Hlavní obsah
Aktuální dění

Povalujicí se elektrokoloběžky hyzdí vzhled Prahy a hlavně jsou nebezpečné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Sdílené používání elektrokoloběžek v Praze je velkým problémem. Povalující se elektrokoloběžky na chodnících a silnicích hyzdí vzhled města a jsou nebezpečné. Dnes jsem jednu takovou situaci zažil.

Článek

Už delší dobu se mluví v Praze o problému sdílených elektrokoloběžek. Covid tuto záležitost dočasně utlumil, protože turistů výrazně ubylo, ale nic se nevyřešilo a s návratem do normálního chodu města se problém vrátil a je stále větší a větší. Týká se zejména centrálních částí Prahy, kde je nejvíce turistů, ale mnohdy zasahuje i do okrajových oblastí.

Nejsem proti elektrokoloběžkám jako takovým. Chápu jejich používání a nic proti němu obecně nemám, pokud bude mít nějaká pravidla. Vadí mi však, jakým způsobem funguje jejich sdílené užívání. Vadí mi, že je zejména centrum Prahy doslova „zaplevelené“ elektrokoloběžkami. Vadí mi, že firmy půjčují elektrokoloběžky, které si každý odhodí na zem, kde se mu zrovna zachce a klidně je tam ponechá. Stane se, že ke stanici tramvaje či autobusu přijede několik turistů najednou, doslova zahodí elketrokoloběžky a odjedou dopravním prostředkem. Na chodníku se najednou válí bez ladu a skladu třeba šest elektrokoloběžek. Elektrokoloběžky se povalují po ulicích a chodnících dlouhé hodiny, dokud si pro ně někdo z firmy, která na této službě vydělává, nepřijede. Takové elektrokoloběžky nejen hyzdí vzhled měst, ale mohou být i nebezpečné.

To je ostatně hlavní důvod, který mě vyprovokoval k napsání tohoto článku. Dnes jsem šel s kolegy z oběda v restauraci v jinak klidné vilové lokalitě Smíchova. Potkali jsme pána se slepeckou hůlkou. Občas ho potkáváme, známe ho od vidění. Blížil se k hlavní silnici. My byli o něco dál. Žádné auto široko daleko v dohledu. Zavolali jsme tedy na něj, že může v klidu přejít. Kolega, který byl blíž, mu ještě přiběhl pomoci. Pán s jeho pomocí přešel a kolega se k nám vrátil zpět.

Po chvilce si naštěstí kolega všimnul, že na chodníku, po kterém už jde pán se slepeckou hůlkou, leží uprostřed pohozená elektrokoloběžka. Zavolal tedy na něj, aby se zastavil. Vysvětlil mu důvod a běžel koloběžku odstranit z prostředka chodníku, kde ležela přímo v dráze chůze pána se slepeckou hůlkou. Opřel ji o blízkou tyč dopravní značky. Těžko říct, jak by to dopadlo, kdyby kolega nezasáhl. Třeba by se nic vážného nestalo. Ale také je možné, že by slepý pán utrpěl po střetu s elektrokoloběžkou nějaké nepříjemné zranění. Jen proto, že ji kdosi pohodil na chodník jako zrovna nepotřebnou.

O řešení této záležitosti už se v Praze mluví dlouho bez hmatatelného výsledku. Stále však slýcháme od pražských politiků o nutnosti právních analýz, co lze a nelze. A stále nic. Jsem zvědavý, jestli současná vládnoucí politická garnitura tuto záležitost nějakým způsobem vyřeší. Nebo, zda se musí stát nějaké neštěstí, aby došlo k nápravě této nepřijatelné situace. Doufám, že tak daleko to snad nezajde. Každopádně současný stav je nepřijatelný a neúnosný. Vyžaduje rozhodné řešení. Povalující se elektrokoloběžky na pražských ulicích a chodnících hyzdí město a hlavně jsou opravdu nebezpečné!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz