Hlavní obsah
Sport

Svazek Jana Kuchty a Sparty má trhliny. Jak dlouho ještě vydrží?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Stadion na Letné před začátkem utkání

Jan Kuchta má dlouhodobě pověst problémového hráče. Nikdy nikde dlouho nevydržel. Zdálo se, že se konečně našel ve Spartě. Diplomat Priske mu věřil a uměl to s ním. Situace se ale změnila. Priske je pryč a Kuchta, dřívější opora, jen střídá.

Článek

Dosavadní kariéra Jana Kuchty je velmi pestrá. Stačí se podívat na jeho působiště. Kuchta začínal s fotbalem v Pardubicích, přes Rosice nad Labem a Nový Bydžov se dostal v mládežnických letech do Sparty Praha. Odtud byl v roce 2015 vyměněn do Slavie Praha.

Prvoligový debut odehrál 8. listopadu 2015 za Slavii proti Bohemians. Bylo mu tehdy 18 let a 10 měsíců. Mimochodem trenérem Slavie byl Dušan Uhrin mladší. Za Slavii nastoupili třeba Škoda, Souček, Deli, Piták či dnešní sportovní ředitel Bílek.

Byla to ale jen malinká epizoda. Pak už za Slavii v lize nenastoupil. Další sezony strávil na hostováních v Bohemians, Viktorii Žižkov, Slovácku, Teplicích a Liberci, kde nakonec skončil na přestup. Takto vypadá Kuchtova bilance v dospělém fotbalu:

2014-16  Slavia Praha (v áčku pouze jeden zápas / bez gólu)

2016-17  Bohemians Praha (21 utkání / 0 gólů)

2018          Viktoria Žižkov (mezitím, 12 utkání - 4 góly)

2018          Slovácko (14 utkání / 4 góly)

2019          Teplice (8 utkání / 3 góly)

2019 -20  Liberec (23 utkání / 6 gólů)

2020 -22  Slavia Praha (54 utkání / 30 gólů)

2022           Lokomotiv Moskva (10 utkání / 3 góly)

2022 - dosud Sparta Praha (64 utkání / 31 gólů v lize, k tomu další utkání v evropských pohárech)

Pozn.: V letech 2014-2020 byl Kuchta hráčem Slavie. V ostatních klubech byl jen na hostování. V roce 2020 přestoupil do Liberce, kde byl předtím ze Slavie na hostování. Už po půl roce se ale vrátil zpět na přestup do Slavie, kam si ho vyžádal Jindřich Trpišovský. V roce 2022 přestoupil do Lokomotivu Moskva, ale kvůli válce na Ukrajině se brzy stěhoval na hostování do Sparty. Od léta 2023 je kmenovým hráčem Sparty.

Před návratem do Slavie to tedy nebyla žádná „hitparáda“. S výjimkou posledního působení v Liberci, Kuchta předtím jen „paběrkoval“. Gólů moc nestřílel. Jeho kariéra ligového fotbalisty skomírala. Pravidelně a dobře začal hrát až v libereckém Slovanu. Tam se dostal pod trenérem Hoftychem, který zřejmě věděl, jak na něj, do výborné formy. Odtud Kuchtu v létě 2020 odkoupila zpět pražská Slavia. Využila předkupního práva.

Kuchta má pověst talentovaného hráče, ale také velmi svérázného člověka, s nímž není jednoduché vyjít. Čekalo se, jak to dopadne po jeho návratu ve Slavii. V jejím realizačním týmu jsou také „svérázové“. Stačí jmenovat asistenty Zdeňka Houšteckého a Pavla Řeháka. Nejdříve to fungovalo. Kuchta se prosadil do základní sestavy, hrál výborně, makal, střílel góly. Pro tým by se rozdal. Pro něj typické, když cítí důvěru šéfů.

Dostal se do reprezentace, kde debutoval v říjnu 2021 proti Walesu. V týmu už tehdy byli například Souček, Schick, Barák či Hložek. Jan Kuchta zažíval do té doby jednoznačně nejlepší období kariéry. V první sezoně dal v lize za Slavii patnáct gólů. V druhé devět. Na jeho poměry velmi vysoké počty. Přidal i góly v Evropě. Předtím končily jeho sezony na výrazně nižších číslech.

Kuchta se stal miláčkem slávistických tribun. Nevydrželo to ale moc dlouho. Když byl vystřídán, a myslel si, že neměl být, byl nervní. Špatně snášel konkurenci. Chtěl být v útoku jasnou jedničkou. Hrát pořád. Neshod mezi ním a realizačním týmem postupně přibývalo. Když se objevila atraktivní nabídka z Ruska, chtěl ji hned využít. Slavia sice sportovně ztratila, útočníka těžko nahrazovala, ale vyinkasovala od Lokomotivu Moskva tučnou částku. Údajně kolem 5 milionů eur.

V Rusku Kuchta moc dlouho nevydržel. Tentokrát za to nemohl. Kdyby byla jiná doba, nejspíš by tam působil dál. I když kdo ví… Přišla však válka. Kuchta se po pouhých deseti utkáních a třech gólech rozhodl Rusko opustit. Dařilo se mu v té době v reprezentaci, čekalo se, že by mohl do lepší ligy a lepšího klubu v západní Evropě, ale nakonec se řešil „jen“ jeho návrat do Česka. Kuchta má ve vlasti výborné zázemí. Jeho dnes už manželka, je dcerou bývalého majitele a šéfa prvoligového klubu FK Mladá Boleslav, Josefa Dufka. Ten je mimo jiné spolumajitelem stavební firmy a také majitelem dostihových koní.

Rozhodovalo se tehdy mezi Spartou a Slavií. Už o tom bylo napsáno dost. Kuchta nakonec skončil na hostování ve Spartě, které dal přednost. Uražený slávistický šéf Tvrdík Kuchtovou chování nesl nelibě. Kde je pravda, jak to celé bylo s Kuchtovou údajně neomluvenou účastí na schůzce se Slavií, vědí asi jen oni dva a pár nejbližších. Dnes už je to stejně jedno.

Kuchta začal ve Spartě špatně. Byl vyloučen. Dostal pětizápasový trest. Mezi ním a Tomášem Čvančarou bylo od začátku značné napětí. Čvančara byl před Kuchtovým příchodem jedničkou v útoku Sparty. Nakonec se situace zklidnila. Brian Priske to ukočíroval. Čvančara se „uklidil“ na pravé křídlo a alespoň navenek se tvářil, že je všechno v pořádku. Tým si na svérázného Kuchtu zvyknul. Zejména Kairinen ho začal zásobovat gólovými přihrávkami. Kuchta na jaře zářil. Sparta vyhrávala. Nakonec udělala nečekaně titul. Kuchta nastřílel čtrnáct ligových gólů a byl klíčovým hráčem týmu. Stal se miláčkem sparťanských fanoušků.

Zdálo se, že Priske to s Kuchtou umí a hráč je ve Spartě velmi spokojený. Sparta, které už předtím dala 1 milion eur za roční hostování, sáhla hlouběji do kapsy, údajně pro 2,5 milionu eur, a českého reprezentanta z Ruska vykoupila definitivně na přestup. Čvančara si splnil sen, vyklidil pozici a odešel v létě do Bundesligy. Sparta si vyhodnotila, že je to tak lepší. Než mít v týmu nespokojeného Čvančaru vedle svérázného Kuchty, kde to pořád hrozí konfliktem, bylo lepší vyinkasovat za Čvančaru velmi slušné odstupné od Mőnchengladbachu. Sparta vsadila na Kuchtu.

Před začátkem sezony 2023/24 se však trenér Priske opakovaně do Kuchty nezvykle „opřel“. Naznačoval v médiích, že jeho přístup k povinnostem není ideální a útočník bude muset přidat, chce-li hrát nadále v základu. Za minulé zásluhy to prý nebude. To bylo od jindy decentního Dána docela nečekané . Asi tím chtěl Kuchtu nabudit, motivovat. Kuchta ale tradičně víc funguje na chválení. K tomu taky Dán brzy sáhnul. Kuchta zase hrál pravidelně a postupně lépe a lépe.

S příchodem Srba Veljko Birmančeviče vzrostla útočná síla Sparty. Nový „trojzubec“ Birmančevič - Kuchta - Haraslín v české lize v sezoně 2023/24 jasně dominoval a měl velkou zásluhu na druhém sparťanském domácím titulu v řadě, ke kterému přidal také zisk národního poháru.

Nebyl by to Jan Kuchta, kdyby si to „malinko“ nezkomplikoval. Byl jedním ze třech „hříšníků z Belmonda“. V listopadu minulého roku se dva dny před klíčovým utkáním s Moldavskem o postup na Euro 2024 se spoluhráči Coufalem a Brabicem vydal na noční diskotéku. Návrat se konal až v ranních hodinách. Následovalo vyloučení z reprezentace.

Kuchta hrál na jaře za Spartu velmi dobře. Za svůj exces se omluvil. Nový reprezentační kouč Ivan Hašek ho vrátil do národního týmu. Kuchta odjel na Euro. Tam ale reprezentační tým neuspěl a útočník Sparty byl mezi hráči, kteří nepřesvědčili.

Začala nová sezona. Reprezentanti, kteří se zúčastnili Eura, měli minimum času na dovolenou a načerpání psychických i fyzických sil do nové sezony. Těžké je to zejména pro ty, kteří hrají za kluby jako Sparta či Slavia, které musí bojovat už zkraje v kvalifikaci o Ligu mistrů. Tedy i pro Jana Kuchtu.

Situace se změnila. Strůjce sparťanského zázraku, dánský lodivod Brian Priske nevydržel vábení nizozemského Feyenoordu. Je pryč. Spartu převzal jeho krajan Lars Friis. Ten se sice s Priskem podílel na velkých úspěších klubu, ale jako hlavní kouč se logicky chová trochu jinak. I když zachovává kontinuitu a základní kostra sestavy jede v Priskeho kolejích, přece jen leccos je a ještě bude jiné.

Kuchta hledá na začátku sezony opět formu. Není to nic neobvyklého. Vloni na tom byl podobně. Tehdy nad ním ale držel ruku Brian Priske. Navenek sice Kuchtu „huboval“ a mluvil o šanci pro Václava Drchala, nakonec ale bylo vše jinak. Kuchta se rychle zvednul a byl celou sezonu oporou týmu. Vytvořil silné útočné trio s Birmančevičem a Haraslínem, které lize kralovalo.

Kuchtovi se nyní v úvodu sezony opět nedaří. V klíčových utkáních, jako v Bukurešti proti FCSB, zatím dostává na jeho postu přednost důrazný a urostlý Victor Olatunji. Kuchta ho střídá, ale přitom zatím moc výkony nepřesvědčuje.

Sparta hraje o postup do Ligy mistrů. Je k tomu blízko, jak jen být může. Nejblíž za poslední roky. Čeká ji poslední dvojzápas se švédským Malmö FF. Tedy klubem, který je rozhodně „hratelný“. Šance na postup reálná.

Zároveň je tu však situace, která není úplně ideální. Úspěchy uplynulých dvou sezon přinesly logický zájem evropských klubů o některé klíčové hráče Sparty. Mluvilo se kupříkladu o možném odchodu brankáře Petera Vindahla do Skotska. Tato záležitost je však už vyřešena. Skotové si našli rychlou náhradu a dánský gólman zůstává zatím na Letné.

Větším problémem jsou možné odchody obránce Martina Vitíka a ofenzivních hráčů Veljka BirmančevičeLukáše Haraslína, a také pravého wing beka Angela Preciada. Zvláště na posledně jmenovaném je znatelná slabší koncetrace v zápasech. Mluví se o vážném zájmu anglického Evertonu, který by hráč rád vyslyšel. Preciadovy poslední výkony rozhodně nejsou na jarní úrovni.

Důležité bude, jak dopadne poslední kolo bojů o postup do Ligy mistrů. Sparta určitě nechce kádr výrazněji oslabit, ale lze předpokládat, že v případě velkého zájmu a mimořádně lukrativní nabídky jednoho až dva hráče pustí. Podmíní to však dokončením bojů o Ligu mistrů.

Nedávno v tomto smyslu hovořil i sportovní ředitel klubu Tomáš Rosický, který přiznal na předsezonní tiskové konferenci, že nelze vyloučit odchod některé z dosavadních opor. Spíše lze ale očekávat, že odejde někdo z cizinců, kteří mají Spartu jako „přestupní stanici“. Jsou v nejlepším věku, chtějí se posunout dál. U nich je dohoda o setrvání v týmu v případě, že mají super nabídku, jistě složitější. Těžko lze držet hráče v klubu „na sílu“, když má eminentní zájem odejít, i když má platný kontrakt na Letné na další období. Stejné je to ostatně i u trenéra, jak se ukázalo v případě Priskeho.

Zpět k Janu Kuchtovi. Velká nabídka na něj aktuálně zřejmě není. To se samozřejmě může ještě změnit. Sám hráč se v rozhovorech netajil tím, že má sice prý „Spartu v srdci“, ale na zahraniční angažmá by odešel rád. Klidně hned. V základní sestavě se nyní pravidelně neobjevuje. A tak se velcí zájemci asi až tolik ani nehrnou. Když Kuchta nastoupí, jako v Bukurešti, není to také nic světoborného.

Mnozí příznivci Sparty už poukazují na jeho nízké zaujetí pro hru a jsou se současným přístupem hráče, který byl ještě nedávno lídrem týmu, velmi nespokojeni. Je zřejmé, že Kuchta některé věci hůře „kouše“. Není to typ borce, který naskočí ochotně nadšeně jako „žolík“ z lavičky a všechny svým přístupem strhne a utkání rozhodne. Kuchta chce být v útoku opečovávanou jedničkou. To má rád.

Nespokojeného Jana Kuchtu bych v týmu mít rozhodně nechtěl. V jeho případě je to ostatně tak trochu „never ending story“. O tom by totiž v některých českých ligových klubech mohli mnozí vyprávět. Má-li ve Spartě Kuchta zůstat, musí být maximálně motivovaný. Nezapomeňme, že dosud nikdy v žádném klubu dlouho nevydržel. Nikde úplně „nezakořenil“.

O Slavii, která mu výrazně pomohla k restartu kariéry, do velkého fotbalu a reprezentace, dnes poněkud nevděčně mluví tak, že by na působení v ní nejraději zcela zapomněl. Slavii by prý klidně vymazal. Jan Kuchta je prostě poněkud složitější povaha. Snad nebude za čas vyprávět, že vlastně nebyl ani ve Spartě, a že by působení v ní klidně vymazal.

Lars Friis si nemůže dlouhodobě dovolit nechat sedět na střídačce hráče, kterého jeho šéfové vykoupili před časem z Moskvy za cca 3,5 milionu eur (včetně ceny za hostování). Navíc hráče, který to snáší velmi těžko. Existují jen dvě možnosti. Kuchta bude „válet“ a dál se Spartě vyplácet, nebo ho klub dříve či později někam prodá. Bude-li vhodný zájemce. Nechme se překvapit…

Další zdroj:Transfermarkt.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz