Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co ukázaly evropské volby? Pravice v Čechách neexistuje, rodí se nová levice

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: shutterstock

Volby do Evropského parlamentu potvrdily, že v Čechách neexistuje politická pravice, ale ukázaly, že se rodí nová moderní česká levice.

Článek

Z českých výsledků voleb do Evropského parlamentu se dá vyčíst leccos. Například:

· Za ta léta zcela vymizeli charismatičtí vůdci, takže když se objevila neotřelá autentická (a asi i pro část elektorátu chlapsky přitažlivá) tvář Filipa Turka, bylo to zjevení, které motivovalo tisíce voličů dát hlas tomuto muži;

· Výsledky voleb určitě potvrdily nezájem veřejnosti o opravdu politicky hloupou postavu Danuše Nerudové – a tedy nízký zájem o Rakušanův STAN;

· Byly debaklem pro Petra Macha, který se zoufale snažil po celou kampaň odtáhnout od SPD, až se mu to vymstilo natolik, že jej nevolili ani členové SPD;

· Zda zazvonily konec nad působením pirátů v české politice, se ale ještě ukáže;

· Potvrdily cestu českých lidovců na „politickou pitevnu“;

· Ukázaly, že česká sociální demokracie definitivně opravdu zemřela. Šmarda, Paroubek nebo Špidla už nejsou lákavou alternativou;

Může si Petr Fiala vykládat, co chce, ale voliči zfackovali vládní pětikoalici tak, že se zmítá v provazech politického boxerského ringu. Výsledek pirátů je děsivý a svědčí o tom, že tato strana je na odchodu z politické scény a ty, pro které kdysi vznikla, kdysi existovala, už nezajímá. Rakušanův STAN, který vsadil na „mrtvého koně“ Nerudovou, tedy strana bez jakéhokoli ideového vymezení, byl vyřazen ze hry. Lidovci se prostřednictvím svých tradičních voličů na jižní Moravě, Zlínsku a na Vysočině chtěli prokroužkovat k více volebním mandátům než jim přisuzuje podpora české veřejnosti, naštěstí se jim to nepodařilo. TOP 09 to zase „přečůrali“ a z pozice mrtvé strany mají dva mandáty – ODS, div se!

Co více než tyto banální poznámky volby do Evropského parlamentu v Čechách ukázaly? Především dvě základní tendence: pravice v Čechách neexistuje, ale formuje se silná, sebevědomá a „moderní“ levice, která se může pro část voličů levicí opuštěných stát znovu atraktivní volbou.

U té levice začněme. Europoslankyně Kateřina Konečná, pracovitá a výkonná europoslankyně za KSČM, vytvořila kolem sebe politickou formaci Stačilo!. Zdá se, že tato žena má v sobě tolik houževnatosti, pracovitosti a politického nadšení, že je schopna efektivně integrovat českou levici. Poté, co Šmardovi socialisté potvrdili svoji politickou smrt, otevřel se na české levici ohromný prostor. Očekávaný nejen lidmi levicově smýšlejícími, lidmi čekajícími na sociálně politickou ochranou, ale také prostor, na který po léta čekají levicoví intelektuálové typu Druláka nebo Švihlíkové.

Ovšem na pravici je po výsledcích evropských voleb žalostný pohled. Žádná totiž neexistuje. To ale není nic nového. Voliči, kteří by chtěli volit strany konzervativní, strany hájící národní stát a jeho zájmy, nemají nikoho. ODS již neexistuje, předseda Fiala dal přednost rozpuštění této strany v lidovecký formát německé CDU. TOP 09 se pravicově vždy jen tvářila, byla však vždy stranou nadšeně probruselskou, a především stranou povýšených městských liberálů. A lidovci? Znovu si to připomeňme, nikdy pravicoví nebyli. Vždy byli ideově takoví, aby jim to vyhovovalo sedět v té které vládě.

Je tedy Turkův (Motoristův) úspěch příslibem? Ano a ne. Nevíme, co si jeho Motoristé myslí o daních, školství, sociálním systému, zdravotnictví, zahraniční politice a dalších vážných tématech české politiky. A spojení se Šlachtou Přísahou je mimořádně podezřelé. Samotná Přísaha samozřejmě žádnou pravicovou stranou není. Je protestem části voličů proti politickému establishmentu. A to není program, tedy dostatečný politický program.

Takže suma sumárum?

Zdá se, že se v Čechách rodí úspěšná levice pod vedením energické europoslankyně Konečné, a potvrdilo se, že v Čechách zemřela politická pravice, která se nechala pozřít politickým středem.

Co z toho všeho plyne? Je tu obrovský prostor pro vznik, existenci a úspěch nové pravicové strany, když už tu nová levice úspěšně vzniká.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám