Hlavní obsah
Sport

Měl druhý gól Slavie s Teplicemi platit? Proč nebyla nařízena penalta za faul Bořila?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Slavia těžce dobývala teplickou obranu, ke které neuměla najít klíč. Opět jí chyběla větší kreativita. Pomohl až příchod Zafeirise a dalších hráčů. Tepličtí se zlobí na situaci před druhou brankou Slavie.

Článek

Teplice měly první poločas dvě velké šance. Bylo to takové typické ligové utkání, kdy se papírově slabší soupeř v Edenu zaměří na defenzivu. Velký to rozdíl oproti většině zápasů v evropských pohárech, které jsou více fotbalové a hraje se v nich nahoru-dolů, což slávistům vyhovuje. Slavii dělala silně zahuštěná obrana Teplic v sobotu velký problém.

Slavia hrála jakoby si nepřipouštěla, že může dostat gól. A stalo se. V 57.minutě podcenil a podběhl Igoh Ogbu výborný centr hostujícího Bílka, Svátkovu střelu Kinský vyrazil jen k Abdallahu Gningovi, který dorazil míč do sítě. David Zima tomu pouze přihlížel. Slávistická obrana bez Tomáše Holeše působila proti Teplicím trochu „ospalým“ dojmem.

Trenér Trpišovský reagoval. Ze hřiště šla v 60.minutě hned čtveřice hráčů Zima, Jurásek, Chytil a Ševčík. Přišli Zafeiris, Chorý, Diouf a Vorlický. Později ještě za Jurečku Provod. Trenér tak vyslal nakonec do hry skoro všechny trumfy. Opory, které původně šetřil na boje o Ligu mistrů. Nedostalo se jen na Holeše.

Slavia má logicky prioritu těchto dní v Evropě. Čeká ji dvojzápas o postup do Ligy mistrů. Je na tom podobně jako Sparta. Liga je tedy trochu momentálně na „vedlejší koleji“. Zároveň je však nutné neztrácet body. Sparta dokáže bodovat i v ligových utkáních, kdy to není herně úplně ono. Neztrácí. Je na bodovém maximu. Slavia už jednu ztrátu, ze Slovácka, má. Další se tedy nemůže dovolit.

A tak dělala maximum pro výhru. Tlačila, měla příležitosti. Výborný Zafeiris trefil břevno. Vyrovnání nakonec obstaral v 81.minutě Oscar Dorley, jehož střelu tečoval Kričfaluši do branky. Dorley ukázal, jaké má v poslední době sebevědomí. Co si dovolí i do ofenzivy. Další gól mohl dát Prebsl. Jeho střela z přímého kolu těsně minula tyč.

Obrat nakonec dokonal Christos Zafeiris. V 86.minutě se uvolnil na hranici šestnáctky a podobně jako Haraslín v Jablonci se pohotově trefil.

Gólu předcházel souboj Ogbua s Emmerem na polovině Slavie. Ogbu čistě získal u postranní čáry poblíž domácí branky míč, avšak poté se jeho pravá ruka ocitla v obličeji dotírajícího teplického hráče. Ten se skácel na zem, zůstal ležet na hřišti. Hrálo se dál, míč se přenesl na polovinu hostí, dostal se až k teplickému brankáři. Ten míč nezakopl, i když mohl. Po jeho rozehrávce hosté o míč přišli a nakonec obdrželi branku od Zafeirise.

Měl být gól uznán? Z mého pohledu ano. Ruka Ogbua v obličeji Emmera byla nízko u země, intenzita na pohled nízká. Nebyl to rozhodně žádný úder či facka, spíše nešťastná náhoda, kdy si hráč dělá prostor a dotírající soupeř si na ruku naběhne. Pískat se to jako faul dalo, ale byl to běžný zákrok, jakých je v utkáních celá řada, které nic moc neovlivni.

Hosté se zlobí na rozhodčího, ale mohli hru následně přerušit. Neučinili tak. Měli míč, přesto hráli dál, i když jejich hráč Emmer ležel na hrací ploše. Gól padl až skoro 40 vteřin po zmíněném souboji Ogbu-Emmer. Nebyla to tedy souvislá situace, v které by hrála míčem jen Slavia. Navíc se souboj Ogbu-Emmer odehrál dobrých 70 metrů od teplické branky. Nebyl to zákrok na červenou kartu. Nepředcházel bezprostředně vstřelení gólu. Z tohoto důvodu ani VAR nemohl intervenovat. Neměl důvod. Gól správně platil.

Jako penaltový lze ale určitě označit zákrok Jana Bořila, který trefil do kolena v pokutovém území v 32.minutě hostujícího Jaroslava Harušťáka. Od domácího kapitána to byl naprosto nepochopitelný zkrat. Úplně zbytečný zákrok. Teplický hráč v této situaci vůbec nemohl hrát míčem a ohrozit branku. Míč letěl úplně mimo souboj obou hráčů. To nic nemění na faktu, že faul Bořila byl jasný. Kopnutí soupeře bez míče v nepřerušené hře.

Za tento zákrok se penalta kopat měla a Bořil měl dostat žlutou kartu. Když situaci dobře neviděl hlavní rozhodčí, což se ještě dá pochopit, měl jednoznačně zasáhnout VAR. Nechápu, proč se tak nestalo. Rozhodčí připravili Teplice o pokutový kop.

Chápu frustraci teplických hráčů a trenérů. Sahali v Edenu po bodech. Odehráli slušný zápas s poctivou defenzivou. Osud jim nepřál. Mají v úvodu podzimní části ligy nesmírně těžký los. Prohráli 0:1 v Hradci Králové, měli doma Spartu (prohra 1:4), prohráli nešťastně v Olomouci 1:2, porazili Liberec 2:1. Mají po pěti kolech tři body, jsou na 13.místě a dostali se pod tlak. O jejich osudu se ale bude rozhodovat v zápasech, které teprve přijdou. S týmy „jejich úrovně“.

Pro Slavii to byl typický domácí zápas, v kterém dobývá obranu soupeře, který „zaparkoval autobus“, z něhož občas vyběhne k brejku. Když se k tomu přidá trochu náhodný gól po podcenění obrany Slavie, je rázem z utkání drama. Rozhodla silná lavička a chyby unavených hráčů Teplic. Příchod Zafeirise a spol. byl klíčový. Zlepšila se kretivní složka hry a zvýšil tlak. Tentokrát Slavia zvládla zápas otočit. Vždycky se jí to nepodaří.

S Lille ve finále o postup do Ligy mistrů čeká pražskou Slavii úplně jiný fotbal. Měně urputný a soubojový. Zato určitě mnohem rychlejší a techničtější. Na vše bude méně času. Ofenzivní hráči soupeře budou výrazně nebezpečnější. Chyby se budou trestat. Sestava Slavie určitě dozná změn. Lze očekávat, že Holeš, Chorý, Zafeiris a Provod půjdou do hry od začátku. Uvidíme, jak to Slavia na stadionu ve Valenciennes, kde se bude zápas odehrávat, zvládne. Ona i Sparta stojí před obrovskou šancí.

Zdroje: O2 TV Sport + statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz