Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nadměrná konzumace alkoholu. Nenápadný problém seniorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Pozornost médií a odborníků se dlouhodobě zaměřuje na mladé lidi, avšak problémy spojené s nadměrným užíváním alkoholu postihují nejen lidi v produktivním věku, ale čím dál více také také seniory.

Článek

Už několik let se odborníci shodují na tom, že seniorů, kteří mají problémy s alkoholem postupně ve společnosti přibývá. Pravidelné pití alkoholu denně nebo téměř denně se prý stává na prahu stáří čím dál běžnějším jevem. Nadměrná konzumace alkoholu řadě seniorů bohužel výrazně zkracuje život. Je zajímavé, že stejně o tomto problému hovoří odborníci v Česku i na Slovensku. Trend je prý v obou zemích podobný.

Dle odborníků je stále více seniorů závislých na alkoholu. Mnozí v seniorském věku ztratili partnera. Nadměrnou konzumací alkoholu řeší zejména osamělost. Nedostatek koníčků, zájmů, motivace, co si počít s dalším životem na penzi. Někdy také neuspokojivou finanční a sociální situaci. Proto někteří pijí levný a nekvalitní alkohol. Zatímco u mladších lidí mívají problém s alkoholem především muži, ve skupině seniorů jsou to prý čím dál více také ženy. Dožívají se v průměru vyššího věku než jejich partneři. Žijí v pokročilejším seniorském věku často samy. Alkohol konzumují doma, „tajně“. Na rozdíl od mužů-seniorů, kteří navštěvují více restaurační zařízení. Proto mnohdy problém u žen také není tak viditelný.

V Česku prý dle odhadu odborníků rizikově pije alkohol přes milion lidí. Průměrně se v naší zemi vypije dvakrát více alkoholu, než je v průměru obvyklé ve světě a každý druhý člověk v Česku zná někoho, kdo má s pitím závažné potíže. A co se v Česku nejvíce pije? Pivo je pořád zdaleka nejčastěji popíjeným alkoholickým nápojem, v přepočtu na čistý alkohol představuje polovinu z celkové konzumace. Zbylá polovina potom vyrovnaně připadá na víno a tvrdý alkohol. Kolik seniorů má problém s alkoholem, se přesně neví. Zatím chybí větší studie podobná těm, které vznikají například o pití alkoholu mezi mládeží.

Senioři jsou specifickou skupinou v souvislosti s nadměrným požíváním alkoholu především proto, že mnozí trpí zdravotními problémy, několika onemocněními zároveň. Alkohol může nejen podpořit závislost, ale také zhoršit průběh primárních onemocnění. Alkohol v kombinaci s ostatními diagnózami rychle přispívá ke zhoršujícímu se fyzickému i duševnímu zdraví. Fyzické problémy jsou doprovázeny kardiovaskulárními chorobami, problémy s játry, ledvinami a poruchami imunitního systému. Tělo starších lidí zpracovává alkohol také mnohem pomaleji.

Vliv alkoholu na organismus seniorů souvisí také s hubnutím, zejména úbytkem svalů. S přibývajícím věkem dochází k postupnému úbytku svalové hmoty. Čím méně svalů na vstřebávání alkoholu je, tím rychleji senioři pociťují jeho účinky. Alkohol však také vystavuje jejich zdraví sekundárnímu riziku, protože zvyšuje riziko pádů, zlomenin a dalších nebezpečných zranění. Neméně důležitá je i psychická stránka, která na alkohol reaguje poruchami nálady, depresemi a úzkostmi.

V neposlední řadě by se senioři měli vyhýbat nadměrné konzumaci alkoholu kvůli množství léků, které na své zdravotní potíže užívají. S některými léky se alkohol zcela vylučuje. Pravidelným pitím alkoholu na léky si senioři zkracují život i o několik let.

Každý člověk na doporučení lékaře „Neměl byste ve vašem zdravotním stavu pít alkohol, jinak tady dlouho nebudete“, totiž reaguje jiným způsobem. Někdo mávne rukou se slovy „Na něco se umřít musí“. Jiný okamžitě pít alkohol zcela přestane. Ten první se do pár let „upije k smrti“, zatímco ten druhý prožije ještě řadu krásných let. Možná také nějaký takový případ ze svého okolí znáte. Jindy zase při lékařské kontrole takového nemocného člověka stačí „nevinná“ poznámka lékaře k abstinujícímu: „Občas si dát něco málo můžete.“ Dotyčný se přestane hlídat a za pár měsíců už „pije první ligu“ a končí špatně.

Skutečností je, že v Česku se abstinuje poměrně těžko. Alkohol se pije takřka všude, kam přijdete a kde se sejde více lidí. Kdo odmítne, je „podezřelý“ a je okolím přemlouván, ať si dá.

Obecně bývá za mírné užívání alkoholu považováno vypití maximálně jednoho takzvaně standardního alkoholického nápoje, to je dvacet gramů čistého alkoholu pro ženy a seniory. U mužů se jako povolená uvádí jednou tak vysoká dávka. Těch dvacet gramů obsahuje přibližně půl litr piva nebo dvě deci vína nebo jeden panák něčeho tvrdšího. Jenže toto všechno je míněno v souvislosti se zdravými lidmi. Bohužel, ve vyšším věku se absolutním zdravím a neužíváním žádných léků může chlubit málokdo.

Jsou však i jiné názory a studie. Početný tým pracovníků Washingtonské univerzity v Seattlu v roce 2022 publikoval, že lidé mladší 40 let nemají z alkoholu žádný užitek. Naopak pro ně může být údajně škodlivé i velmi malé množství. Senioři však prý mohou profitovat z mírného pití alkoholu, které u nich může omezit riziko kardiovaskulárních onemocnění, mrtvice nebo třeba diabetu. Ve věku 40-64 let je bezpečných 1,82 drinku denně, zatímco lidé starší 64 let mohou bez rizika pro zdraví pít za den až 3,5 drinků. U lidí nad 64 let je tak podle vědců bezpečná hranice odpovídající zhruba jednomu velkému a jednomu malému pivu.

Jak to, tak bývá, vše je tedy především o míře. Osobně rozhodně nebrojím proti „rozumné konzumaci“ alkoholu. I když, otázkou je, co to ta „rozumná konzumace“ vůbec je. Nejspíš je to totiž pro každého člověka něco jiného. Někdy až diametrálně odlišného. Dopady užívání alkoholu na každého z nás jsou velmi individuální. To, co jeden člověk „snese“ bez problémů, a dožije se více než osmdesátky i přes třeba ne příliš příkladnou životosprávu, je pro jiného naprosto nemyslitelné. Každý jsme přišli na svět s nějakou genetickou výbavou, která nám prostě leccos předurčila. Se špatnou genetikou se nikdo vysokého věku bohužel nedožije, i kdyby byl největším „vzorňákem“. Svoji dobrou životosprávou můžeme do jisté míry jen vylepšit, nebo spíše nezhoršit, svoji životní pouť. Špatným životním stylem, včetně nadměrného požívání alkoholických nápojů, to však můžeme výrazně zhoršit, zvláště, když jsme na genetický „materiál“ velké štěstí neměli.

Začal „suchý únor“. Pro některé plánovaná měsíční pauza od alkoholu, která může mnohým z nás, tedy i seniorům, ukázat, jak na tom s alkoholem skutečně jsme. Do jaké míry máme alkohol pod kontrolou. Do jaké míry ovládá on nás. Je to také možnost zjistit, jestli nějaké zdravotní potíže díky abstinenci přirozeně zmizí nebo se aspoň zmenší. Samozřejmě, každý z nás si to může vyzkoušet kdykoliv jindy. Nemusí to být zrovna v únoru. Ten je vhodný hlavně proto, že je nejkratším měsícem v roce. I když letos je přestupní, tedy o den delší.

Poznámka: Autor článku není abstinent, ale příležitostný konzument dobrého piva a vína, který doufá, že „to má pod kontrolou“. A také se pomalu blíží seniorskému věku.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz