Hlavní obsah
Názory a úvahy

Spiknutí kardinála Duky a Miloše Zemana aneb Poslední kniha pravdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: LZWLF - Koláž - Pro článek Jana Hanáčka

Ilustrační obrázek (zleva: Miloš Zeman, Dominik kardinál Duka / vpravo: Autor článku - Jan Hanáček)

Kardinál Duka tento týden pokřtil knihu: Spiknutí. Vše o události se dočtěte zde…

Článek

V úterý, 16.4.2024, pokřtil Dominik kardinál Duka v Arcibiskupském paláci knihu s názvem: Spiknutí - Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR, která pojednává o údajném pokusu svrhnout na podzim 2021 Miloše Zemana z postu prezidenta ČR. Za vším, dle knihy, mají stát, z dodnes naprosto nejasných důvodů, čtyři muži: Petr Fiala (ODS), Miloš Vystrčil (ODS), Vladimír Koudelka (BIS) a Pavel Fischer.

IN ONE MILOŠEK WE TRUST

Celá kniha se má, podle informací z přebalu, opírat o očitá svědectví, lékařské a právní dokumenty i odborné analýzy vykreslující celý příběh. Bezpečnostní složky měly zneužít svou moc a technologie proti hlavě státu. Opozice, která vyhrála volby do PS, se chystá převzít vládu…

Zní Vám to jako těžce nepovedená tragikomická fikce? Podle Miloše Zemana se jedná o pravdu. „Co je to pravda?“ Ptá se Pilát Pontský. Podle Tomáše Akvinského je pravda shodou skutečnosti s poznáním. Tedy: Veritas est adaequatio rei et intellectus, chceme-li být přesní.

Začněme tedy objektivní skutečností: Miloš Zeman nám představil knihu, kterou sepsala dvojice dvorních pisálků. To, že je kniha plná lží a je napsána účelově, nemusím snad nikomu zdlouhavě vysvětlovat. Pokud má Miloš Zeman nějaké důkazy o spiknutí BIS proti sobě, tak je veřejnost nikdy nespatří (utajení). Pokud má důkazy jiné, které usvědčují politiky a státníky, tak proč s nimi nejde k soudu? Protože jsou soudy zmanipulované? Nebo protože by „důkazy,“ osobní výpovědi přátel Miloše Zemana a pofidérní lékařské zprávy před soudem neobstály?

To podstatné, na co je třeba se zaměřit, je podezřelé načasování a forma podání. Je náhodou, že za chvíli nás čekají eurovolby a po nich, v roce 2025, volby do Poslanecké sněmovny? Je náhoda, že kniha očerňuje primárně poslance a senátory z ODS, což je druhá nejvýznamnější politická strana současnosti? Kdo by měl prospěch z toho, že by veřejnost nevěřila bezpečnostním složkám? Kdo stojí o chaos a nedůvěru k politikům v naší zemi? Může to být třeba Babiš? Nebo snad Putin?! Pouze námět k zamyšlení…

Host do domu, Bůh do domu

Mezi hosty, kteří přišli na „křest“ knihy, bylo mnoho osobností. Slova „významných“ jsem se vystříhal zcela cíleně. Potkat jste zde mohli stálice přátel Miloše Zemana mezi které patří kromě Dominika Duky i Jiřina Bohdalová, která na křtu dokonce zpívala. Opomenout nesmíme ani vrchního „veksláka“ a loutkovodiče Mynáře s chotí či ztraceného Peroutkova syna Jiřího Ovčáčka s Milošem „Dobby“ Balákem.

Namátkou můžeme zmínit i další: Miroslav Grégr, Jana Bobošíková, Hana Lipovská (chodicí Institut Václava Klause), Jiří Paroubek, Felix Slováček, Jaroslav Foldyna, Kateřina Konečná či Tomáš Zima. Podle mne neexistuje skupina lidí, která by už jen svoji přítomností potvrzovala svoji levicovou politickou orientaci. Ano, Tomio! Víme o tobě, ale až někdy příště…

Veškeré fotografie ze křtu, včetně té nejpikantnější, kde kardinál Duka drží za ruku Jiřinu Bohdalovou, najdete: ZDE.

Evangelisté Miloše Zemana aneb pseudospisovatelé

Autory knihy: Spiknutí, byli pánové Procházka a Panenka, kterým celý text knihy nadiktovala prozřetelnost Miloše Zemana a položila tak základy pro demagogickou povídku.

Pan Luboš Procházka vystudoval SŠ elektrotechnickou na Praze 2. Později pracoval pro Frekvenci 1, následovanou bulvárním plátkem Blesk.cz. Pro psaní odborné a kvalitní publikace je naprosto k ničemu, ale pro knihu sebestředného, proruského a podlého exprezidenta (teď se výjimečně nejedná o Klause) má naprosto skvělé předpoklady.

Spoluautor Radim Panenka na tom není o moc lépe. Jak píše web ČBDB: „Dalo by se o něm mluvit jako o dvorním novináři prezidenta Miloše Zemana. Hlavu státu doprovází na zahraničních cestách a vede s ním rozsáhlé exkluzivní rozhovory pro Parlamentní listy. Toto pojmenování muselo pro pana Panenku znamenat bezpochyby hodně. Státní vyznamenání, Medaile za zásluhy nebo Řád Bílého lva? Vše hravě strčí do kapsy opravdové přátelství.

To ovšem trvá do momentu, než začne Miloš hovořit o novinářích, kterými jsou i oba zmínění pánové. Ti novináři, kteří pravidelně musejí snášet urážky a pohrdání Miloše Zemana. Příklady najdete - ZDE. Není to stockholmský syndrom? Nebo se jedná o fetiš? Těžko říct. Tak aspoň, že jste posloužili jako užiteční idioti. Pro napsání knihy na klíč by se pisálkové jako vy dva hledali jen velmi těžko. Andrej Babiš o tom něco málo ví…

Křtím tě ve jménu: Mynáře, Ovčáčka i Miloše Zemana

Křest (řecky: báptisma), je v křesťanství jednou ze svátostí, která představuje úplné očištění od hříchů a sjednocení věřícího s Kristem. Počátky křesťanské praxe křtít sahají k osobě Jana Křtitele, který podle Nového zákona pokřtil Ježíše v řece Jordánu. Křest se uděluje pouze jednou za život.

Vysvětlit nevěřícímu hloubku křtu je velmi obtížné. Každopádně se jedná o záležitost, která má pro pokřtěného hluboký duchovní přesah. Člověk při křtu dostává jméno a stává se novým člověkem v Kristu. Pokud věřící člověk vidí svého kardinála a duchovního představného, jak křtí nějakou bezvýznamnou knihu, tak má podobné pocity, jaké prožívají pozůstalí po nájezdu vandalů na hrob babičky. Kdyby se tato kniha měla očistit od všech hříchů a všeho špatného, zcela jistě by se po křtu musela obrátit v prach. Akt, který kardinál Duka udělal, se nebojím označit za neodpustitelný, možná až hřích!

Celý „křest“ knihy se odehrával v sále Josefa kardinála Berana, který byl pronásledován za nacismu a komunismu. Prošel si tvrdou perzekucí. Po letech útlaku byl vyhoštěn z Československa. Co by dnes asi říkal na to, že komunisté v arcibiskupském paláci „křtí“ své knihy. Můžeme jen domýšlet.

Duka musel přinejmenším tušit, že Miloš Zeman nedělá křest v arcibiskupském paláci z lásky ke kardinálu Beranovi nebo kladnému postoji k církevním hodnotám. Musel vědět, že jde o podraz a výsměch církvi. Dominik Duka se oficiálně postavil na piedestal hlouposti a naivity.

Co na skutky Zemana a Duky říkají…?

První vyjádření pochází z listu Arcibiskupství pražského, které ve zkratce říká, že mu je jedno, co Duka dělá v budově arcibiskupství. Že jsou s Milošem Zemanem přátelé a že církev je otevřena všem. Je to církevní coming out? Nechám na Vás…😊

Pražské arcibiskupství umožnilo uspořádat prezentaci knihy o bývalém prezidentovi republiky Miloši Zemanovi v prostorách sálu kardinála Berana, který si pronajali organizátoři akce. Prezentace se zúčastnil i emeritní pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, jehož s bývalým prezidentem pojí letité přátelství. Arcibiskupství tuto skutečnost respektuje. Kardinál Dominik Duka je člověkem, který zůstává svým přátelům věrný bez ohledu na jejich momentální popularitu. Od počátku patří k tradici církve být otevřený každému.
Arcibiskupství pražské

Autorem druhého vyjádření je Benedikt Tomáš Mohelník, Th.D., který je dominikánským knězem, vysokoškolským pedagogem a opravdovým spisovatelem. Jeho pohled na „křest knihy“ - zde.

⚫️ Řada médií informovala o akci při příležitosti vydání knihy Spiknutí, Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR autorů Luboše Procházky a Radima Panenky. Akce měla silně církevní ladění. Jmenovala se křest (knihy), proběhla v sále kardinála Berana na Arcibiskupství pražském, vedle Miloše Zemana byl hlavním aktérem kardinál Dominik Duka, který v knize navíc napsal doslov a knize požehnal. ⚫️ Záhy po zveřejnění jsem dostal několik reakcí, které vyjadřovaly znepokojení, rozhořčení až pohoršení nad touto akcí. Přiznávám se, že ve mně takové emocionální reakce podobná událost už vlastně ani nevzbuzuje. Ale není to proto, že by mi to bylo jedno, že by mi na církvi, ke které patřím a ke které se otevřeně hlásím, nezáleželo. Právě naopak. ⚫️ Křest knihy rukou církevního hodnostáře na arcibiskupství jen velmi zřetelně potvrdila něco, co už dlouho intenzivně vnímám. Postupně dochází, anebo už možná i došlo k jakémusi vnitřnímu schizmatu v místní katolické církvi. Od společenství církve, která je společenstvím učedníků a následovníků Ježíše Krista a která odvozuje svou institucionální jednotu od papeže Františka, se oddělila „Církev Arcibiskupství pražského.“ Tato církev slaví své veřejné liturgické obřady, například jako byl včerejší křest oné knihy, má své budovy, své struktury a své oficiální představitele, své byznysové aktivity, své politické a společenské zájmy. Je to církev velmi sebevědomá a vzbuzuje dojem silného vlivu na všelijaké dění v naší české společnosti. ⚫️ Existence této církve není dílem „zlých médií“, která vytahují na povrch „skandály“. Její existence není důsledkem různých nespokojenců, kritiků a rebelů v církvi, kteří by měli své případné výhrady k dění v církvi diskrétně sdělovat svým pastýřům a rozhodně by neměli podkopávat věrohodnost a jednotu církve veřejnou kritikou. Existence této církve je výsledkem dlouholetého a systematického úsilí konkrétních lidí ve vedení české katolické církve. ⚫️ Sám za sebe nemám potřebu tuto církev kritizovat, nemám potřebu s ní nebo proti bojovat. Považuji to za zbytečnou ztrátu času a za plýtvání energií. Beru na vědomí, že je to (sociologicky viděno) jiná církev. Já do ní nepatřím. V teologické perspektivě je věc samozřejmě mnohem komplexnější. ⚫️ Církev, k níž se hlásím, je společenstvím Ježíšových učedníků, kteří jsou všichni hříšníci, ale kteří sdílejí radost z přátelství se svým Mistrem, kteří se chtějí o důvody své naděje dělit se všemi lidmi dobré vůle a kteří chtějí být svým životem svědky víry v Ježíšovo zmrtvýchvstání.
Facebook post - Benedikt Mohelník

Poslední vyjádření přináším z Facebooku brněnského biskupa, Pavla Konzbula. To si můžete přečíst v plné délce zde.

Tisíckráte v roce 2018 napsalo: „Od repatriace ostatků pana kardinála Berana očekávám duchovní povzbuzení věřících i evangelizační akcent pro nevěřící,“ přibližuje generální sekretář ČBK Stanislav Přibyl.“ Ani dnešní litoměřický biskup, ani Felix Kulpa tehdy netušili, jak může tento akcent v sále repatriovaného vypadat. V Brně bychom pro „klienty v zaviněném úpadku“ spíše nabídli program více kajícího a modlitebního charakteru.
Facebook post - Pavel Konzbul (brněnský biskup)

Pevně věřím, že se brzy dočkáme i vyjádření prof. PhDr. Tomáše Halíka, Th.D., který nás bezpochyby obohatí o svůj kvalitně zpracovaný a argumenty podložený názor.

Ite, coniuratio est. Aleluja!

Na závěr Vám chci poděkovat za vytrvalost dočíst až do konce. Uvidíme, kam situace se „křtem knihy“ zavane zúčastněné. Zatím to vypadá, že téma neprojde bez povšimnutí veřejnosti, což je dobře. Vám ostatním přeji hezký den. Jděte, spiknutí skončilo!

SPIKNUTÍ MILOŠE SPIKNUTÍ ZEMANA SPIKNUTÍ

Pokud se Vám článek líbil, tak jej sdílejte mezi přátele a známé. V diskuzi můžete zanechat komentář s Vaším jedinečným názorem na knihu, Miloše „DUKY“ Zemana. Já se na Vás budu těšit někdy příště. Nezapomeňte mne sledovat na platformě Seznam a Seznam Medium!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz