Hlavní obsah
Aktuální dění

Ředitel technických služeb chtěl jezdit v Tesle

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Ve věci padlo trestní oznámení

Do technických služeb si chtěli koupit Teslu, starosta podal trestní oznámení.

Článek

Teslu téměř za dva miliony korun či BMW měli v plánu koupit do svého vozového parku ve firmě Ekoltes Hranice a. s., která se ve dvacetitisícovém městě v Olomouckém kraji stará o svoz odpadů či o údržbu zeleně. Na nezvyklou veřejnou zakázku upozornila účetní firmy starostu města Hranic, které je stoprocentním akcionářem výše jmenované firmy.

Následně starosta města Hranice Daniel Vitonský (ANO) podal na příslušné státní zastupitelství trestní oznámení. Zamýšlený nákup tří elektrovozidel vzbudil emoce nejen na radnici, ale i mezi místními obyvateli. Představenstvo společnosti Ekoltes reagovalo tím, že 8. října pozastavilo řediteli společnosti Jakubu Horákovi činnost, ale následně po třech dnech ho opět pověřilo funkcí ředitele: „Zřídili jsme vyšetřovací komisi, aby celou věc prověřila. Po důkladném přezkoumání všech informací dospěla komise k závěru, že nedošlo k žádnému porušení povinností ani tvrzené manipulaci s veřejnou zakázkou.“ Uvádí Ekoltes ve svém prohlášení a odkazuje se při tom na právní analýzu celé věci, kterou si nechal zpracovat. Vedení Ekoltesu dále uvedlo: „Oznámení předcházela osobní inciativa zaměstnankyně firmy, která zneužila svého postavení coby účetní společnosti účastnící se veřejné zakázky a bez souhlasu svého klienta vynesla a předložila vedení města důvěrné informace, které byly později použity jako podklad pro trestní oznámení.“

Kromě ceny tří vozidel je na celé zakázce zajímavé, že u jednotlivých vozidel byly velmi podrobné požadavky týkající se vzhledu vozidel, což mohlo mnohé dodavatele vyřadit ze soutěže. Na tuhle zvláštnost upozornili někteří zastupitelé města při veřejném zasedání 17. října: „Proč je například u jednoho z vozů v zadávací dokumentaci napsáno, že barva karosérie má být bílé barvy s kontrastem modré či jiné barvy. Dále barva interiéru šedá, to není jedno, jestli ten člověk sedí na modré nebo zelené?“ divil se zastupitel Adolf Pytela (ANO).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám