Hlavní obsah
Sport

Slavia s návratem Davida Zimy riskuje. Vyplatí se jí to?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Reprezentační obránce David Zima by se měl překvapivě vrátit do pražské Slavie. Ta by za něj měla zaplatit italskému okolo čtyř milionů eur (100 milionů korun).

Článek

Obrat: Do Hamburku ne. Návrat do Slavie?

Ještě před pár dny říkal Jaroslav Tvrdík na slávistickém webu, že je to uzavřená záležitost. Slavia prý poslala do Turína nabídku na zpětné odkoupení Davida Zimy, ale k dohodě nedošlo. AC Turín prý má jiné finanční představy a David Zima zamíří na hostování s opcí do německého druholigového klubu Hamburger SV. Tento tradiční klub se slavnou minulostí, do níž patří třeba Uwe Seeler, Kevin Keegan, Manfred Kaltz či Horst Hrubesch, bojuje o návrat na výsluní. V současné době je na čtvrtém místě druhé Bundesligy. Aby se dostal alespoň do baráže, potřebuje obsadit třetí příčku. Na tu, stejně jako na druhé místo, které garantuje přímý postup do Bundesligy, ztrácí jeden bod. Příští týdny budou pro Hamburger SV klíčové, proto se příchod Davida Zimy, s cílem zvýšení konkurence a posílení, jevil jako logický. Německý klub svou nabídku údajně navýšil až na sumu přesahující sedm milionů eur (173 milionů korun). Přesto David Zima do Německa zřejmě neodejde. Projevil prý zájem o návrat do Slavie. Italský klub by měl údajně souhlasit s nižší částkou, než která by přišla z Německa. Slavia by měla za Zimu zaplatit okolo čtyř milionů eur (100 milionů korun).

Zima dlouhodobě v Turíně nehraje

David Zima v AC Turín dlouhodobě pravidelně nehraje. Zatímco v první sezoně 2021/22 v italském klubu nastoupil k 20 ligovým utkáním, v minulé to už bylo jen k devíti a v té probíhající má na kontě pět (necelých) utkání. K tomu pak pouhý jeden zápas v domácím poháru. Posledních šest zápasů AC Turín proseděl na lavičce či na tribuně. Naposledy nastoupil 10. prosince v lize proti Frosinone na pouhých osm minut. Předtím také absentoval. Plný počet odehraných minut si připsal pouze ve dvou listopadových utkáních reprezentace v Polsku a s Moldavskem. V nich nastoupil a nutno říct, že nezklamal. Na to, že v klubu nehrál a neměl tedy zápasovou praxi a kondici, neodehrál špatná utkání. Jeho nominace však logicky vzbudila negativní a překvapivé reakce. S  trochou nadsázky se dá konstatovat, že David Zima odehrál v posledním kalendářním roce více utkání v české reprezentaci než v klubu.

Zimovi jde o EURO

David Zima patřil mezi oblíbence bývalého reprezentačního trenéra Šilhavého. Ten ho opakovaně do reprezentace povolával, i když Zima v klubu hrál jen sporadicky. Reprezentace má však nového trenéra, Ivana Haška. Ten může mít jiný pohled na věc a Davidu Zimovi by se mohlo snadno stát, že na EURO vůbec nepojede. Tedy pokud nebude hrát v klubu. Proto je odchod z AC Turín logickým vyústěním dlouhodobě špatné situace. Překvapením však je, pokud se zvěsti potvrdí, že to nebude do Hamburku, ale zpět do Slavie.

Návraty českých hráčů do Fortuna ligy často nedopadají dobře

Stačí vzpomenout sparťany Ondřeje Čelůstku, Václava Kadlece či Ladislava Krejčího staršího. Ostatně ani David Pavelka po návratu nijak nezáří. Takových návratů bylo v minulosti mnohem více. Valná většina z nich nenaplnila očekávání. Místo restartu kariéry následoval často další postupný pokles výkonnosti a odchod z výsluní. Návrat hráče z TOP ligy do české Fortuna ligy v produktivním věku obecně svědčí o jisté rezignaci, neochotě se poprat o místo v náročném, konkurenčním prostředí.

Návrat Davida Zimy je možná trochu z „jiného soudku“. Hráč sám je dost ambiciózní. Nevypadá to, že by se chtěl spokojit s tím, že karieru dohraje v české lize. Také je mu teprve 23 let, což je odlišné od většiny návratů českých „krajánků“. Zima chce ve Slavii kariéru opět „nakopnout“, hrát pravidelně v lize i evropských pohárech. Tím se také udržet v české reprezentaci. Hrát v ní stabilně, ukázat se v dobrém světle na EURU a vysloužit si možná znovu nějaké nové zajímavé angažmá v zahraničí. To ale říkali také někteří jeho předchůdci, kteří se do české ligy vraceli a nedopadli dobře.

Slavia jde do risku a zvýší si tak možná ceny dalších přestupů

Pokud tedy opravdu zaplatí za Davida Zimu zhruba 100 milionů korun. Jednak je to z obchodního hlediska jistý signál. Slavia tím ukazuje ostatním klubům, kteří se Slavii budou jednat o prodeji svých hráčů, že je umí takovou částku za hráče zaplatit. A to za hráče, který sedí dlouhé měsíce pouze na střídačce v Sérii A. Třeba norské kluby, které v poslední době zásobují Slavii (ale i Spartu) talenty za poměrně dostupné ceny, si mohou logicky říct příště už o větší částku. A pak je tu samozřejmě značné riziko, že Slavia už nikdy takto výhodně Davida Zimu neprodá. Zima je ještě mladý, to je bezesporu velká výhoda, a pokud bude hrát pravidelně a dobře, může se Slavii podařit ho ještě výhodně v budoucnu zpeněžit. Ale také nemusí. Může přijít zranění, pokles formy. Zima bude mít už také „cejch“ hráče, který v západní Evropě a těžší lize neuspěl. Z italské Serie A se vrátil do „pohodlí“ méně náročné české ligy. K tomu asi také některé kluby, které budou o Zimovi v budoucnu přemýšlet, mohou přihlédnout.

Slavii se může návrat Davida Zimy vyplatit, i kdyby ho už v budoucnu za takovou částku neprodala. A to za předpokladu, že David Zima svými výkony přispěje k tomu, že se Slavia podívá do zákldní skupiny Ligy mistrů, z které ji „přitečou“ stovky milionů korun.

Proč Slavia tolik riskuje?

David Zima má dobré vztahy s Trpišovským a spol. Ze Slavie odešel v dobrém. Jeho návrat z fotbalového hlediska by měl proběhnout hladce. Ví přesně, co od něj trenéři očekávají. Mohl by snadno zapadnout. Lidsky i fotbalově. Trenérům se tedy nelze divit, že zájem o Zimu mají. Dalším důvodem je personální stav. Slavia má sice nyní v kádru zhruba třicet hráčů, ale…

Kdo přichází v úvahu na místa stoperů?

Igoh Ogbu by měl být stabilní hráčem základní sestavy. Stejně tak Tomáš Holeš. Ale nemohou odehrát všechno. Mohou přijít zranění, karty. Holeš mívá zdravotní výpadky. O Ogbua je dlouhodobě zájem ze zahraničí. Slavia je pro něj na trase z Norska, stejně jako pro Zafeirise či Wallema, „přestupní stanicí“. Nebude v ní věčně. Pokud bude hrát dobře, může odejít už brzy. Tomáš Vlček v minulé sezoně pod Radoslavem Kováčem, v Pardubicích výkonnostně poskočil. Je to perspektivní stoper, ale má také zatím spoustu rezerv. Taras Kačaraba v minulých sezonách nepřesvědčil, že by na Slavii měl. Dá se očekávat, že z Edenu v dohledné době odejde. O jeho odchodu už se spekulovalo. Stejně tak Aiham Ousou, který už s klubem ani nebyl na soustředění v Portugalsku. Využil možnost reprezentovat Sýrii na Asijském poháru. Sheriff Sinyan přišel vloni v létě po delším zranění. Moc toho neodehrál. Absolvoval přípravu, ale opět se zranil a bude několik týdnů chybět. Smlouvu má jen do léta. Je tedy také možné, že ve Slavii v létě skončí.

Slavia má tedy pouze tři „čistokrevné“ stopery - Ogbua, Holeše a Vlčka. A to ještě Holeš je předělaný defenzivní záložník, který do Slavie přišel původně jako krajní, tedy pravý obránce. Proti určitým soupeřům může hrát stopera třeba i Lukáš Masopust či Jan Bořil. To jsou ale provizorní řešení pro méně náročné duely.

Nový majitel chce titul

Slavia má také nového majitele. Být dál pod Číňany, určitě by o návratu Davida Zimy za velké peníze nemohla ani uvažovat. Dát za Zimu 100 milionů korun by vůbec nepřipadalo v úvahu. Nejspíš by neproběhl ani přestup brankáře Staňka z Plzně. Slavia by musela šetřit a naopak nejspíš v zimní přestávce nějakého hráče výhodně prodat. Má však nového majitele, českého miliardáře Pavla Tykače, který touží po tom, aby byl klub úspěšný. Aby vrátil v květnu ligový titul do Edenu. Pavlu Tykačovi bude navíc v květnu šedesát. Je tedy jasné, jaký dárek by asi k životnímu jubileu po hráčích Slavie rád.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz