Hlavní obsah
Zdraví

Proč Čechům vadí jíst brouky, když je jedí léta?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons (CC BY SA 2.0)

Rainforest Alliance

V posledních letech se v české společnosti objevuje stále větší odpor k myšlence konzumace hmyzu, ačkoli je tato praxe v potravinářském průmyslu běžná již mnoho let.

Článek

Tento fenomén je podpořen šířením řetězových hoaxů a dezinformací, které vytvářejí neopodstatněný strach z hmyzích složek v potravinách. Přitom mnozí Češi nevědomky konzumují produkty obsahující hmyz už dlouhou dobu, zejména ve formě karmínového barviva.

Karmínové barvivo a jeho původ

Karmín, známý také jako E120, je červené barvivo získávané z košenily, což je druh hmyzu. Tento hmyz je sušen, rozdrcen a zpracován na barvivo, které se široce používá v potravinářském průmyslu k barvení cukrovinek, jogurtů, nápojů a dalších produktů. Karmín je vysoce ceněný pro svou sytou červenou barvu a je považován za přírodní alternativu k syntetickým barvivům.

Historie používání hmyzu v potravinách

Používání hmyzích složek v potravinářství má dlouhou historii, nejen v České republice, ale po celém světě. Hmyz byl vždy součástí lidské stravy, a to nejen jako přímá potravina, ale také jako přísada do různých produktů. V mnoha kulturách je hmyz považován za delikatesu a významný zdroj bílkovin.

Současné pobouření a řetězové hoaxy

V poslední době se však v České republice objevuje silný odpor vůči konzumaci hmyzu. Tento odpor je často podpořen řetězovými hoaxy, které šíří dezinformace o obsahu hmyzu v potravinách. Jedním z nejrozšířenějších mýtů je tvrzení, že symbol žabičky na obalech potravin je tajný znak, který označuje přítomnost hmyzu v produktu. Tato nepravdivá informace vyvolala mezi spotřebiteli zbytečné obavy a odmítání potravin, které tento symbol nesou.

Útok na úsudek spotřebitelů

Dezinformace a hoaxy útočí na úsudek spotřebitelů a zneužívají jejich přirozený odpor k neznámému. Konzumace hmyzu je často vnímána jako něco exotického nebo nečistého, přestože ve skutečnosti je hmyz v potravinách přítomen již dlouho a bez zdravotních rizik. Mnozí lidé si neuvědomují, že už léta konzumují potraviny obsahující hmyzí složky, aniž by to mělo jakýkoli negativní dopad na jejich zdraví.

Vzdělávání a osvěta

Klíčem k překonání tohoto neopodstatněného strachu je vzdělávání a osvěta. Spotřebitelé by měli být informováni o tom, co skutečně obsahují jejich potraviny a jak jsou vyráběny. Transparentnost v potravinářském průmyslu a jasné označování složek mohou pomoci rozptýlit mýty a obavy.

Symbol žabky

Symbol žabky na obalech potravin, známý jako logo Rainforest Alliance Certified, označuje, že produkt byl vyroben s ohledem na udržitelnost a ochranu přírody. Tato certifikace je udělována výrobkům, které splňují přísné ekologické a sociální standardy stanovené neziskovou organizací Rainforest Alliance. Cílem této organizace je podporovat trvale udržitelné zemědělství a zlepšovat životní podmínky farmářů a lesních komunit po celém světě

Závěr

Konzumace hmyzu v potravinách není žádnou novinkou, a přestože může být pro mnohé Čechy nepříjemná představa jíst hmyz, je důležité si uvědomit, že hmyzí složky jsou součástí našich potravin již dlouho a bez negativních důsledků. Boj proti dezinformacím a hoaxům je nezbytný pro správné informování spotřebitelů a udržení jejich důvěry v potravinářský průmysl. Edukace a otevřenost jsou klíčové pro překonání neopodstatněného strachu a přijetí reality, že hmyz je již součástí našeho každodenního jídelníčku.

Anketa

Vadí vám přidávání hmyzu do potravin?
Ano, je to nechutné!
56 %
Nelíbí se mi to, ale nevěděl jsem, že se to děje.
9,7 %
Je mi to jedno.
7,7 %
Nevadí mi to, když to bude chutné, proč ne?
21,8 %
Hmyz mi chutná.
4,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 248 čtenářů.

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Karmín

https://www.rainforest-alliance.org

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám