Hlavní obsah
Sport

Pavel Vrba - „Růžička českého fotbalu“ ve Zlíně skončil. Proč šla jeho kariéra z kopce?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Zlín ostudně prohrál s Mladou Boleslaví 5:9 a Pavel Vrba jako trenér skončil. Je to definitivní smutný ligový konec kdysi progresivního a novátorského trenéra?

Článek

Pavel Vrba začínal v lize jako asistent Františka Komňackého v Baníku Ostrava. Získali spolu titul. Pak si odskočil na čtyři roky na Slovensko, kde si udělal jméno v Žilině, s kterou získal mistrovský titul už jako hlavní kouč. Působil také jako asistent u slovenské reprezentace.

Po návratu do Česka se upsal Viktorii Plzeň, kde se právě formovala sestava „odložených“ hráčů Sparty, v čele s Pavlem Horváthem, Danielem Kolářem, Davidem Limberským, Mlanem Petrželou a dalšími. Všechno si zázračně sedlo. Vrba tým v první sezoně stabilizoval na osmém místě, v druhé už s ním byl pátý a třetí sezona 2010-11 přinesla Viktorii historický titul. Ten se podařilo zopakovat v sezoně 2012-13. Viktoria hrála také Ligu mistrů proti AC Milán či Barceloně.

Pavel Vrba zažíval nejlepší roky své trenérské kariéry. Plzeňský tým se specifickou kabinou, v čele s Horváthem a Limberským, na hřišti šlapal. Uměl za to vzít i mimo hřiště, ale nad tím dokázal Pavel Vrba přivřít oko, když se vyhrávalo. Vrba, tehdy plný elánu, týmu ordinoval náročný, přitom atraktivní ofenzivní fotbal. Plzeň hrála fotbal, na který se opravdu dalo koukat. V sezoně 2013-14 hrála Viktoria podruhé Ligu mistrů, také proti Bayernu Mnichov či Manchesteru City.

Po šesti sezonách v Plzni byl už Pavel Vrba přece jen trochu okoukaný. Jádro týmu také trochu stárlo a situace si žádala postupnou obměnu. Vrba měl v té době velké jméno, proto nebylo divu, že dostal nabídku stát se trenérem české reprezentace.

S českou reprezentací se probojoval na EURO 2016. Kvalita týmu ale už nebyla taková, jako o deset let dříve. V týmu byl sice ještě pořád Tomáš Rosický, ale velmi často zraněný, tedy spíše nehrající kapitán. Český tým uhrál na EURU jediný bod za remízu s Chorvatskem a Pavel Vrba jako kouč po necelých dvou letech skončil.

Vzal překvapivě angažmá v Rusku, v klubu FK Anži Machačkala. Vydržel v něm s asistentem Dušanem Fitzelem jen šest měsíců. Fitzela, dosud svazového sportovního ředitele, si vzal do Ruska překvapivě místo Karla Krejčího, s nímž dlouho spolupracoval v Plzni. Po změně majitele přišla v ruském klubu úsporná opatření a dohoda o ukončení trenérské smlouvy.

V létě 2017 se Pavel Vrba vrátil do Viktorie Plzeň. Podepsal trenérskou smlouvu na tři roky. Přivedl si s sebou také asistenta Fitzela. Využil špatné situace ve Spartě a Slavii. Tyto kluby se předháněly v nesmyslných nákupech předražených a přestárlých zahraničních hvězd a neměly ustálené sestavy ani výkony. Pavel Vrba dovedl Viktorii opět k titulu. Vyždímal z trochu přestárlého, leč stabilizovaného týmu, co se dalo. Byl to husarský kousek. Titul Viktorii přinesl i velké finance a přímý postup do Ligy mistrů.

V další sezoně skončila Plzeň druhá, mezi Vrbou a šéfem Šádkem, dříve velkými přáteli, to čím dál více neladilo. Odejít byl, přes Vrbův nesouhlas, asistent Fitzel. Skončil i další Vrbův spřízněný člověk v klubu, Mysliveček. Přestárlý tým už potřeboval změny. Vrbovi se do nich opět moc nechtělo. Jeho komunikace s týmem už také nebyla ideální. Býval po utkáních čím dál častěji při rozhovorech podrážděný. A tak ani nepřekvapilo, že se po konci podzimní části sezóny 2019-20 Pavel Vrba dohodl s Adolfem Šádkem na předčasném ukončení smlouvy.

Jeho novým působištěm se stal bulharský tým Ludogorec Razgrad. S sebou si vzal z Plzně asistenta Zdeňka Bečku. Tak jako bylo překvapivé angažmá v Machačkale, bylo jím i toto v Razgradu. Od trenéra, který vedl klub opakovaně v Lize mistrů a byl i trenérem reprezentace, se asi čekaly lepší zahraniční adresy. Zřejmě ale rozhodla Vrbova omezená jazyková vybavenost.

S Razgradem vybojoval v první sezoně domácí titul, ale to bylo bráno jako povinnost. V Evropské lize tým vypadl s Interem Milán. V nové sezoně nevyšlo předkolo Ligy mistrů, výsledky v Evropské lize také nebyly uspokojivé a Pavel Vrba byl brzy odvolán.

V únoru 2021 se stal trenérem Sparty! Nahradil Václava Kotala. Byla to velká událost. Pavel Vrba měl v té době pořád ještě v českém prostředí velké jméno. I do Sparty přišel s asistentem Bečkou. Nepodařilo se mu však stabilizovat výkony a složení mužstva, dát mu nějakou novou tvář, jasný systém hry. Sparta se potácela od slibných výkonů po mizerné. Problémem byla hlavně špatná obrana. Především stoperská dvojice. Tým dostával hloupé góly, což byl problém, který se táhl delší dobu už od Vrbových předchůdců. Vrba také nevycházel s některými staršími hráči, jako například Bořkem Dočkalem.

V závěru sparťanského angažmá byl Vrba často podrážděný, jindy naopak apatický, bez energie. Špatně situaci a prohry snášel. Vše nakonec vyústilo jeho odvoláním v květnu 2022. Několik dní před odloženým finále MOL Cupu v Uherském Hradišti.

Čekalo se, že si psychicky unavený a vyčerpaný Vrba odpočine. Ostatně i on sám mluvil o tom, že potřebuje delší pauzu. O to víc překvapilo, že krátce po skončení ve Spartě kývl na nabídku Baníku Ostrava.

V Baníku se však Vrbovi nedařilo. Přišel ve složité situaci klubu. Tým se teprve po nástupu nového sportovního šéfa, Luďka Mikloška, začínal měnit. Navíc Vrba byl sám ve špatném psychickém rozpoložení. Trochu to dělalo dojem, že vzal angažmá Spartě na truc, aby ukázal, že je o něho jinde zájem, a že Sparta udělala chybu. Ostravské angažmá mu však těžce nevyšlo.

Navíc mu poškodilo jméno. Čím dál více bylo slyšet, že už to není ten progresivní trenér, Pavel Vrba „model 2011“, kdy ordinoval Viktorii Plzeň moderní útočné pojetí hry. O ostravském Pavlu Vrbovi roku 2022 se mluvilo jako o muži, který už nemá elán jako dříve a navíc ani nové trendy už prý moc nesleduje. Dokonce údajně ani pořádně nezná ligové hráče soupeřů. Nesleduje a neanalyzuje detailně soupeře Baníku.

Když se Luděk Mikloško seznámil se situací, Pavel Vrba okamžitě skončil. A to byl přitom vytouženým jménem majitele Baníku, Václava Brabce, který s Pavlem Vrbou spojoval „světlé zítřky“ klubu.

Opět se čekalo, že si psychicky unavený Vrba déle odpočine. Opět se tak nestalo. Poměrně záhy vzal překvapivě nabídku Zlína. Klubu, který na tom už delší dobu nebyl dobře. Angažmá Vrby bylo překvapivé z obou stran. Vrba se nezdál být trenérem „do nepohody“. Vhodným do klubu, který hraje o záchranu. Pro Vrbu to zase byla tak trochu adresa „pod úroveň“. Roli však hrál asi také faktor, že to má Pavel Vrba do Zlína relativně blízko z domova. Možná i obava, že kdyby sešel z očí na delší dobu, už by ani nemusela ligová nabídka přijít.

Zlín je klub, s kterým to jde již dlouho z kopce a jen shodou okolností se v lize dosud opakovaně udržel. Pavel Vrba přicházel k nesourodému týmu „odložených“ veteránů v kombinaci s mladíky. V týmu byli bývalí plzeňští hráči Procházka a Filo, oba v pokročilém fotbalovém věku. Navíc s Filem měl Vrba napjaté vztahy už před lety v Plzni. Podle toho to také ve Zlíně dopadlo. Filo stabilně nehrál a když nastoupil, situaci nezvládl. Nechal se vyloučit a byl z týmu vyřazen. Pavlu Vrbovi se nakonec s velkým štěstím podařilo ve Zlíně zachránit ligu. Veteráni skončili. Příchody nových hráčů byly ale víceméně nahodilé. Mužstvo nemá potřebnou kvalitu, s výjimkou několika málo nadějných mladých hráčů typu Slončík, Tkáč či Cedidla. Jinak je kádr špatný. Zlín není delší dobu dobrou adresou. Klub jen v lize přežívá. Přišel o velkého sponzora. O nějaké koncepci klubu nemůže být řeč.

Letošní sezona zlínského klubu je ještě horší než minulá. Tým inkasoval hodně gólů, což vyvrcholilo domácím utkáním s Mladou Boleslaví 5:9 a koncem Pavla Vrby na postu trenéra.

Skoro by se dalo říct, že Pavel Vrba propásl možnost v létě důstojně ve Zlíně skončit. Poté co tým v lize zachránil a vedení klubu nedokázalo adekvátně pro novou sezonu soupisku posílit, mohl Vrba sám odejít „středem“ a zachovat si ještě tvář. To neučinil, a tak končí po pár měsících a ostudném historickém debaklu. Na jeho chování ve Zlíně byla vidět jedna změna. Už to nebyl ten podrážděný Vrba ze Sparty či Baníku. Porážky bral s větším nadhledem, i když uvnitř to v něm asi vřelo. Dokonce s reportérkami po utkáních někdy žertoval, i když Zlín prohrál. Avšak pro trenéra, který měl kdysi obrovské jméno, bylo zlínské angažmá, zejména jeho poslední část, hodně nedůstojné.

Pavel Vrba ve Zlíně skončil. Je velmi nepravděpodobné, ze by v brzké době někde v českém profesionálním fotbale znovu „naskočil“. Do zahraničí ho to asi příliš netáhne. Atraktivní nabídky se taky asi ani nepohrnou. Doba, kdy byl známým evropským trenérským jménem, už je pryč. Navíc má jazykový hendikep, což ho omezuje.

Je otázkou, jestli ještě někdy bude Pavel Vrba trénovat nějaký ligový tým. Dnešní Pavel Vrba má bohužel nálepku muže, který ustrnul ve vývoji, nesleduje dostatečně nové trendy, dělá fotbal tak, jako před léty. Nebo spíš hůře než před lety. Na poslední angažmá do Ostravy a Zlína si s sebou nepřivedl už ani žádného svého člověka jako asistenta. Spolehl se na to, koho mu „přidělili“ z místních zdrojů. To je hodně zvláštní a o lecčem to vypovídá. Velký rozdíl oproti trenérům typu Trpišovský či Priske, kteří jsou dlouhodobě obklopení svými lidmi.

Přitom trenéři jako například Jindřich Trpišovský či Martin Svědík se netají tím, že pro ně byl Pavel Vrba ve svém prvním plzeňském období velkou inspirací, jak dělat fotbal. Hodně z něj kdysi čerpali.

Trenérská pouť Pavla Vrby tak trochu připomíná jiné velké trenérské jméno - Vladimíra Růžičku.

Kouče, o kterého se ve své době kluby „rvaly“, a to nejen v Česku. Zájem byl z Ruska, tehdy atraktivní KHL. Spekulovalo se dokonce o možnosti angažmá v NHL. Vladimír Růžička byl koučem, ke kterému mnozí vzhlíželi. On tehdy udával trendy. Ale uběhlo pár let a Vladimír Růžička je v podobné situaci jako Pavel Vrba. Do zahraničí neodešel. Ustrnul. Nevyšlo mu pár angažmá, po nichž šly hlasy, že už jeho metody neodpovídají době, že už to také není ten agilní Růžička, co býval.

Vladimír Růžička se pokouší po pauze o restart ve Slovanu Bratislava. Pavel Vrba si teď delší pauzu nejspíš udělá. Asi by mu prospěla. Chce to odpočinek a odstup, podívat se na vše trochu „z dálky“, možná začít fotbal zase trošku „studovat“ a podívat se na něj méně unavenýma očima. Je otázka, čeho z toho bude Pavel Vrba skoro v 60 letech schopen. Že to ale jde, je vidět kupříkladu na Miroslavu Koubkovi, který má elánu dost. Přitom je o více než 10 let starší než Pavel Vrba.

Uvidíme, jestli se Pavel Vrba do vrcholového českého fotbalu ještě někdy vrátí. Přál bych mu lepší závěr trenérské kariéry.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz