Hlavní obsah
Názory a úvahy

Manželství pro všechny, nebo perzekuce homosexuálů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Autor: Elvert Barnes (CC BY-SA 2.0 / Wikimedia Commons, se souhlasem autora)

Ilustrační obrázek - Líbající se homosexuálové (upraveno)

Ano, je to tu. Manželství pro všechny! Tedy ne, tak jak bylo původně v plánu. Je to, ehm… kompromis čekající na schválení.

Článek

Píše se rok 2006 a do naší české, konzervativní, společnosti, vstupuje nové sousloví: registrované partnerství, které je pro homosexuální páry jedinou možností, jak uzavřít „sňatek.“ Už se to ale pomalu mění…

Pojmout toto téma tak, aby všichni neskončili na jedné hromadě, ušpinění a dobití do krve, bude těžké. Proto se pokusíme společně projít všechna pro a proti, která manželství pro všechny nese.

Manželství, tedy… Partnerství pro všechny

Na konci února se podařilo sněmovně, po opravdu hodně dlouhé době, uzákonit… Partnerství! Pojem, který nelibě nese jistá část obyvatelstva, těšící se na svá práva. Podle mnohých bylo možné schválit rozšířený legislativní balíček práv pouze pod tímto názvem. Stále se tak nacházíme v oblasti jisté legislativní nerovnosti a stejnopohlavní páry se stále nachází na pomyslném dnu „společenské popelnice.“

Pro úplnou přesnost se do cílové rovinky dostal návrh poslanců Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) a Heleny Válkové (ANO). Ten zavádí pro stejnopohlavní páry - partnerství. Zákon jim nedovoluje adopce, ale pouze přiosvojení (osvojení si biologického potomka svého partnera). Mnozí z politiků považují tento krok za přechodný, vedoucí ke kompletní rovnosti s manželstvím. Největší problém, který se řeší, jsou tzv. občané dvou kategorií. Stále podle mnohých politiků budou tito občané v očích společnosti ti jiní, ti divní.

Původní (první) návrh: manželství, společné adopce, ostatní drobná práva – plná rovnoprávnost. Tento návrh z dílny STAN se nepodařil obhájit. V současnosti schválené znění s rozšířením o přiosvojení, změnou názvu a drobnými legislativními úpravami míří do Senátu. Nezbývá, než počkat co bude dál.

Jak situace vypadá ve světě? No, to budete koukat…

Když pohlédnete na mapu světa, která označuje legislativní úrovně v uznávání stejnopohlavních svazků, tak spatříte následující.

Místa označená tmavě modrou barvou - mají uzákoněné manželství i pro stejnopohlavní páry (v plné legislativní rovnosti). Světlemodrá, zelená a fialová - reprezentují kompromis v podobě: registrovaného partnerství, speciálních či úředních svazků. Světle šedá - jsou státy, které netolerují soužití a sňatky stejnopohlavních párů. Tak snad se Vám nezatočila hlava…

Foto: Kwamikagami / CC BY-SA 4.0 (Wikimedia Commons, se souhlasem autora)

Mapa - Legislativní uznávání sňatků stejného pohlaví ve světě

Pokud i země jako Argentina nebo Kuba mají možnost manželství i pro stejnopohlavní páry, je nejvyšší čas se nad sebou zamyslet.

Manželství pro všechny má dnes již drtivá většina západní společnosti. Je to věc, která se za chvíli stane součástí nejen naší země, ale i většiny světa. V Rusku, v zemích blízkého východu, Africe a Číně, budou samozřejmě dál perzekuovat sexuálně nepřizpůsobivé homosexuály. Kdo chce tedy místo, kde je „svět v pořádku“ a kde jsou homosexuálové zavírání do ústavů a vězení - nechť vyrazí na cestu, teď ví kam.

Pouze upozorňuji, že ve většině arabských zemích, se nemanželský sex (s prostitukou či milenkou) trestá smrtí.😊 #chlipneprasatko

Homosexuálové nás nerozvrátí…

Gayové a lesby skutečně nerozvrátí naše tradiční hodnoty a společnost. Nemusíte se bát toho, že by z vašeho manžela někdo udělal gaye po 30 letech šťastného manželství. Navíc proti jeho vůli. Byť je třeba uznat, že Arnold Schwarzenegger vypadá, v reklamě na Parkside, vážně úchvatně.

Váš malý vnuk taky nezačne chodit za chlapečky, když se mu budou líbit holky. Není tak třeba se bát násilné „homosexualizace“ naši společnosti a Evropy, kterou mnozí politici, demagogové a náboženští představení rádi vytahují a děsí nás jí.

Jak to vidí církev? 50/50…

Velmi mne baví občasný roztodivný a silně ideově podbarvený výklad bible, který je nám v kostelech přednášen. Vše vykládáno bez špetky kontextu historicko-sociálního. Někteří duchovní, by v tom mohli soutěžit, viď Piťho.

Velmi často církve říká, že homosexualita se Bohu nelibí, protože se toto píše v písmu:

„Nesmíš obcovat s mužem jako se ženou, je to ohavnost! Nesmíš obcovat se žádným zvířetem, a tak se jím poskvrňovat. Ani žena se nepoddá zvířeti, aby se s ní pářilo. Je to zvrácenost! Neposkvrňujte se žádnou z těchto věcí. Tím vším se přece poskvrňují národy, které před vámi vyháním!“ (Bible - Kniha Leviticus - kapitola 18, verš 22 - 24) Pro lepší kontext, jsem se rozhodl zvolit delší úryvek z písma.

Tento text je ovšem třeba chápat z jiného pohledu. Hospodinu se nelibí obcování muže s mužem, ale text hovoří i o zvířeti a to samé platí i pro ženu. Jak to chápat? Celý text počítá s tím, že muž uléhající s mužem je heterosexuál a v tom je ta ohavnost a chlípnost. To stejné platí i pro spaní se zvířetem. Muž spí s mužem a zvěří - z rozmaru. Už neví co by, aby dosáhl blaha. Bůh nás varuje, abychom neupadli v hřích, v jaký padla ona města zničená a národy vyhnané - Sodoma a Gomora.

Pokud, je ale muž homosexuál, nespí se ženami a uléhá s jiným stejné orientace - je v tom ona Bohu nelibá chlípnost?

Papež František, nadále označuje homosexualitu za hřích, podle učení církve. Zároveň, ale dodává, že: „Homosexuálové musí být přijímáni a respektováni a neměli by být odsouváni na okraj společnosti nebo diskriminováni.“ Více z rozhovoru papeže Františka (pro agenturu AP) naleznete: ZDE.

Druhý, často užívaný argument. Bůh tak nechce, protože dva muži - nemohou mít dítě a dvě ženy - taky nemohou mít dítě. Takže nenaplní nařízení církevního manželství.

A teď reálně. Kolik je u nás sezdaných i nesezdaných heterosexuálních párů, které nemají děti, byť by mohli. Kolik se ročně narodí dětí ze zkumavky. Kolik dětí je zavražděno v prenatálním stádiu, při potratu. S ničím z toho Bůh nepočítal ve svém plánu?

Pokud nebudu brát v potaz příběh Onana, který nechtěl zplodit svému příbuznému syna a práci po něm, musel dodělat Juda… Více o Starozákonním způsobu náhradního otce, se dočtete v knize Genesis - kapitola 30, verš 1-30.

No… Jak můžeme vidět, lidé ve společnosti berou otázku dětí velmi vážně (ironie).

Pokud Vás zajímá více na téma: Písmo a homosexualita, mohu Vám doporučit YouTube kanál: Víra v barvách duhy, kde vystudovaní teologové, filosofové, odborníci na písmo a historici - opravují chybné výklady písma (nejen v kontextu homosexuality). Dále mohu doporučit rozhovor s prof. Halíkem, který se v průběhu vyjadřuje, mimo jiné, k tématu homosexuality: Pod lampou s Tomášem Halíkem. (od 20 minuty dál) Vřele doporučuji k poslechu.

Zameť si u sebe…

Konzervativní společnost se bojí, že bude pošlapáno dobré jméno manželství a tento staletími honorovaný status bude těmi „teplouškými bolševiky“ poskvrněn.

A co pro dobré jméno manželství děláš - Ty?

Zanedbáváš vzájemný vztah se svým mužem nebo ženou? Biješ svou ženu/muže a děláš si z ní/něj otroka? Zahýbáš své polovičce s prostitutkou či milencem? Žiješ na hromádce, protože manželství je přežitek a vy to máte, mezi sebou volné?

I ty se tímto jednáním dopouštíš úpadku dobrého jména - manželství. Nebuď pokrytec a zameť si před vlastním prahem, než začneš ukazovat a soudit druhé.

(Volná parafráze: Matouš - kapitola 7, verš 3-5)

Jaký je můj názor?

Já osobně jsem zastáncem oddělených svazků a názvů pro stejnopohlavní svazky. Myslím si, že termín partnerství není nijak urážlivý. Pro mě je pojem manželství dlouhodobě zaužívaný výraz pro svazek: muže a ženy (nebo: mana a želvy, jak by řekli vtipálci). Pokud zaslechnu manželé - Honza a Kája, tak mě v tom na první dobrou nenapadne hledat dva muže. Když řeknu partneři - Honza a Kája, vím že se jedná o dva muže. Nejen, že nebudou vznikat trapné momenty a „překvapení,“ při návštěvách a společenských událostech, ale zároveň bude tento pojem vyčleněn pouze pro svazek dvou lidí stejného pohlaví. Výhodou je přehlednost.

Rozumím strachu LGBTQ+A komunity, že pokud se nebude jejich svazek jmenovat manželství a nebudou mít stejná legislativní práva, tak je nikdo nebude brát vážně a na stejné úrovni sobě, ale!

Současná většinová a seniorátní společnost v Česku, vás tak stejně nebude brát. Vždy budete zvláštní a jiní. Také je potřeba se zamyslet, zdali vám jako LGBTQ+A uskupení jde o legislativní rovnost, společenskou rovnost a uznání, nebo vám jde o dobytí pojmu: manželství.

Ač se to může zdát jako maličkost, je to zcela zásadní. Legislativní rovnost není těžké získat a již nějakou, byť omezenou, máte. Získat rovnost společenskou a uznání? Tak tu si musíte vysloužit a „odpracovat.“ Netřeba dodávat, že některé osoby, radikálně prosazující, svůj světonázor pod hlavičkou jiné orientace (Tadeáš Kuběnka nebo Lukáš Zachara), vám na síle nepřidávají. A pokud vám jde o dobytí pojmu: manželství, tak bojujete za špatnou stranu. Bojujete za ideologii. A to není ani rovnost práv, ani místo ve společnosti.

Zároveň, ale tuto skupinu lidí respektuji. Ne, jako mnozí politici, kteří tak činí pro tučné PR, ale respektuji je opravdově. Jsou na stejné úrovni jako já, pouze mají jinou orientaci. Já, jako těžce zrakově postižený, chci být také respektován. To, že vidím jinak než ostatní a mám problém se zrakem, ze mě nedělá méněcenného. Víme, že zde v minulosti byli jisté názory a ideologie, prahnoucí vyplenit z povrchu světa vše „nečisté“ a také víme, jak dopadly. Je pravdou, že se nedá srovnávat sexuální orientace s hendikepem, ale co do důsledku, je to obdobné a mají mnoho společného - stigmatizace, pohledy mezi prsty a místo ve společnosti, hodné malomocného.

Kdo chce mít respekt, musí jej dávat. A kdo dává, ten dostává.

Krásným příkladem člověka, který jsem si nechával na závěr, může být: Karel „KOVY“ Kovář, který ve videu s názvem: coming out, popsal svůj „boj a přijetí“ stejnopohlavní orientace. Zmíněné video naleznete: ZDE.

Mnozí berou homosexualitu, jako trend / módní záležitost či hranou pózu, ale neuvědomují si, že pro lesby nebo gaye, se jedná o syrovou skutečnost. A ano může existovat jedinec, který svou homosexualitu hraje, ale pro ty ostatní, to je opravdové. Každá urážka, kterou na téma jejich orientace řeknete, je vnitřně bolí.

Pokud se chceme ohánět pojmy, jako jsou: lidské hodnoty, právo, křesťanství, morálka a etika - nesmíme zapomínat na vztyčné pilíře těchto hodnot, kterými jsou: solidarita, názorová pluralita, láska, rovnost, vzájemný respekt a vzájemné přijetí.

GAYGAYGAYGAYGAYGAY

Pokud se Vám článek líbil, tak jej sdílejte mezi přátele a známé. V diskuzi můžete zanechat komentář (slušný a neurážlivý) a já se na Vás budu těšit někdy příště. Nezapomeňte mne sledovat na platformě Seznam a Seznam Medium!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz