Hlavní obsah
Knihy a literatura

Recenze: Malý Upírek - návyková hororová jízda pro malé milovníky komiksu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Hlubek

Dobrodružství Malého Upírka

Říká se, že v každém z nás dřímá malé dítě. Nebývá výjimkou, že i my, dospělí, si rádi pustíme poctivý animák nebo přečteme komiks. Jako hororový nadšenec jsem sáhl po komiksu Joanna Sfara.

Článek

Rovnou předesílám, že je velikánská škoda, že ne všechny díly této série byly přeloženy do češtiny. Pokud však umíte francouzsky nebo vám nevadí amatérsky použít překladač, pokusím se vás přesvědčit, abyste si pořídili i zbylé příběhy.

Přiznám se, že když mi padla do oka dvojkniha Malý Upírek a spolek ochránců psůMalý Upírek a dům, který vypadal normálně, neměl jsem v té chvíli o existenci ostatních dílů série nejmenší tušení. Hned na úvod mě ale mile překvapila umně zpracovaná grafika a osobitý styl kresby, který vám možná částečně bude evokovat Tima Burtona, a přesto si zachová svou originalitu a jedinečnost. Ačkoliv jsou jednotlivé storky poměrně krátké, autor v nich dokáže vystavět efektivní příběh, jenž zvládne držet pozornost a ani chvilku nenudí. Co bych ale rád vyzdvihl nejvíce, je barvitost postav a celého vykresleného univerza. Mezi hlavními protagonisty vás zaujme nejen samotný Upírek a malý chlapec Michel, pozornosti neujdou také příšerky Oftalmo, Markét a Claude. Plejádu důležitých postav pak završuje nepřehlédnutelný kapitán mrtvých se svou paní Pandorou.

Nostalgické oko však osloví také prostředí strašidelného domu, kde naši hrdinové pobývají a zažívají svá dobrodružství.

V další dvojknize, pojmenované Malý Upírek jde do školy a Malý Upírek se dal na kung - fu, se opět setkáváme se všemi známými charaktery. Rád bych podotkl, že všechny čtyři komiksy v sobě uchovávají i šlechetné myšlenky, které velmi laskavou formou výchovně ukazují běžné situace ze života a zejména dětem mohou nastínit, co je správné a jak se umět s kdečím vypořádat.

Jak jsem již řekl, jde o literaturu, jaká na trhu doopravdy chyběla, a Joann Sfar onu skulinu efektivně zaplnil. Zcela subjektivně řadím Malého Upírka k nejlepším hororovým komiksům, co kdy vyšly, a vřele doporučuji všem věkovým kategoriím, ať už je vám deset nebo sto deset let.

Vydalo v roce 2010 a 2011 nakladatelství CooBoo, Albatrosmedia

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz