Hlavní obsah
Cestování

Novinky z Chorvatska. Co se od loňska změnilo a co návštěvníky čeká letos?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Statisíce českých turistů letos opět zamíří do Chorvatska. Mnoho z nich jezdí pravidelně. Pouze se tedy sbalí a jedou. Jsou však nějaké změny, novinky, které je dobré vědět? Co se v Chorvatsku změnilo od minulé letní sezony?

Článek

E-recepty lze vyzvedávat od loňska i v Chorvatsku

Češi pobývající na dovolené v Chorvatsku si mohou v tamních lékárnách vyzvedávat české eRecepty, které jim předepíší jejich čeští lékaři, pokud se s nimi z Chorvatska spojí. Umožňuje to zapojení České republiky do přeshraničního systému. Tato informace už zazněla v průběhu minulé letní sezony, ale byla čerstvá pro české turisty i chorvatské lékárníky. Mnoho českých turistů ji tak nezaznamenalo.

Jak to funguje? Český pacient v chorvatské lékárně předloží svůj identifikační doklad, tzn. pas nebo občanský průkaz a také identifikátor eReceptu (stejně jako v ČR ze SMS, e-mailu nebo aplikace). Chorvatský lékárník se spojí s českým systémem eRecept a ověří identitu pacienta, platnost a „vydatelnost“ elektronického receptu. Při výdeji se pak lékárník bude orientovat podle léčivé látky. Obchodní názvy léčiv se totiž mohou v různých zemích lišit. Díky centrálním evropským číselníkům a katalogům dostane lékárník prostřednictvím systému kompletní informace o účinných látkách, formě, množství a dávkování tak, aby mohl spolehlivě posoudit, jaký lék vydat. Vše bude uvedeno v úředním jazyce dané země. Lékárník bude mít ale k dispozici i originál eReceptu. Jakmile lékárník provede výdej léčiva, odešle se informace o výdeji zpět do země vystavení eReceptu.

Předepisující lékař tak bude mít v lékovém záznamu možnost ověřit, zda si pacient v Chorvatsku léky vyzvedl. Stejně jako u léků vydaných na listinný recept pacient za léky v lékárně zaplatí a následně bude kontaktovat svou zdravotní pojišťovnu, která by mu měla částku proplatit. Je tedy třeba si vzít z chorvatské lékárny účet.

Chorvatské lékárny nejsou do systému zapojeny povinně, záleží na jejich rozhodnutí. Ve větších sídlech je obvykle k dispozici lékárna, která tuto službu zahraničním pacientům nabízí. Dle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) je možné využít e-recept ve více než 1300 lékárnách v Chorvatsku. Seznam aktivních lékáren v tomto systému je uveden zde. Za jeho aktuálnost ale autor tohoto článku samozřejmě ručit nemůže.

Obchody v neděli zavřené, ale hlavní sezony by se to většinou týkat nemělo

V letošním roce se poprvé naplno projeví nový chorvatský zákon omezující provoz obchodů v neděli. Obchodníci budou mít povoleno prodávat maximálně 16 nedělí v roce. Termíny si budou moci sami vybrat dle vlastního uvážení. Zákon jim navíc také určuje, že maximální týdenní pracovní doba od pondělí do soboty je 90 hodin. Sám prodejce si tyto hodiny rozděluje do jednotlivých dnů. Pokud má otevřeno v daný týden i v neděli, tak se mu limit zvedne na 105 hodin.

Tato informace už proběhla vloni v červnu. V loňském „zkušebním“ roce se omezení týkalo pouze druhého pololetí. Letos už nebudou mít výjimku ani pekárny, které bývaly dříve na frekventovaných místech často otevřené každý den a „od rána do večera“. Opatření se naopak nedotkne prodejen na autobusových a železničních nádražích, na letištích a v přístavech, na čerpacích stanicích, v nemocnicích a kempech. Větších turistických letovisek se toto opatření v hlavní sezoně nejspíš moc týkat nebude. Na pobřeží si obchodníci asi ve vlastním zájmu vyberou neděle, kdy budou mít otevřeno, v hlavní turistické sezoně.

Omezení v Pule

Po Splitu, Dubrovníku a dalších chorvatských městech zavedla pravidla pro turisty také istrijská Pula. Vedení města rozhodlo, že na plážích nebude možné pobývat bez plavek a bude zakázáno na nich konzumovat tvrdý alkohol.

Most na Pelješac přinesl podstatné výhody i možné problémy

Poloostrov Pelješac si stavbou nového mostu, který je dlouhý 2 404 metry a byl otevřen v létě 2022, výrazně pomohl. Cestování se usnadnilo. Most výrazně zkrátil cestu mezi dvěma body chorvatské státní silnice D8, které odděluje malá část území Bosny a Hercegoviny. Stavba mostu Pelješac je jedním z nejdůležitějších strategických projektů v historii Chorvatska. Znamená lepší dopravní dostupnost Dubrovníku. Má to však i svá možná negativa. Některá se už v minulé sezoně projevila: oblast teď navštěvuje v hlavní sezoně mnohem více turistů něž dříve. Jiná hrozí do budoucna: poloostrov láká investory, kteří tam chtějí stavět velké komplexy nových apartmánových domů.

Speciální vlaky nepojedou - důvodem jsou prý častá zpoždění

Dle informací v médiích český dopravce v žlutých barvách letos nevypraví vlaky do Chorvatska. Tato linka je jednou z nejdelších v Evropě, projíždí mnoha státy a díky výlukám nesla rizika zpoždění. Proto se dopravce rozhodli přesměrovat kapacitu vlaků na jiné spojení, konkrétně z Prahy na Ukrajinu. Místo nich budou jezdit na jih Evropy autobusy. Obsáhnou tyto cílové destinace: Zadar, Sukošan, Biograd na Moru, Pakoštane, Vodice, Šibenik, Primošten, Trogir a Split. O prázdninách budou jezdit denně. V červnu a září třikrát týdně.

Chorvatsko hraje EURO - čas se opět tak trochu „zastaví“

Chorvatská fotbalová reprezentace je účastníkem závěrečného turnaje EURO 2024. Fotbalové EURO trvá měsíc, přesněji od 14. června do 14. července 2024 v Německu. Tato velká událost tedy pochopitelně přinese také další evropské „stěhování národů“. Hodně fanoušku fotbalu pojede přímo na šampionát do Německa, Televizní přenosy z fotbalového Mistrovství Evropy budou opět běžet na „každém rohu“, skoro v každé restauraci či kavárně (nejen) v Chorvatsku.

Chorvaté mají ve skupině Albánii, Itálii a Španělsko. Začínají 15.6. od 18:00 se Španělskem, 19.6. od 15:00 hrají s Albánií a skupinu končí 24.6. od 21:00 duelem s Itálií. Případná další utkání budou pochopitelně závislá na úspěšnosti v zápasech ve skupině. Každopádně se dá očekávat, že se v době utkání Chorvatů tradičně tak trochu „zastaví“ čas, což někdy znamená i delší čekání například v restauracích i jinde. Většina Chorvatů miluje fotbal, tedy i číšníci a kuchaři a další personál. Jaké šílenství v Chorvatsku zavládne, a jak dlouho bude trvat, bude samozřejmě hodně závislé na tom, jak se v Německu bude dařit jejich týmu.

Pokud Vás zajímá, kdy hraje česká reprezentace, což může trošku ovlivnit chod některých českých rodin, jejichž členové budou chtít na dovolené sledovat televizní utkání, pak tedy: základní skupinu zahájí 18.6. v 21:00 s Portugalskem, 22.6. od 15:00 s Gruzií a skupinu končí 26.6. od 21:00 s Tureckem. Dále případně pokračování v závislosti na výsledcích ve skupině. Český tým však nepatří rozhodně mezi favority šampionátu. Lze tedy očekávat, že jeho účast hlavní prázdninovou turistickou sezonu příliš nezasáhne.

Kromě chorvatské a české reprezentace se z našeho „okolí“ závěrečného turnaje v Německu zúčastní také Maďarsko, Slovinsko, Polsko, Slovensko, Rakousko a pochopitelně domácí Německo. Pokud budete na dovolené (nejen) v Chorvatsku v době konání evropského šampionátu, může být v některých dnech opravdu veselo.

Kromě evropského fotbalového šampionátu zasáhne letošní letní sezonu také další významná sportovní událost - Letní olympijské hry v Paříží, které se konají od 26. července do 11. srpna.

Spropitné už jde platit kartou

Chorvatsko zavedlo od ledna 2024 řadu změn v zákonech. O těchto změnách informují stránky velvyslanectví České republiky v Záhřebu. Řada záležitostí se však týká jen chorvatských občanů. Kupříkladu se zvýšil důchodový věk pro ženy o tři měsíce, z 63 let a tří měsíců na 63 let a šest měsíců s tím, že musí mít minimálně 15 odpracovaných let (u mužů zůstává věk odchodu do důchodu stejný, tj. 65 let). Zvýšila se také minimální mzda ze 700 eur na 840 eur, což v „čistém“ činí 677 eur měsíčně, což je zhruba 17 200 Kč. Tedy žádná sláva.

Větší změnou pro turisty je zavedení možnosti úhrady spropitného kupříkladu v restauracích či kavárnách prostřednictvím platebních karet, tak jak jsme už zvyklí často v Česku. Nemožnost této úhrady byla v minulosti jedním z důvodů, proč část chorvatských podnikatelů platební karty nechtěla přijímat.

Celkově je však v Chorvatsku v posledních letech znát trend rozšiřování možnosti plateb kartou. Ve větších obchodech je to už prakticky běžné, stejně tak v mnoha restauracích. Stále častěji se s touto možností lze setkat i v menších potravinářských obchodech i obchůdcích dárkovými předměty v centrech měst. Karty „berou“ dokonce už i někteří větší trhovci.

Přechodné období skončilo, cenovky už jen v eurech

Kdo navštívil Chorvatsko v minulém roce, když už se tam dalo platit pouze eurem, ví, že v obchodech bylo zavedeno přechodné období, kdy cenovky byly povinně uváděny ve dvou měnách. Již neexistujících kunách a v eurech. Stejné to bylo i v restauracích v případě jídelních a nápojových lístků. Bylo tomu tak proto, aby si zákazníci mohli ještě přechodně obě ceny porovnávat a rychleji uvědomili, co nová cena v eurech znamená ve srovnání s dřívějším stavem v kunách. I když platit už se dalo pouze eurem. Obdobné přechodné období bylo před léty i na Slovensku, když přecházelo ze slovenské koruny na euro.

Tento povinný přechodný stav skončil. Jak uvádí na svých stránkách také české velvyslanectví v Chorvatsku, od letoška povinnost uvádět všechny ceny souběžně v eurech a kunách přestala platit. Bude záležet jen na obchodnících, jak k tomu kdo přistoupí. Jestli ještě nějakou dobu povedou na cenovkách souběžně ceny v kunách i eurech, či už přejdou na euro. Dá se očekávat, že zejména menší obchodníci, restaurace, kavárny či cukrárny budou uvádět ceny pouze v eurech. Pokud máte doma ještě nějaké významnější množství chorvatských kun, směnit je za euro je možné už pouze v pobočkách Chorvatské národní banky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz