Hlavní obsah
Sport

Friis zariskoval jako Trpišovský. Spartě to nakonec vyšlo, ale zápas ukázal její velkou slabinu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Stadion Sparty před utkáním

Sparta hostila v sobotním utkání Liberec. Po prohrách s Olomoucí a v derby v Edenu ztrácela na vedoucí Slavii už šest bodů. Musela tedy vyhrát. Nakonec se jí to povedlo, ale zápas ukázal, že její lavička není momentálně tak silná, jak by potřebovala.

Článek

Odpočívající opory

Sparťanský kouč Lars Friis nechal v prvním utkání po reprezentační pauze odpočívat některé reprezentační navrátilce. V základní sestavě tak chyběl kupříkladu stoper Martin Vitík, který byl sice po druhé žluté v derby na Slavii vyloučen, ale následně byl disciplinární komisí omilostněn, protože se o faul vůbec nejednalo. Sparta toho ale nakonec nevyužila a Vitíka, který odehrál obě utkání za českou reprezentaci s Albánií a Ukrajinou, nechala odpočívat. V nominaci na utkání nebyl.

Dalšími, kteří v základní sestavě chyběli, byli oba klíčoví útočníci, Slovák Lukáš Haraslín a Srb Velljko Birmančevič, pravý wing bek Angelo Preciado z Ekvádoru, střední útočník Victor Olatunji z Nigérie a albánský záložník Qazim Laci. Ekvádorský reprezentant Angelo Preciado odehrál devadesát minut ve středu za národní tým své země v remízovém utkání (0:0) v Uruguayi, v nominaci proti Liberci zcela absentoval.

Nevíme samozřejmě, v jakém stavu se reprezentanti vrátili, avšak zejména ponechání Birmančeviče a Haraslína na střídačce se ukázalo jako riskantní záležitost, která se Spartě, jak vývoj utkání ukázal, nemusela vyplatit.

Chápu, že Sparta má před sebou náročný program, ve středu ji čeká „výlet“ na Manchester City a příští neděli se představí v dalším důležitém ligovém duelu o 2.místo v Plzni. Lars Friis tedy musí sestavu hráčů trochu rotovat a zatížení mezi hráče rozložit. Na druhou stranu, zásah do ní proti Liberci se zdál být v ofenzivě až příliš velký.

Sparta v lize nesmí ztrácet body

Sparta ligové body moc potřebuje. Na Slavii ztrácela po derby už šest bodů a další ztrácet nesmí. V Lize mistrů hraje o velké peníze a prestiž. V české zase o mistrovský titul, který v této sezoně vítězi zajistí přímý postup do příštího ročníku Ligy mistrů, kde čeká další „balík“ financí.

A tak je otázka, jestli by Lars Friis neměl volit sestavu trochu jinak. Zatímco v lize s Libercem (jak se ukázalo) či v Plzni sparťanský tým Birmančeviče a Haraslína nutně potřebuje, v Manchesteru je, když to trochu přeženu, asi jedno, kdo bude v útoku běhat bez míče.

Lars Friis se ale rozhodl jinak. Zřejmě se domníval, že Sparta utkání s Libercem zvládne i v kombinované sestavě. V ní se objevili oba hráči, kteří se omluvili Ivanu Haškovi z české reprezentace pro zranění, tedy Matěj RynešJaroslav Zelený. Zdá se, že reprezentační přestávku využili k zázračně rychlému uzdravení.

V bráně nechyběl tradičně Dán Peter Vindahl. V obraně jeho krajan Asger Sorensen, Filip Panák a již zmíněný Zelený. V záloze místo Preciada nastoupil Tomáš Wiesner, místo Laciho Lukáš Sadílek a vlevo už tradičně Ryneš.

Náhradní útočný „trojzubec“ nefungoval

Velké změny ale nastaly v ofenzívě. Opory zůstaly na střídačce. Nastoupil náhradní útočný „trojzubec“ v balkánském složení Tuci - Rrahmani - Krasniqi. Sparta začala poměrně dobře. Velmi aktivně vysoko napadala obránce Liberce, kteří nevěděli, co si počít s míčem a pod tlakem dělali chyby.

Sparta se snadno dostala do vedení po pěkném uvolnění Matěje Ryneše u levé lajny, který poté našel krásným centrem Tomáše Wiesnera, jenž si výborně naběhl na zadní tyč a vyskočil nad nic netušícího obránce Liberce. Trefil se pěknou hlavičkou - 1:0.

Sparta ale po dvaceti minutách zcela nepochopitelně polevila. Místo, aby soupeře dorazila dalšími góly, přestala běhat. Z vysoké intenzity výrazně ustoupila. Hrála pohodlný fotbal. Její výkon pak nebyl vůbec dobrý. Útočníci byli zcela „neviditelní“. Střed zálohy nefungoval. Snažily se jen oba kraje - Ryneš a Wiesner.

Zásadní změnu nepřinesla ani změna stran. Sparta nepřidala. Překvapený Liberec zjistil, že nemusí odjet s velkým přídělem, měl čím dál více příležitostí a v 63.minutě také gólem Pourzitidise nakonec vyrovnal na 1:1.

VAR ještě řešil, zda byl gól regulérní, neboť hráč Liberce vracel míč před branku z čáry, nicméně branka platila. Za mě správné rozhodnutí. Žádný záběr neprokázal, že by míč skutečně opustil hřiště. Nutno zdůraznit, že míč musí být mimo hřiště celým objemem.

Friis v nouzi aktivoval zálohy

Lars Friis poslal už o půli na hřiště Veljko Birmančeviče místo Tuciho, který se zranil. Za stavu 1:1 pak kouč Friis reagoval, na hrací plochu vyslal Martina Suchomela místo Wiesnera, Victora Olatunjiho místo Sadílka a Lukáše Haraslínamísto Krasniqiho.

Sparťanský kouč tak trochu po vzoru Jindřicha Trpišovského za nepříznivého stavu, kdy to s náhradníky nejde, „aktivoval zálohy“ a vyslal na zteč opory, které chtěl původně šetřit, neb se domníval, že s Libercem to Sparta zvládne i bez nich. Nestalo se tak. Musel „hasit požár“ s obvyklými oporami na hřišti.

Haraslín je rozdílový hráč

Sparta vyvinula tlak a Lukáš Haraslín po přihrávce Suchomela vstřelil v 79.minutě branku na 2:1. Spolupráce dvou střídajících fotbalistů zajistila Spartě vítězství. Ta už si pak ve zbytku času vedení pohlídala. Liberec do žádné šance nepustila. Ten se o něco podobného ostatně ani nesnažil.

Sparta nakonec splnila povinnost. Zvítězila 2:1. K vítězství ale doklopýtala. Po prohře Liberce 0:5 s Jabloncem a prvních dvaceti minutách utkání, to vypadalo na velmi snadný průběh zápasu. Sparta však, podobně jako s Olomoucí, hodně polevila. Měl jediné štěstí, že Slovan toho nedokázal využít jako Sigma.

Utkání ukázalo značný rozdíl mezi základní sestavou Sparty a náhradníky. Pokud Friis sestavu protočí, má Sparta rázem problémy. Zvláště absenci Birmančeviče a Haraslína těžko nahrazuje. To bylo vidět už v derby, kdy to Friis tak trochu „prokoučoval“, když nechal Lukáše Haraslína sedět na střídačce.

Jeho přínos byl, poté co nastoupil do derby, značný. K vyrovnání to ale už nestačilo. To proti Liberci Lukáš Haraslín zápas rozhodl a ukázal, že je rozdílovým hráčem. Odehrál pouhých dvacet minut, ale byl klíčovým mužem, bez něhož by Sparta nejspíš nevyhrála.

Význam Lukáše Haraslína pro Spartu je teď ještě větší, protože podzimní výkony Birmančeviče zatím nejsou na úrovni minulé sezony. Navíc pryč z Letné je Jan Kuchta. Jeho nástupce ve středu útoku, Victor Olatunji střídá výborné zápasy s nevýraznými a trio Tuci, Krasniqi, Rrahmani zatím zůstává za očekáváním.

Ofenzíva Sparty zatím nemá v náhradnících kvalitu

Zklamáním byly tentokrát výkony obou Kosovanů Rrahmaniho a Krasniqiho, bývalých spoluhráčů z Rapidu Bukurešť. Spolupráci z minulosti nepotvrdili. Zdá se, že oba mají problémy s vyšším tempem utkání a souboji, kterými je česká liga pověstná.

Albion Rhamani sice už v předchozích zápasech ukázal, že má nadstandardní zakončení a umí dát gól i z (ne)šance, ale v ostatních činnostech má zatím značné rezervy. Krasniqi je na tom ještě hůře. Když zatím „nestíhají“ v české lize, jak na tom asi budou v Evropě, kde to bývá ještě rychlejší a fyzicky náročnější?

Rozporuplným mužem utkání byl pravý záložník Tomáš Wiesner, který hrál zvláště první půli velmi dobře. Neúnavně „jezdil“ nahoru-dolů. Dal gól a měl několik dalších pěkných akcí. Ale dojem z výborného výkonu si zkazil, když „vyrobil“ jednu fatální chybu, kdy „namazal“ míč do běhu libereckému Tuptovi. Vindahl však vyběhnutím zachránil.

Výkon slabší, ale výhra zasloužená

Nutno však konstatovat, že Sparta vyhrála zaslouženě, i když to z její strany nebyl dobrý výkon. Problémy si zapříčinila tentokrát zejména sama, když po zdařilé dvacetiminutovce nepochopitelně polevila. Liberecký Slovan působil po debaklu s Jabloncem hodně zakřiknutě. Začátek měl na Letné opravdu špatný. Hrát domácí tým v kompletní sestavě, mohlo být po třiceti minutách rozhodnuto.

Nabízí se otázka, zda Birmančevič, Haraslín a spol. neměli jít do zápasu od začátku. Nebo alespoň jeden z nich. Zajistit týmu vedení a poté vystřídat a odpočinout si. Ale to je věc trenéra. Rozhodl se jinak. Nakonec mu to vyšlo. I když se štěstím, a také díky bázlivému soupeři, který nedokázal zopakovat výkon Olomouce. Patrné to bylo ve chvíli, kdy Sparta dala gól na 2:1 a Slovan se už o nic ani nepokusil.

Sparta stáhla Slavii před Jabloncem na tři body

Sparta si udržela před třetí Plzní jednobodový náskok a dotáhla se na vedoucí Slavii na tři body. Tu čeká v neděli těžké utkání v Jablonci, kterému se v této sezoně nad očekávání daří. Slavia navíc mívala v nedávné minulosti v prvním utkání po reprezentační pauze obvykle problémy. Zvláště, když ho hrála, jako teď, na venkovním stadionu. Také jí se vrací velké množství hráčů v rozdílný čas a v různém stavu. Je tedy otázka, jakou sestavu zvolí trenér Trpišovský a jak si to po pauze „sedne“.

Do Manchesteru pro důstojnou prohru?

Už ve středu čeká pražskou Spartu „jiný svět“. Utkání Ligy mistrů na Etihad Stadium v Manchesteru proti domácím Citizens. Za příznivce českého fotbalu si lze přát jediné, aby Sparta při „srážce s gigantem“ prohrála, pokud možno důstojným způsobem a neutrpěla nějaký veliký debakl. Těžko chtít více, i když by bylo pěkné, kdy se něco více podařilo.

Zdroje: přímý přenos O2TV + statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz