Hlavní obsah
Sport

Král ligových střelců z Edenu odchází ve šlépějích slávistické legendy. Proč a kam?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Ilustrační foto

Útočník Jurečka svoji pozici v sestavě Slavie v nové sezoně ztratil. Už delší dobu bylo zřejmé, že odejde do zahraničí. Čekalo se jen na vhodného zájemce. Nakonec se našel. Adresa není zase tak překvapivá: Turecko. Proč ligový kanonýr Slavii opouští?

Článek

Václav Jurečka se po přestupu ze Slovácka do pražské Slavie stal dvakrát nejlepším střelcem domácí nejvyšší fotbalové soutěže. Poslední měsíce ale bylo zřejmě, že v této sezoně v Edenu nejspíš už nevydrží. Důvodů bylo více.

Jurečka měl ve Slavii smlouvu do léta 2025. Po této sezoně by tedy odcházel z Edenu už zcela zadarmo. Tak jako před dvěma lety ze Slovácka do Slavie. Tam také nepodepsal novou smlouvu a mohl si vybírat zájemce, kteří za něj nemuseli platit původnímu klubu tučné odstupné.

Slavia má jednu nedávnou zkušenost s odchodem hráče, s kterým se nedohodla na prodloužení smlouvy a ten pak odešel po konci kontraktu zadarmo. Je jím Peter Olayinka, který sice v sešívaném dresu odvedl výborné služby a podílel se na řadě úspěchů klubu, avšak finančně to Slavii nevyšlo. Na Olayinkovi čistě pohledem příchod-odchod výrazně tratila.

Klubový šéf Tvrdil tehdy na veřejně uvedl, že další takový případ už by se neměl opakovat. I přesto však Slavia zatoužila, už s novým majitelem, po další sezoně po Peteru Olayinkovi znovu a byla ochotna za něj utratit další miliony, když se vrátí. Přestup z CZ Bělehrad nakonec nevyšel. Ale to je jiný příběh.

Zpět k Václavu Jurečkovi. Ten je nejen kvalitním fotbalistou, ale také inteligentním člověkem. Spolu s Lukášem Provodem byli jedinými vysokoškoláky-inženýry v kádru Slavie.

I proto se Jurečkova kariéra rozjížděla pomaleji. Po letech v Opavě, které si zpestřil také krátkými působeními v Kolíně či Vyšehradě, se nakonec prosadil na prvoligové úrovni až v Slovácku pod vedením trenéra Martina Svědíka. Na „vině“ jsou částečně i jeho vysokoškolská studia. Zatímco spoluhráči mohli relaxovat, on cestou na zápasy šprtal v autobuse několik let skripta. Studoval dálkově v Opavě. Po bakalářském studiu zvládl i pokračování. Na státnice si odskočil na otočku z letního soustředění Slovácka v Chorvatsku v roce 2021. K titulu inženýr v oboru městského stavitelství to nakonec skutečně dotáhl, a poté už se mohl plně soustředit na profesionální fotbal.

Jeho výkonům ve Slovácku to prospělo. Šly pod Svědíkem výrazně nahoru a dovedly ho až do pražské Slavie, kam přestoupil jako volný hráč už v 28 letech po konci smlouvy ve Slovácku. V první sezoně vstřelil v 27 ligových utkáních 20 branek, v druhé v 32 zápasech 19 gólů. Další góly přidal v evropských pohárech. Skvělá čísla. Přesto neznamenala jistotu základní sestavy pro další sezonu, ani nominaci na Euro.

Jurečkovi se přes velký počet gólů často vyčítá, že není tak dynamický a zejména technicky vybavený, což ho limituje v duelech s vyspělými soupeři. Nerozhoduje častěji důležité zápasy. V těch mívá někdy problém se prosadit. Hodně branek střílí z pokutových kopů a také proti slabším týmům za výhodného stavu. Přednost v reprezentaci na Euru dostali od Ivana Haška jiní, i když měli v sezoně výrazně horší čísla a někteří ani pravidelně za svůj klub nenastupovali. Kupříkladu Adam Hložek z Leverkusenu.

Jindřich Trpišovský dlouho na Václava Jurečku ve Slavii sázel. Ještě začátkem května se za hráče veřejně přimlouval a doporučoval ho také Ivanu Haškovi do reprezentace na Mistrovství Evropy. Následující období ale přineslo změnu. Václav Jurečka údajně neprojevoval velký zájem podepsat se Slavií novou smlouvu rok před koncem původního kontraktu. Rád by zkusil zahraniční angažmá.

Vedení Slavie se zase obávalo, že by Jurečka odcházel po sezoně 2024/25 z Edenu už zcela zadarmo. Slávistický management byl také pod tlakem veřejnosti a médií, neboť Slavia je třetím rokem bez titulu a mnozí se podivovali, že po příchodu nového majitele v zimě investovala velké peníze do brankáře (Jindřicha Staňka) a stopera (Davida Zimu), namísto, aby koupila tvořivého záložníka a hrotového útočníka.

Slavia se rozhodla situaci v červenci vyřešit angažováním nového hrotového útočníka, plzeňského Tomáše Chorého, za kterého neváhala utratit na české poměry velkou částku. Tím bylo jasné, že Jurečkovy dny v Edenu jsou nejspíš definitivně sečteny. V české lize ještě sice nastoupil, ale poté nebyl už zaspán ani na soupisku pro Evropskou ligu. Čekalo se jen, zda se najde vhodný zájemce. Jak se uzavírala přestupová okna, možnosti ubývaly, avšak jedna destinace, dopředu tak trochu předvídatelná, byla stále ve hře: Turecko. A nakonec se také tak stalo.

Václav Jurečka odchází dle informací českých médií do Rizesporu, momentálně 12. týmu turecké Superligy. Klubu, jehož stadion má kapacitu něco málo přes 15 tisíc diváků a patří mezi tradiční účastníky soutěže, i když se pohybuje obvykle ve spodní části ligové tabulky. Občas i v druhé nejvyšší soutěži. V minulé sezoně skončil na 9.místě, což je na poměry klubu úspěch. Klub se nachází v městě Rize se zhruba 80 tisíci obyvateli, v severovýchodním Turecku u pobřeží Černého moře, autem více než tisíc kilometrů od Istanbulu, ale letecky jen necelé dvě hodiny. V nedávných dnech klub Çaykur Rizespor rozšířil svůj kádr o brankáře Ivo Girbiče ze Sheffieldu United. O příchodu Jurečky ještě oficiálně neinformoval.

V Rizesporu už mají s jedním slávistickým kanonýrem zkušenosti. V letech 2019-21 tam dvě sezony působil Milan Škoda. Dnes už slávistická legenda, která v současnosti ještě působí v 38 letech v druholigovém „B“ týmu Slavie jako hrající mentor mladých fotbalistů. V Rizesporu odehrál v necelé první sezoně 17 ligových utkáních, v nichž vstřelil 10 gólů. Druhou sezonu nastoupil v lize 29 krát a dal 9 branek. Jurečka tedy má na co navazovat.

Pokud se odchod Václava Jurečky ze Slavie do Rizesporu naplní,v současné situaci se to zdá být win-win záležitostí. Slavia obdrží za fotbalistu, kterému je třicet let, a po příští sezoně by mu měla skončit smlouva, ještě (zatím nezveřejněné) odstupné. Václav Jurečka si v Turecku údajně výrazně finančně polepší. Podle informací webu infotbal.cz by si v tureckém klubu měl údajně vydělat bez bonusů v přepočtu zhruba 1,5 milionu korun měsíčně. Bude mít možnost si vyzkoušet zahraniční angažmá. Nabrat nové fotbalové i lidské zkušenosti v jiném působišti, v jiné zemi s velmi odlišnými společenskými i kulturními zvyklostmi. Jurečka už údajně do Turecka odcestoval na lékařskou prohlídku a k doladění detailů přestupu.

V jeho věku je to možná poslední přestup na této úrovni. Přejme mu to. Slavii odvedl za dvě sezony výborné služby. Zanechal zde kus dobré práce a velmi dobrý dojem.

Další zdroj: Statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz