Hlavní obsah
Hobby, chovatelství a volný čas

Hřib hořčák zůstává houbaři přehlížený. Přitom jeho zdravotní účinky překonají i hořkou chuť

Foto: Jan Hovorka

Houby

Hořčák, houba s pověstí lesního „odpadlíka“, skrývá překvapivé léčivé účinky. Podporuje trávení, játra i krevní oběh a někteří ho spojují dokonce s prevencí rakoviny. Stačí ho znát a umět správně využít.

Článek

Většina houbařů má jasno – hořčák patří zpátky do lesa. Jeho nesnesitelná hořkost dokáže zkazit i nejlepší houbový guláš, a proto si vysloužil pověst houby, kterou není radno sbírat. Jenže právě tato „nepoživatelnost“ je paradoxně klíčem k jeho léčivému potenciálu. Přestože si většina houbařů na první dobrou vybaví praváky, kozáky nebo křemenáče, hřib žlučník si zaslouží trochu více pozornosti.

Jak ho poznat

Hořčák, latinsky Tylopilus felleus, má hnědý klobouk a výraznou síťku na třeni. Na rozdíl od jedlých hřibů má ale póry s růžovým nádechem a extrémně hořkou chuť. Už malý kousek dokáže přesvědčit, že do jídla rozhodně nepatří.

Zdravotní účinky

Tradiční léčitelství i některé novější výzkumy naznačují, že hořčák:

  • podporuje trávení a ulevuje při žaludečních potížích,
  • pomáhá regenerovat játra a žlučník,
  • má mírné protizánětlivé účinky,
  • může pomoci snižovat vysoký krevní tlak,
  • a dokonce se zkoumá jeho možný protirakovinný efekt.

Je důležité dodat, že zatím chybí rozsáhlé klinické studie na lidech. Přesto není náhoda, že v minulosti farmaceutické firmy vykupovaly hořčák pro laboratorní výzkum.

Jak s ním zacházet

Hořčák se nikdy nevaří jako běžná houba. Využívá se výhradně sušený a rozemletý na prášek, a to jen v malém množství – na špičku nože denně. Prášek se obvykle zapíjí vodou nebo míchá s medem. Přehnané dávky mohou způsobit nevolnost nebo průjem.

Když jsem byl před čtrnácti dny na houbách, narazil jsem právě i na několik hořčáků. Většinou je nechávám v lese, ale tentokrát jsem si řekl, že je vezmu domů a vyzkouším, jestli na nich něco je. Po usušení jsem je rozemlel a trochu prášku smíchal s medem. Chuť byla opravdu výrazně hořká, ale nedalo mi to a zkusil jsem to spolknout. Překvapilo mě, že se mi asi za půl hodiny ulevilo od pocitu těžkého žaludku po obědě. Žádný zázrak se nestal, ale byla to změna, kterou jsem zaznamenal. Od té doby občas prášek vyzkouším znovu – vždycky jen v malém množství, abych to nepřehnal.

Hořčák není houba do polévky ani na smaženici. Přesto si zaslouží pozornost – ať už jako zajímavost pro houbaře, nebo jako doplněk, který může podpořit trávení a zdraví jater. Zázračný lék z něj udělat nelze, ale při správném a opatrném použití se může stát cenným pomocníkem. Pokud se rozhodnete ho vyzkoušet, pamatujte: vždy s mírou a nikdy ne jako běžnou potravinu.

Zdroje:

Vlastní zkušenost / Autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz