“ politiky Sněmovny reprezentantů z nečinnosti, táhnoucí se již několik měsíců, aby konečně dotáhla do finále schválení balíku finanční pomoci pro Ukrajinu, ale i další tři třaskavé lokality (Izrael, Tchaj-wan, či Indo-Pacifik). Média aktuálně citují premiéra Fialu, který je po těchto jednáních mírně optimistický, a dokonce by podle předsedy Johnsona měla Sněmovna reprezentantů projednávat tento balík pomoci jako samostatné zákony již tento týden.

Slováci sbírku podpoří přes odpor Fica

Médii před několika dny proběhla informace o sbírce na podporu české muniční iniciativy na podporu Ukrajině vyhlášená slovenskými občanskými aktivisty ze sdružení Mír Ukrajině. Příznačný název akce „Když ne vláda, posíláme my“ vyjadřuje postoj části slovenské populace, která se nechce smířit se s oficiálním stanoviskem kabinetu Roberta Fica, jenž za SR rozhodl nezapojit se do této sousedské iniciativy.

Nic není demokratičtějšího, než možnost rozhodnout se sám a na základě toho jednat. Když ti někde tam nahoře rozhodnou NE, lze to určitě respektovat, ale sám se mohu k témuž postavit opačně.

Na tom je slovenská sbírka založena, a přestože „tam nahoře“ dali iniciativě palec dolů, obyvatelé napříč zemí jistě pomoci chtějí a už za první den sbírky ukázali, že dokáží mnohé! Za jeden jediný den bylo na účtu sbírky 232 tisíc eur (5,8 mil. Kč) od 3236 dárců. Tím by to ale zdaleka končit nemělo, organizátoři totiž mají stanoven nemalý první milník 250 tisíc eur a celkový cíl úctyhodný 1 mil. eur (25 mil. Kč). Palec nahoru a velké díky!

Slovenská iniciativa je tak důkazem, že lidskost a zdravý rozum také v této krajině stále ještě přebývají a mají tak velké šance se třeba vbrzku vrátit v plné síle!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám