Hlavní obsah
Sport

Na soupisce Slavie pro Evropskou ligu chybějí oblíbenci trenéra. Proč ta náhlá změna?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Časy se mění. Oblíbenci trenéra Jindřicha Trpišovského vyklízejí pozice. Slavia zařadila na soupisku pro Evropskou ligu také několik nováčků, ale vynechala hráče, kteří byli ještě nedávno oporami týmu. A také jednoho talentovaného mladíka.

Článek

Slavia mohla dát na soupisku pro Evropskou ligu 23 jmen. Jsou na ní také už dvě posily „last minute“. Tedy navrátilec z Feyenoordu, český reprezentant Ondřej Lingr a pravý wing bek, Kamerunec Simion Michez z belgického Beerschotu.

Kdo je na soupisce také?

Na soupisku pro evropské poháry se dostal kupříkladu též nadějný stoper Štěpán Chaloupek, který se teprve nedávno uzdravil. Nechybí na ní ani David Douděra, který řeší zdravotní problémy a avizoval, že v některých utkáních podzimu může chybět, tak jako se to bohužel stalo v zápase v Lille. Kde také opravdu citelně scházel. V kádru je také ofenzivní Lukáš Vorlický, který se postupně rozkoukává a jeho minutáž by se snad měla postupně výrazně zvyšovat. Na soupisce je též levý wing bek či záložník Ondřej Zmrzlý, který se také uzdravil teprve nedávno.

Překvapivě nechybí ani univerzál Conrad Wallem, který chtěl v létě po neshodách s realizačním týmem ze Slavie mermomocí pryč. Dokonce nebyl poslední týdny vůbec nominován k zápasům. Čekalo se, že Slavii opustí. Svolení k odchodu ale nedostal a do kádru se kupodivu vrátil. Figuruje i v tom pro Evropskou ligu.

Na soupisce je i talentovaný útočník Daniel Fila, který je poslední týdny ve stavu zraněných a spekulovalo se o tom, jestli ho Slavia nepošle na podzim raději na hostování.

Stejně tak nechybí ani Ivan Schranz, jenž se zranil v posledním zápasu Slavie a musel se omluvit ze srazu slovenské reprezentace. Délka jeho absence zatím není známá. Trenér mluvil o tom, že může být i delší.

Kdo na soupisce pro Evropskou ligu chybí?

Jindřich Staněk, brankář, který je dlouhodobě zraněný z utkání reprezentace na Euru. Je po operaci ramene a na podzim velmi pravděpodobně do hry nezasáhne. Z tohoto pohledu tedy žádné velké překvapení.

Na soupisce ale není také tvořivý záložník, třicetiletý Petr Ševčík, muž dlouhé roky spjatý s trenérem Trpišovským a Slavií, který pamatuje slavné časy na Chelsea a ještě v červnu hrál za reprezentaci na Euru v Německu. Jeho absence na soupisce by byla ještě nedávno zcela nemyslitelná.

V posledních dnech ale prosákly informace, že vedení Slavie dalo Ševčíkovi na srozuměnou, že už s ním nepočítá a má si hledat nové angažmá. Dokonce prý projevila zájem Mladá Boleslav, která bude hrát Konferenční ligu. Tam ale Ševčík údajně nechtěl.

Dalším matadorem, který není na evropské soupisce, je další dosavadní trenérův oblíbenec, 31 letý univerzál Lukáš Masopust, také ještě nedávný reprezentant, kterému se ale první utkání s Lille vůbec nevydařilo. Navíc se v něm zranil a od té doby nenastoupil. I u něj to už vypadá na postupné vyklízení pozice. V posledních sezónách bývá často zraněný nebo nemocný.

Třetím do party nechtěných je pak další zkušený borec, třicetiletý útočník Václav Jurečka. Král střelců uplynulé ligové sezony. Hráč, na kterého trenér také dlouho sázel a neuměl si bez něj Slavii představit. I Jurečku by Slavia ráda, zdá se, někam rychle prodala. Zatím je stále v kádru. Na evropské soupisce ale už nefiguruje. Přitom ještě začátkem června ho Trpišovský doporučoval trenéru Haškovi do reprezentace na Euro.

Na evropské soupisce není uveden také mladý talent Alexandr Bužek, kterého trenér Trpišovský překvapivě vyslal na posledních pětadvacet minut do utkání s belgickým klubem Royale Union SG místo unaveného Christose Zafeirise, i když měl na střídačce mnohem zkušenější fotbalisty. Bužkovi se soutěžní debut nepovedl. Vstřelil vlastní branku, která Slavii trochu zkomplikovala zápas. Slavia ale druhé utkání v Belgii zvládla a postoupila. To už bylo bez Bužka.

Trenér Bužkovi po nevydařeném debutu další šanci zatím nedal. A to o něm předtím básnil jako o velkém talentu a hráči, který ho v přípravě velmi zaujal. Po jednom kiksu je ale náhle vše jinak. Bužek nastoupil od té doby pouze za béčko v druhé lize a nyní za reprezentaci U20 v mezistátním utkání s Itálií. Na soupisce pro Evropu tedy mladík talentovaný chybí. Možná odejde na hostování.

Není to poprvé, co Jindřich Trpišovský rychle mění názory na hráče. Z oblíbence se rychle stane zatracenec. O tom ví své například levý wing bek El Hadji Malick Diouf, o něm také trenér zprvu básnil. Po vyloučení na jaře v Evropské lize v Miláně ho však zcela odstavil a vzpomněl si na něj znovu až na začátku nové sezony, kdy se Slavii nepovedl zápas na Slovácku a na Dioufově pozici měla problém. Diouf dostal znovu šanci a je v posledních týdnech jedním z nejlepších fotbalistů Slavie.

Na soupisku Evropské ligy se nevešel také dvacetiletý útočník a reprezentant Černé Hory, Vladimír Perišič, který přišel do Edenu před několika dny a své působení začal pouze v druholigovém béčku.

Nezařazení třicátníků Ševčíka, Masopusta a Jurečky na evropskou soupisku ukazuje na to, že Slavia nastoupila proces změn v kádru. Toto je zřejmě první vlaštovka. Dá se předpokládat, že v zimě či nejpozději v létě příštího roku se Slavia rozloučí s některým z dalších hráčů. Je to logické. Náročný styl hry, který chce Jindřich Trpišovský praktikovat, už někteří fotbalisti nezvládají, jsou často zranění či nemocní. Slavii pak chybí větší konkurence a sestava se také musí častěji měnit. To je zjevná nevýhoda oproti Spartě. Chce-li být Slavia konkurenceschopná, musí mít hráče odolné a zdravé.

Je však také poněkud překvapivé, že Slavia situaci řeší až nyní. Trpišovský dlouho držel nad některými oblíbenými fotbalisty, které zná roky, ochrannou ruku. Slavia jim prodlužovala smlouvy, i když bývají často zranění. Teď náhle, těsně před koncem přestupního období, první trojici třicátníků odstavila, i když v případě Masopusta k tomu možná přispělo i zmíněné zranění. Všichni tři hráči mají přitom v Edenu platnou smlouvu do léta příštího roku.

Co stojí za náhlou změnou? Je to změna dosavadního postoje trenéra? Nebo v Edenu už také konečně začal rozhodovat o složení kádru někdo jiný než jen Jindřich Trpišovský? Uvidíme, co přinesou příští měsíce.

Zdroje:

Statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz