Hlavní obsah
Sport

„Odstřelí“ Matějovský a spol. Holoubka, nebo to kouč zvládne?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

David Holoubek se ujal trenérského žezla v Mladé Boleslavi, klubu, který mění trenéry často. Čeká ho těžká mise, která ukáže, jestli na to už v lize jako hlavní trenér má. Už jednou mu to se sparťanskými legendami nevyšlo. Jak si povede nyní?

Článek

Na to, že se mladoboleslavský klub obvykle nepotácí v sestupových vodách, jsou změny na trenérském postu v tomto klubu překvapivě časté. Dušan Uhrin mladší nastoupil nejprve do funkce sportovního manažera na začátku června 2017. V průběhu podzimní sezóny převzal roli hlavního trenéra po Martinu Svědíkovi, který nedobrovolně skončil. Uhrin byl odvolán v únoru 2018. Po něm nastoupil Jozef Weber. V prosinci 2020 byl odvolán. Karel Jarolím převzal tým v témže měsíci. V únoru 2022 byl odvolán. Tentýž měsíc přišel k týmu Pavel Hoftych. V květnu 2023 jako trenér skončil. Marek Kulič se ve stejném měsíci posunul z pozice asistenta do role hlavního trenéra, Hoftych se stal sportovním manažerem. Už v prosinci byl však Kulič odvolán a Hoftych skončil v klubu po dohodě. Působí už v druholigové Viktorii Žižkov, kterou se bude snažit, spolu s novým trenérem Markem Niklem, zachránit.

Začátkem ledna klub oznámil jméno nového trenéra. Stal se jím David Holoubek, dosud trenér reprezentační devatenáctky. Dnes 43 letý David Holoubek nehrál fotbal na vrcholové úrovni. Stal se brzy trenérem. Působil u mládežnických týmů pražské Sparty. Podílel se na vývoji talentovaných hráčů, kupříkladu Jiřího Skaláka, Pavla Kadeřábka, Patrika Schicka a dalších. V létě 2016 byl jmenován asistentem Zdeňka Šťastného u „A“ týmu Sparty.

Po zářijovém derby v témže roce, které Sparta prohrála se Slavií 0:2, byl Zdeněk Ščasný odvolán a David Holoubek se stal překvapivě neoficiálně trenérem áčka Sparty. Oficiálně jim být ještě nemohl, protože neměl vystudovanou profi licenci. Post tedy zaštítil licencí Tomáš Požár. Fakticky tým ale vedl Holoubek. Na jaře 2017 byli oba vedením odvoláni. Oficiálně byly hlavním důvodem neuspokojivé výkony. Šeptalo se však i o velkých rozporech Holoubka se staršími hráči, kteří ho jako trenéra neakceptovali a pomohli ho „odstřelit“. Patřili mezi ně třeba Bořek Dočkal a David Lafata.

David Holoubek se stal v prosinci 2017 trenérem ligového Slovanu Liberec, ale ani tam neuspěl. Skončil už v létě následujícího roku. Poté vedl ligový slovenský klub MFK Ružomberok, ale skončil už po jedné sezoně.

V únoru 2020 byl jmenován trenérem české reprezentace do 18 let. V září 2020 zaskočil na jedno utkání proti Skotsku v Lize národů za trenéra seniorské reprezentace Jaroslava Šilhavého, který musel vynechat kvůli covidovému onemocnění.

Nyní je tedy David Holoubek čerstvě novým trenérem mladoboleslavského ligového klubu. Jeho asistenty se stali 41 letý Jan Jelínek, který v minulé sezoně působil před Pavlem Vrbou jako trenér ligového Zlína, a 39 letý Marek Jarolím, bývalý hráč Slavie a synovec Karla Jarolíma, který byl trenérem slávistického béčka, s kterým spadl z druhé ligy do ČFL.

Bude zajímavé sledovat, jaká bude „životnost“ Davida Holoubka v mladoboleslavském klubu. Zda se mu odchod od reprezentace U19 vyplatí. Důvodů obávat se, je více. Trenérské křeslo v tomto klubu je tradičně „horké“. Trenéři se tu mění často. Holoubek je sice ve veřejnosti, zvláště části sparťanské, poměrně oblíbeným trenérem a expertem O2 TV, nicméně v žádném ligovém klubu zatím déle nevydržel.

David Holoubek si sebou do klubu přivedl dva asistenty-vrstevníky, kteří sami byli už hlavními trenéry a dá se předpokládat, že touží po tom, být jimi znovu. Je tedy otázka, jak moc budou k Davidu Holoubkovi loajální až se bude „lámat chleba“. Jak velkou bude mít od nich podporu.

Důležitá bude také Holoubkova komunikace s vedením. Do klubu nastoupil nový sportovní ředitel Jakub Dovalil. Sám donedávna trenér, který působil roky u mládežnických českých reprezentací od U16 do U21. V posledních letech byl trenérem reprezentace Lotyšska U19. Generálním ředitelem klubu je David Trunda, který má s Dovalilem společnou slávistickou minulost z doby, kdy klub před krachem zachraňoval český miliardář Jiří Šimáně. Ten přivedl Davida Trundu do Slavie a má blízko i k mladoboleslavskému klubu, jehož majoritním vlastníkem je zatím stále Josef Dufek, tchán fotbalisty Sparty Jana Kuchty.

Vyjít s dospělými hráči je také něco zcela jiného, než koučovat juniory. Holoubkovi se před lety komunikace se zkušenými a staršími hráči ve Spartě moc nedařila. Teď je už sám starší, zkušenější lidsky i trenérsky. Kabina v Mladé Boleslavi je ale specifická. V týmu je několik starších hráčů. 38 letý brankář Jan Šeda, a pak především dva bývalí reprezentanti, 35 letý stoper Marek Suchý a 42 letý Marek Matějovský. Ten je pořád i ve svém věku jedním z klíčových hráčů týmu. Kreativním záložníkem. Tvůrcem hry. Na podzim odehrál dvacet utkání: 18 ligových a dvě v MOL Cupu. V lize vstřelil dvě branky. Především však připravoval šance spoluhráčům, hlavně Vasilu Kušejovi.

Marek Matějovský má k mladoboleslavskému klubu vztah a má v něm speciální postavení. Je hrající legendou klubu. Působil zde v lize už v letech 2004-08. Na zdejším stadionu se dokonce v červnu roku 2007 ženil přímo na trávníku. Do Mladé Boleslavi se přes anglický Reading a pražskou Spartu vrátil v sezoně 2016/17 a působí v něm dosud. Ligovou kariéru nezabalil ani ve fotbalově pokročilém věku po těžkém zranění, když si přetrhl achilovku. Vrátil se v lednu 2020 po třináctiměsiční pauze a hraje pořád „jako zamlada“. V české lize má na kontě zatím 418 utkání. Z toho 262 za Mladou Boleslav, 150 za pražskou Spartu a 6 za Jablonec, kde v lize v 19 letech v sezoně 2000/01 pod trenérem Hřebíkem debutoval v utkání v Plzni.

Matějovský je hráčem, který má na fotbal svůj pohled. Určitě i své představy, jakou roli by měl v týmu na jaře zastávat. Kolik by toho rád odehrál. Jestli by chtěl hrát od začátku a větší části utkání či by mu vyhovovalo více nastupovat až v průběhu hry, kdy je soupeř unavenější. Matějovský za svoji karieru potkal řadu trenérů. Může srovnávat. Pro Davida Holoubka bude tedy spravná komunikace s ním, ale i Markem Suchým, klíčová. Pokud nebude spolupráce a vzájemná důvěra se staršími hráči, mezi které lze zařadit také 29 letého Ondřeje Karafiáta, kapitána týmu, Davidu Holoubkovi fungovat, bude mít problém.

Příští měsíce ukážou, jestli už je David Holoubek vyzrálou trenérskou osobností, která komunikaci se staršími hrači už zvládne. Nebo zda Matějovský a spol.”odstřelí” nejistého Holoubka, a ten si brzy sbalí „fidlátka“ a vrátí se opět k juniorům. Tím rozhodně nechci predikovat, že by snad hráči měli už dopředu nějaký takový úmysl. Pro trenéra Holoubka každopádně začala důležitá trenérská i životní etapa, která ukáže, zda se mu podaří zařadit mezi žádané ligové kouče.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz