Hlavní obsah
Jídlo a pití

Kosmatice: Jarní řízky z bezu, které znali jen naši dědové. Zkuste je taky

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Nevěříte, že se z bezových květů dělají řízky? Můj děda to uměl dokonale. Když na jaře rozkvetl bez, v kuchyni to zavonělo jako léto. Ochutnejte kosmatice – křupavou pochoutku z dětství, která vás překvapí.

Článek

Když na jaře rozkvete černý bez, vrací se mi v hlavě vzpomínka – děda v kuchyni, pánev na plotně a proutěný košík plný květů. „Budou kosmatice,“ zahlásil každoročně s úsměvem a já už netrpělivě čekal, až první voňavý kousek přistane na talíři. Tyhle „řízky chudých“ jsou jednoduchou, ale kouzelnou pochoutkou, kterou by si měl zkusit připravit každý.

Kosmatice: tradice ze zahrady

Kosmatice jsou smažené květy černého bezu obalené v těstíčku. Dříve šlo o jídlo skromné, připravované hlavně tam, kde nebylo maso – proto si vysloužily přezdívku „řízky chudých“. Ale co jim chybí v nákladnosti, to dohánějí chutí – křupavé, voňavé, lehce nasládlé s medovým aroma bezu.

Pochoutka má původ v lidové kuchyni, ale variace najdeme po celé Evropě – v Rakousku, Itálii i Německu. U nás se kosmatice dělaly hlavně na jaře, když bez rozkvétal – květy se sbíraly čisté, nejlépe z okraje lesa nebo zahrady.

Vzpomínka na dědu

Děda měl na konci zahrady mohutný bezový keř. Každý rok jsme spolu sbírali květy a doma je ponořili do těstíčka, co míchal „od oka“. Smažil zásadně na sádle, a pokaždé říkal, že bez voní jako jaro. Hotové kosmatice jsme sypali cukrem nebo solili k bramborám. Vůně bezu, prskání tuku a dědův spokojený pohled – to všechno se mi vybaví, když květy bezu znovu vykvetou.

Recept na kosmatice

Ingredience:

  • 10 velkých květů černého bezu
  • 1 vejce, 100 ml mléka (nebo piva), 4 lžíce hladké mouky
  • špetka soli, olej/sádlo na smažení

Postup:

  1. Květy očistěte, ponechte stopku.
  2. Umíchejte těstíčko (vajíčko, mléko, mouku, sůl).
  3. Květy namočte do těstíčka, nechte okapat a smažte dozlatova z obou stran.
  4. Hotové nechte okapat na ubrousku. Podávejte naslano (s brambory), nebo nasladko (s cukrem či medem).

Kosmatice jsou víc než jen jídlo – je to voňavá vzpomínka na dětství, tradice a radost z toho, co nám roste doslova za plotem. Jestli vám na zahradě kvete bez, udělejte si tyhle jednoduché řízky – třeba právě tak, jak je dělal můj děda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz