Hlavní obsah
Lidé a společnost

V celosvětovém žebříčku štěstí si Česko vede načekaně dobře. Rozdíly jsou však mezi generacemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Finsko bylo v letošním roce opět vyhlášeno za nejšťastnější zemi světa. Ukázalo se však, že mladí lidé v některých velkých západoevropských zemích situaci nevnímají dobře. Jak si vede Česká republika? Jaké jsou rozdíly mezi generacemi?

Článek

Každoroční žebříček World Happiness Report je z velké části založen na subjektivních životních hodnoceních sestavených za poslední tři roky na základě průzkumu Gallup World Poll ve spolupráci s Výzkumným centrem blahobytu Oxfordské univerzity a Sítí řešení pro udržitelný rozvoj OSN.

Samotné žebříčky jsou založeny pouze na odpovědích, které lidé dávají, když jsou požádáni, aby ohodnotili svůj vlastní život. Následně jsou povoláni interdisciplinární experti z oblasti ekonomie, psychologie a sociologie, aby zkontrolovali údaje a provedli hodnocení na základě šesti klíčových proměnných.

Proměnné, které zpráva kvantifikuje, jsou HDP na obyvatele, zdravý život, očekávaná délka života, sociální podpora, svoboda životních rozhodnutí, štědrost a osvobození od korupce.

Světová zpráva o štěstí za rok 2024 ukázala znepokojivý klesající trend v hodnocení života mladými lidmi a dospívajícími, zejména v západní Evropě.

Nejšťastnější zemí světa je dlouhodobě Finsko

Finsko je již sedmý rok po sobě vyhodnoceno jako nejšťastnější země světa. Prozrazuje to nově vydaná zpráva o štěstí ve světě pro rok 2024, v které bylo zkoumáno období let 2021-23. Zpráva je sestavena na základě údajů z více než 140 zemí a každoročně ji zveřejňují Gallup, Organizace spojených národů a Oxfordská univerzita.

Celkově v žebříčku štěstí dominovaly evropské země, a to už tradičně zejména severské země Finsko, Dánsko, Island, Švédsko a Norsko, které si udržely místa v top 10.

Světová zpráva o štěstí však poprvé nabídla i empirické údaje založené na věku, které ukazují znepokojivé rozdíly v tom, jak jsou mladí lidé globální (ne)šťastní ve srovnání se staršími generacemi.

V porovnání s celkovým hodnocením to ukázalo zcela odlišný obraz. Kupříkladu Litva, která je 19. v celkovém hodnocení, vyšla překvapivě jako nejšťastnější země na světě pro malé děti a lidi do 30 let.

Dánsko, které je v celkovém hodnocení druhé, bylo vyhodnoceno nejšťastnějším místem pro starší lidi nad 60 let. Letošní zpráva poukázala také na rostoucí rozdíly v blahobytu mezi věkovými skupinami v závislosti na jejich geografické poloze.

Průzkum zjistil, že celosvětově mladí lidé ve věku 15 až 24 let udávají vyšší životní spokojenost než dospělí ve věku 25 a více let. V západní Evropě a Severní Americe, na Blízkém východě, v severní Africe a jižní Asii se však objevily výrazné poklesy „kvůli negativním trendům pro mladé lidi“. Naopak ve zbytku světa míra štěstí u mladých lidí a dospívajících do značné míry vzrostla, ačkoli obecně byli starší lidé celkově mnohem šťastnější.

Velmi dobré celkové umístění České republiky

Z celkového průzkumu je patrné snižování rozdílu úrovně štěstí mezi západní a východní Evropou. Česko je na 18. místě celosvětového žebříčku. Slovensko až na 45.místě. První je už zmíněné Finsko, následují Dánsko, Island, Švédsko, Izrael, Nizozemsko, Norsko, Lucembursko, Švýcarsko, Austrálie, Nový Zéland, Kostarika, Kuvajt, Rakousko, Kanada, Belgie, Irsko, Česká republika, Litva a první dvacítku uzavírá Velká Británie.

Spojené státy americké jsou na 23. místě. Z velkých evropských zemí je Německo 24., Francie 27., Polsko 35., Španělsko 36. a Itálie na 41. pozici.

Je tedy vidět, že i když jsme my Češi navenek často se svojí situací nespokojení a patříme založením v průměru spíše mezi skeptiky, velmi dobré 18.místo v celosvětovém žebříčku ukazuje opak. Naše situace není zdaleka tak špatná, jak je nám někdy někým vnucováno. Výrazné rozdíly jsou však v generačním vnímání a tedy i výsledcích.

Nejvíce nešťastné země

Mezi nejnešťastnější země světa patří dle zveřejněného žebříčku odzadu Afgánistán, Libanon, Lesotho, Sierra Leone, Kongo, Botswana, Zimbabwe a Malawi. Země, u kterých to bohužel asi nikoho nepřekvapí.

Žebříček štěstí do 30 let

Pokud jde o štěstí mladých lidí do 30 let, Česko je dle průzkumu na skvělém 10.místě. Nejšťastnější mladí lidé jsou prý v Litvě, Izraeli, Srbsku, na Islandu, v Dánsku, Lucembursku, Finsku, Rumunsku a Nizozemsku. Kromě vedoucí Litvy jsou v této kategorii zajímavé zejména velmi dobré výsledky Srbska a Rumunska.

Rakousko skončilo až za Českem na 12., Slovensko se umístilo na 38. pozici. Itálie je 41., naši sousedé z Polska 43. a Německa až 47. Francie je na 48. místě. To leccos vypovídá o nepříliš dobrém vnímání situace mladými lidmi v těchto zemích.

Žebříček štěstí nad 60 let

V odpovědích seniorů nad 60 let Česko spadlo na 23. příčku. Asi to není překvapením. Spíše to vypovídá o tom, že průzkum je skutečně relevantní. Vedou dle očekávání severské státy, v pořadí Dánsko, Finsko, Norsko, Švédsko, Island, dále pak následuje Nový Zéland, Nizozemsko, Kanada, Austrálie a první desítku uzavírají USA.

Sousední Rakousko je na 15. místě a Německo 21. Polsko až na 40. pozici a Slovensko je dokonce až na 60.místě žebříčku kategorie 60+.

Co ukazují výsledky České republiky?

Celkově velmi dobré 18.místo ze 143 hodnocených zemí. Výborné desáté místo mezi mladými do 30 let. V kategorii „lower middle“, tedy mladšího středního věku dvanáctá pozice. O kategorii výše „upper middle“, tedy starší střední věk, však už ale 22. místo a v kategorii „old“, tedy nad 60 let, 23. pozice. Nespokojenost a skepticismus Čechů tedy výrazně roste s věkem. To je ale známý fakt, který nás jistě nepřekvapuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz