Hlavní obsah
Lidé a společnost

Julius Caesar - padlý král, jehož jméno vyslovujeme špatně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Gaius Julius Caesar, nebývale schopný muž, který však dokázal využívat populismu jako málokdo.

Svými činy se stal jednou z nejvýraznějších postav celé lidské historie a jednoznačně nejznámějším panovníkem starověkého Říma.

Článek

Narodil se 100 let před Kristem, a možná už toto jubileum jej předurčovalo k něčemu velkolepému. Měl elitní vojenský výcvik, udatnost, nesmírně vysokou inteligenci a skvělé řečnické schopnosti. A ještě něco. Něco, čemu bychom dnes možná mohli říkat manipulační talent.

Na svou stranu dokázal přiklonit přízeň lidu i mnoha senátorů a stanul tak v čele nejsilnější armády své doby. Vojenskými úspěchy se mu může rovnat snad pouze Alexander Veliký. Je potřeba uvážit, že Galie, kterou si usmyslel podrobit, měla v tehdejší době nepředstavitelnou rozlohu. Rozkládala se na území dnešního Lucemburska, Holandska, Belgie a Francie. Na tomto území pak žily všemožné kmeny a národy, které dnes známe jako galské, a to především zásluhou komiksů o  Asterixovi. Ačkoli život Galů je v nich vylíčen pohádkově, ale v zásadě správně (krom menhirů, se kterými neměli mnoho společného), pohled na Řím a samotného Gaia Julia je naprosto mylný. Nebyl hloupý, rachitický a dokonce neměl ani velký orlí nos, se kterým si ho mnozí představují.

Z úspěchů, jakými se mohl pyšnit po stránce vojenské strategie, připomeňme bitvu u Alesie, kde se mu postavil na odpor hrdinný galský náčelník Vercingetorix (kterého mimo jiné komiksy Alberta Uderza také zmiňují), jenž se opevnil v obřím oppidu. Caesar věděl, že přímým útokem riskuje ztrátu mnoha elitních kohort, proto se rozhodl více bojovat hlavou. Kolem galského opevnění nechal vybudovat obléhací linii o délce patnáct kilometrů. Hradby byly propojeny věžemi a stanovišti, která poskytovala možnost efektivního přesunu jednotek. Tuto linii se oddílům Vercingetorixe nepodařilo ani na třetí pokus prolomit. A Galům nevyšla ani hra na city. Když zjistili, že se zásoby nebezpečně tenčí, vyslali své ženy a děti k Římanům v domnění, že ti se podělí o svůj proviant. Netušili ale, že legionáři sami jedí polévku z trávy a samotný Caesar ji konzumuje také, aby pozvedl morálku svých mužů.

Za dva roky poté, co byl Vercingetorix poražen, se Caesar pasoval do pozice vládce celé Galie. Když vezmeme v potaz, o jaké území šlo, není pochyb o tom, že byl největším vladařem své doby. A podle pověstí měl ve velké oblibě své červené boty. Právě ty se měly stát jedním z důvodů, proč byl úkladně zavražděn v budově senátu. Červená byla barvou králů, pro což tehdejší politická scéna neměla pochopení. Už se Sullou si užili dost. Získáním titulu „doživotní diktátor“ si nad sebou Caesar vynesl ortel. Legendární hláška „I ty, Brute?“ sice nejspíš nikdy nezazněla, avšak Caesar inkasoval třiadvacet bodných ran.

Ačkoli jméno tohoto velikána vyslovujeme běžně Cézar, tato výslovnost neodpovídá latinské fonetice. „C“ se čte jako „k“ a spojení „ae“ jako ,,ai“. Ve výsledku by jméno mělo správně znít Kaisar a odtud také německé označení „kaiser“ neboli „císař“.

Zdroje:

cs.wikipedia.org/wiki/Julius_Caesar

Najwazniejszie postaci w historii swiata, Podsiedlik-Raniowski, 2002

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz