Hlavní obsah
Sport

Trpišovský neponechává nic náhodě. Opory nešetří. Slavia porazila Duklu a šla do náskoku devíti bodů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michal Bauer, se svolením

Slavia si s Duklou dle předpokladu poradila. Jindřich Tpišovský věděl, že výhrou může dovést svůj tým před večerním duelem Sparty v Plzni k již devíti bodovému náskoku a vytvořit tak na sparťany tlak. Proto neponechal nic náhodě a opory nešetřil.

Článek

Nedělnímu šlágru 12.kola Chance ligy v Plzni předcházel odpolední „předzápas“ ve slávistickém Edenu. V malém pražském derby se utkala domácí Slavia s Duklou. Favorit byl jasný.

Trpišovský už velký počet hráčů nemění

Trenér Trpišovský potvrdil, že „změna kurzu“ v chápání důležitosti zisku bodů je z jeho strany trvalá. Opět nic neponechal náhodě a proti outsiderovi postavil velmi silnou sestavu. Dříve by se jistě zachoval jinak. Po tak těžkém utkání, jakým byl čtvrteční duel Evropské ligy v Bilbau, kteří měli jeho hráči v nohách, by v minulosti sestavu výrazně protočil. Vyměnil by možná šest až osm hráčů. Teď je ale jiná doba. Slavia je tři roky bez titulu a dělá vše pro to, aby ho v této sezoně získala zpět.

Stabilizovaná sestava Slavie

Proto také trenér Trpišovský změnil své zažité zvyky a sestavu hned v úvodu sezony, i přes náročný program, nezvykle výrazně stabilizoval. Nechce evidentně připustit zbytečné ztráty bodů s papírově slabšími soupeři, které pak Slavii na konci soutěže dříve chyběly. Slavii to evidentně prospívá. Hráči o sobě mnohem více vědí. Fungují některé vazby v sestavě a automatismy mezi hráči. Slavia „šlape“, i když jí chybějí dlouhodobě zranění hráči Ogbu, Schranz, Vlček, Vorlický či Staněk.

Dalším důvodem byl fakt, že Slavia mohla po povinné výhře nad Duklou vytvořit na Spartu ještě větší tlak. Utéct ji před večerním utkáním v Plzni už na devět bodů!

Holeš s Chorým zpátky v základu

To byla jistě lákavá představa i pro Jindřicha Trpišovského, který vrátil do základní sestavy obvyklé opory, které nehrály od začátku ve čtvrtek v Bilbau. Uzdraveného stopera Tomáše Holeše, který nenastoupil kvůli zdravotním problémům vůbec, a střelce Tomáše Chorého, který přišel do hry ve Španělsku až na závěrečných třicet minut.

Dvougólový Chorý je už miláčkem tribun

V záloze Slavii proti Dukle chyběl pouze pro ligu distancovaný záložník Oscar Dorley, jeden z nejlepších hráčů čtvrtečního utkání Evropské ligy v Bilbau. Nahradil ho dle předpokladu Filip Prebsl. Z obvyklých opor, které byly k dispozici, tak na začátku chyběl v sestavě pouze Lukáš Provod, který přišel do hry až v 65.minutě a po úniku připravil v 88.minutě gól na 3:0 ideální přihrávkou pro Tomáše Chorého. Ten už měl v té době na kontě jednu branku z 33. minuty z penalty za ruku hráče Dukly.

Zdá se, že Tomáš Chorý si svým přístupem, svojí pracovitostí a góly už získal většinu fanoušků Slavie zcela na svoji stranu.

Co bude dál s Juráskem?

Druhý gól Slavie vstřelil po samostatné akci Matěj Jurásek, když z úhlu zavěsil tvrdou ranou „pod víko“ a opět touto akcí ukázal, co se v něm skrývá. Škoda jen, že tyto záblesky geniality fanouškům „dávkuje po kapkách“. Čekalo se, že bude v kariéře už výrazně dál. Jedním z tahounů týmu Slavie, který bude hrát něco podobného, co v současnosti předvádí Lukáš Provod. Jurásek je ale tak trochu „rybí krev“, stále jen převážně střídajícím náhradníkem. Tak trochu Adam Karabec ve slávistickém provedení. Nad jeho další kariérou je velký otazník.

Slavia - Dukla: Srážka světů

Slavia měla jednoznačně po celé utkání více ze hry, 64 procent drženi míče, 17 střel oproti dvěma střelám Dukly. Dovedla utkání dle očekávání do pohodové výhry 3:0. Dukla měla své dvě šance až za rozhodnutého stavu. Jak správně řekl její trenér Petr Rada v pozápasovém rozhovoru, Dukla musí sbírat body s jinými týmy než je Slavia. Ta „je jinde“. Je to podobné jako utkání Sparty v Machesteru.

Tak jako je rozdíl mezi českou špičkou, tentokrát v podání Sparty, a evropským gigantem typu Manchesteru City, tak je velikánský rozdíl mezi Slavií a Dukłou. I když Slavia byla unavená po čtvrtečním utkání v Bilbau a Dukla se naopak mohla na zápas celý týden v poklidu připravovat. Měla ho proložený pouze středečním utkáním MOL Cupu v Hořovicích, které Pražané vyhráli 0:6.

I tak to byl střet „dvou světů“, který ukazuje, jak jsou i v české Chance lize „nůžky mezi týmy rozevřeny“. To samozřejmě neznamená, že Dukla či jiný klub jejího „ražení“ nemůže Slavii či Spartu výjimečně potrápit a připravit o nějaký bodík. Je to ale čím dál těžší. Jak se Slavia a Sparta (s nimi plzeňská Viktoria) přiblížily evropskému nadprůměru, je to velmi znát na odstupu od ostatních českých klubů.

Stačí pouhý pohled na tabulku. Slavia má po 12 kolech 34 body. Ztratila tedy pouze dva, vstřelila 27 gólů a obdržela pouhé tři. Na druhou Spartu má, v době, kdy dopisuji tyto řádky, tedy před utkáním Viktoria Plzeň - AC Sparta Praha, už devítibodový náskok. Naproti tomu poslední České Budějovice mají pouhý jeden bod a skóre 3:31. Předposlední Pardubice mají o šest bodů více.

Zdroje: přímý přenos O2TV + statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz