Hlavní obsah
Prezidentské volby

Americká krize. 80letý Biden a 77letý Trump opět kandidáty na příštího prezidenta USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Amerika je v krizi, to je evidentní. Prezidenta si bude příští rok nejspíš opět vybírat z dua „veteránů“ Biden - Trump.

Článek

Kdo bude na další čtyři roky prezidentem Spojených států, se rozhodne 5. listopadu 2024. Primárky, v nichž dvě hlavní strany vyberou své kandidáty, budou probíhat od února do června příštího roku.

Joe Biden, 80 letý současný americký prezident z řad Demokratické strany, už dříve oznámil, že bude kandidovat opět. Jeho možným sokem ve vlastní straně je Robert F. Kennedy mladší, synovec někdejšího prezidenta J. F .Kennedyho. Zdá se však, že má minimální šance. Za Republikány chce znovu kandidovat 77 letý Donald Trump, který už byl prezidentem v letech 2017-2021. Trump je největším favoritem. Jeho soupeřem je floridský guvernér Ron de Santis, jehož podpora však v poslední době klesá.

Joe Biden nemá po celou dobu svého úřadu nijak velkou podporu obyvatel Spojených států. Pohybuje se dlouhodobě kolem čtyřiceti procent. V minulé roce klesla dokonce až k 36 procentům. Pro srovnání, podpora veřejnosti českého prezidenta Petra Pavla se dle průzkumů pohybuje okolo 60 procent. Americký prezident často budí rozruch a rozpaky svým chováním. Při veřejných vystoupeních mnohdy působí více či méně dezorientovaně, ospale, někdy mluví tiše, plete se v proslovech. Není prvním americkým prezidentem v historii, který má tyto problémy. Třeba přeřeky a omyly George W. Bushe byly pověstné.

Biden je ale nejstarším prezidentem USA v historii. Proto je jeho chování hodně sledované a komentované. Známé jsou situace, kdy se vyjadřoval o možné spolupráci Spojených států s Ruskem v Sýrii, spletl si ji ale s Libyí. Na setkání s voliči si už dříve popletl vnučku Natalii se svým zesnulým synem Beauem. Při nápravě svého omylu zjistil, že po jeho boku nestojí Natalie, ale druhá vnučka Finnegan. Jeho tiskové konference jsou také někdy při prezidentově zjevné indispozici pracovníky Bílého domu předčasně ukončeny. V minulosti Biden upadl při projížďce na kole či na schodech do letadla. Logicky se tedy více a více objevují hlasy, že by už ve svém věku neměl kandidovat na funkci prezidenta Spojených států.

Soupeřem Bidena bude s největší pravděpodobností opět Donald Trump. Ten Trump, který už jedno období prezidentem byl. Svůj post neobhájil. Velká část Ameriky ho zrovna taky moc nemusí. Dokonce ani voliči z řad Republikánů. V nedávném rozhovoru na ČT24 řekl bývalý velvyslanec České republiky v USA Petr Kolář, že třeba jeho američtí přátelé z řad Republikánů rozhodně nejsou příznivci Donalda Trumpa. Pokud dojde opět na souboj Biden - Trump, jak to v současné době vypadá, dávají se nyní větší šance Bidenovi. Nikoliv proto, že by měl více skutečných příznivců, ale proto, že ho mohou spíše volit „neukotvení“ voliči. Ti, kteří nemají rádi ani jednoho z kandidátů, ale menším „zlem“ je pro ně Joe Biden. Samotný výsledek voleb bude tedy nejspíš záviset na zhruba třiceti procentech voličů, možná i menším, kteří nemají rádi ani jednoho z kandidátů.

Trump je jen o tři roky mladší než Biden. Oproti „křehkému“ Bidenovi ale působí „hřmotnějším“ dojmem. Tvrdí o sobě, že je ve výborné kondici a rád v tomto duchu útočí na Bidena „ve špatné kondici“. Trump ale čelí několika obviněním z páchání trestné činnosti, souvisejících se snahou „narušit poklidné předání moci“ v roce 2020. Svým chováním je pro hodně lidí v Americe nepřijatelný. Společnost rozděluje. Trump má poměrně dost společného s Andrejem Babišem. Je to taková starší verze českého miliardáře v americkém pojetí. Možná i Babišův vzor. Do politiky Trump vstoupil také jako bohatý podnikatel, miliardář, aby „tam udělal pořádek“. Trump je „žralok“. Rád útočí, rád sám rozhoduje, diktuje. Má rád moc. Nerad prohrává. Politika se stala jeho „drogou“ a jediným koníčkem. Také se rád staví do role oběti. Jako Babiš. Přestože se Trump potýká s trestním stíháním, podstatné části republikánských voličů to vůbec nevadí. Naopak ho ještě více obdivují. Čím víc je Trump ostřejší, čím víc střídá své útoky s ublíženectvím, tím víc mu fandí. I v tom je jistá podobnost s Andrejem Babišem.

Pokud se stane znovu prezidentem Joe Biden, bude mu v době končícího se druhého mandátu už 85 let. To by samo o sobě nevadilo, kdyby Joe Biden nepůsobil tak, jak už bylo popsáno výše. Těžko lze předpokládat, že se jeho fyzický i psychický stav bude zlepšovat. Nikdo nemládne, lze tedy očekávat spíše opak. Při vší úctě k Joe Bidenovi, představa, že prezidentem světové velmoci je „senilní stařík“ nepřidává na jistotě, že USA budou tím celosvětovým lídrem, ochráncem demokracie a svobody. Všichni víme, jaká byla situace v naší zemi, když byl prezident Zeman nemocný. Jaké se vedli spekulace, kdo vlastně místo něj vládne. A to má český prezident poměrně slabé kompetence. V českém ústavním pořádku je hlavní personou předseda vlády. Ve Spojených státech je to jiné. Prezident má velmi silné kompetence. Práva a povinnosti. Rozhoduje o mnohém.

Z historie známe případy, kdy se prezident držel úřadu za každou cenu v hodně pokročilém věku a při špatném zdravotním stavu. Už ani nebyl schopen úřad vykonávat, přesto v něm byl dál. Bylo to však v totalitních zemích. Jistě, Joe Biden na tom takto nyní není. Avšak, aniž bych mu přál cokoliv zlého, je otázka, v jakém fyzickém a psychickém stavu bude za tři čtyři roky.

Velmi nerad bych, aby byl tento článek chápán jako „hon na seniory“. Tak rozhodně zamýšlen není. Nemám nic proti seniorům. Mnozí mají velké životní zkušenosti a moudro. Avšak úřad amerického prezidenta je psychicky i fyzicky náročná výkonná funkce, která vyžaduje i jistou akčnost. Když člověk vidí, kdo nejspíš bude kandidovat v příštím roce na amerického prezidenta, má pocit, že v Americe něco není úplně v pořádku. Ano, kandidáti vzejdou z demokratických stranických voleb. Potud je to správně. Avšak je zřejmé, že Spojené státy jsou v krizi, když nedokáží „vygenerovat“ mladší lídry, kteří by měli většinovou podporu ve svých stranách i v celé společnosti.

V Americe probíhá dokonce diskuze, jestli by možnost kandidovat na prezidenta neměla být omezena věkem. To se mi osobně vůbec nelíbí. Nikdo by neměl být nikdy diskriminován kvůli seniornímu věku. Stárnutí je opravdu velmi individuální proces. Není tedy nic špatného na faktu, že někdo kandiduje v 80 letech. Avšak takový kandidát by měl být v dobré fyzické i psychické kondici, jak to vyžaduje plnění povinností amerického prezidenta. Pokud tomu tak není, je to špatná vizitka Joe Bidena, který neumí uznat, že už na to ve svém věku prostě nemá. Především pak je to špatná vizitka obou stran, amerických voličů a americké společnosti jako celku.

Amerika je v krizi. Část americké veřejnosti chce změnu. Ani jeden z kandidátů jim ji ale zjevně nemůže nabídnout.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz