Hlavní obsah
Cestování

V naší zemi je mnoho zajímavých cyklotras. Jedna z nich je „Gynekologická“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Ilustrační foto

Jaro „klepe na dveře“. S tím také začátek cyklosezóny. Cyklostezek a cyklotras je v naší zemi požehnaně. Jedna z nich je tak trochu jiná. Pokud tedy chcete malinko recese, nebo jen prostě poznat nová místa, zde je tip na výlet.

Článek

Asi každý někdy slyšel píseň skupiny Yo Yo Band „Rybitví“ z roku 1993.  Zpívá se v ní: „Pičín, Kozomín, Řitka, skvěle složená kytka. Pičín, Kozomín, Řitka, tak tam to musí bejt.“ Píseň se stala velmi populární. Složili ji bratři Tesaříkové a skupina ji (bohužel už bez předčasně zesnulého Vladimíra Tesaříka) zpívá dodnes.

Obec Řitka je mnoho let známá v souvislosti s bydlištěm zpěvačky Heleny Vondráčkové, která v Řitce začala bydlet dávno předtím, než se to stalo v obcích kolem Prahy „satelitní módou“. Nikdy se příslušností k Řitce také netajila. Před časem se však s jejím starostou, respektive obcí Řitka, soudila. Také Rybitví, další obec z písně Yo Yo Bandu, je poměrně známým místem. Nachází se kousíček od Pardubic. Rybitví proslavili už mnohem dříve bratranci Veverkové, kteří zde sestavili pluh, kterému dali název ruchadlo.

V naší krásné zemi je řada míst a obcí s kuriózními názvy. Kromě vyše uvedených k nim patří kupříkladu obec Šukačka, patřící pod Javornou, malebná osada a potok v Jihozápadních Čechách. Nebo obec Kokotín, osamocená vesnice poblíž Českého Krumlova v Jižních Čechách. Svým názvem pravděpodobně odkazuje na staročeské slovo „kokot“, což znamená kohout. Dnes tomuto slovu přisuzujeme poněkud jiný význam.

Populární jsou vtipné varianty na „kozy“. Například obce Kozičín u Příbrami, Kozodírky, část Libáně u Jičína a Kozolupy, obec v Plzeňském kraji. Mezi zajímavé názvy obcí patří také Onen Svět nedaleko Šukačky, poblíž E53 v Jihozápadních Čechách. Hezký název je také Vajglov, část obce Břidličná poblíž Bruntálu na Severní Moravě. Kuriózních názvů obcí a místních jmen je však mnohem více. Namátkou: Vojetín, Štěrbina, Mrtník, Brloh, Bukvice, Čunín, Čůráček, Flusárna, Pičulín, Pleš, Kleštěnec či Krámy.

Z několika z nich lze sestavit zajímavou cyklotrasu a udělat si tak pěkný výlet. Součástí této cyklotrasy jsou také dvě místa z písně skupiny Yo Yo Band: Pičín a Řitka. Dámy jistě prominou, že je tato trasa trochu recesisticky nazývaná „gynekologickou“. Nehledejte za tím, prosím, nic negativistického. Není to rozhodně myšleno nijak zle.

Cyklotrasa Kozičín – Pičín – Řitka – Krámy – Vaječník (82 km)

Kozičín se nachází asi 3,5 km na západ od Příbrami. Z Kozičína se lze vydat cyklotrasou 302B. Na trase zhruba po jednom kilometru minete bývalý Důl Štefánik. Kdo si chce kousek zajet, může se podívat na nedalekou vyhlídkovou věž. Pokračujeme doleva po trase 302 a naučné stezce lesoparkem Litavka přes Příbram. Kolem pivovaru Podlesí, na trase je také Hospůdka Za Komínem.

Na rozcestí se dáme doprava, stále po trase 302, pokračujeme kolem Věžového vodojemu. Projedeme Lhotou u Příbrami. Pokračujeme na Sádek. V Sádku se dáme na rozcestí u kaple doprava. Pokračujeme stále po trase 302 do Bratkovic. V Bratkovicích se dáme na rozcestí doprava a pokračujeme po Masarykově okruhu směr Hluboš. Na okraji Hluboše doprava a dojedeme do první zastávky – obce Pičín.

Foto: Jan Mareš

Pičín

Trasa sem je dlouhá necelých 17 kilometrů. V centru Pičína je kulturní památka, kostel Narození Panny Marie. Nad rybníkem Příkop je také píčínská tvrz z 13. století. Název této obce z roku 1289 prý pochází buď z latinského slova piscina, tedy rybník, kterých se v okolí opravdu pár vyskytuje, nebo ze staroslověnského pěčina, což značilo hezké místo.

Foto: Jan Mareš

Kostel Narození Panny Marie v Pičíně

Z Pičína pokračujeme do Bukové u Příbrami. Součástí této obce je i barokní kostel. Z Bukové se vydáme po Bukovské cestě směr Jelení Palouky a dále po trase 8129 do Mníšku pod Brdy. V Mníšku si můžeme udělat přestávku. Z Kozičína už máme najeto zhruba 42 kilometrů. Mníšek se nachází 27 kilometrů jihozápadně od Prahy, na úpatí brdského hřebene. Má něco přes 6 tisíc obyvatel. Historické jádro města je městskou památkovou zónou.

Hlavní dominantou je farní kostel sv. Václava na náměstí a v jeho blízkosti také státní zámek. Ten spravuje Národní památkový ústav a je přístupný veřejnosti. V areálu zámku se často natáčejí filmy a pohádky. Město je častým cílem výletníků. Na náměstí a kolem něj je několik restaurací, kaváren a cukráren. Ve městě se koná mnoho kulturních a společenských akcí, sobotní farmářské trhy a v červenci pouť.

Foto: Jan Mareš

Kostel sv. Václava v Mníšku pod Brdy

Z Mníšku pod Brdy se vydáme po trase 8131 a poté 8129 do obce Řitka. To už máme ujeto skoro 50 kilometrů od startu. Rozvíjející se Řitka leží 7 kilometrů jižně od Černošic. V současné době má dle stránek obce necelých 1 400 obyvatel. Název obce se během času několikrát měnil, byla to Řitka, Řítka, Řidka, ale i Řídká. Jméno Řitka pravděpodobně prý vzniklo z původního příjmení podle Jana Řitky z Bezdědic, a zdrobněliny slova „řiť“. Obec byla v začátcích složena ze dvou částí, obce Řitka a osady Veselka. V obci je barokní zámek v soukromém vlastnictví, několik restaurací a sportovní areál.

Foto: mapy.cz

Delší verze bez návratu na start

Z Řitky se vydáme přes most dálnice D4 směr Líšnice. Naučnou stezkou Líšnice se dostaneme ke Spálenému mlýnu. Pokračujeme cyklotrasou přes Bojov a Bojanovice do obce Krámy, která se nachází 1,5 kilometru od Nových Dvorů, pod které spadá. Po roce 1850 byly krámy osadou obce Křížov. V letech 1921–1961 byly samostatnou obcí, v roce 1961 byly připojeny k Novým Dvorům. Pokračujeme přes Sudovice a Nový Knín.

Nový Knín má velmi hezké historické jádro, které je městskou památkovou zónou. Dominantou je kostel sv. Mikuláše, radnice a kašna, která je na náměstí Jiřího z Poděbrad. Z Nového Knína se vydáme trasou 308A přes Kozí Hory. Později odbočíme směr Homole po trase E10 do Vaječníku. Vaječník je malá vesnice, část obce Nečín. Leží v katastrálním území Žebrák. Zde trasa končí.

Foto: Jan Mareš

Řitka

Od startu jsme najeli 82 kilometrů. Nastoupali 1 457 výškových metrů a klesali 1 676 metrů. Trasa je dlouhá zhruba něco přes šest hodin bez přestávky. Je to tedy náročný výlet pro dobře fyzicky vybavené cyklisty. Anebo pro ty, kteří využívají možnosti elektrokol. Pokud byste chtěli zpět na start do Kozičína, musíte si přidat ještě dalších 29 kilometrů. Celkem tedy zhruba 111 kilometrů.

Cyklotrasa Kozičín - Pičín - Vaječník (33 km)

Trasa se dá zkrátit na výrazně lehčí variantu Kozičín – Pičín - Vaječník. Tato trasa má pouze 33 kilometrů. Nastoupáte jen 294 metrů a klesáte 512 metrů. Zvládne ji tedy skoro každý. Pokud se chcete vrátit až na start do Kozičína, musíte si ještě necelou třicítku kilometrů přidat. Celá trasa je tak dlouhá zhruba 62 kilometrů. Cesta na kole trvá asi čtyři a půl hodiny svižnou jízdou, bez přestávky. Záleží však na každém, jaké tempo si zvolí a kolik přestávek udělá.

Foto: mapy.cz

Kratší verze s návratem na start

Tip na tento trošku recesistický výlet je cyklistický, avšak uvedená místa je samozřejmě možné navštívit i jiným způsobem. Odlišnými dopravními prostředky. A také jako samostatné cíle. Dle zájmu a časových možností každého.

K této „gynekologické“ trase se také před léty hrdě hlásil známý šprýmař, recesista a populární herec Pavel Nový z pražské Ypsilonky, známý z oblíbené komedie S tebou mě baví svět. Muž, který se dokázal poprat s nepřízní komunistického režimu i později s onemocněním západonilskou horečkou.

V jednom rozhovoru k této cyklistické trase před lety řekl: „Podnikali jsme kdysi pravidelně takzvanou gynekologickou expedici. To byla opravdu velmi podařená akce. Každou druhou neděli v září se jezdilo z Kozičína přes Pičín, Řitku a Krámy až do Vaječníku. A mělo to i urologickou část. Na druhé straně Brd jsou obce Kulovice, Kleštěnec a Mrtník,“ popisoval s úsměvem herec.

„Ve Vaječníku měla chalupu Naďa Konvalinková s Oldou Kaiserem, tam to končilo společnou fotografií a několika lahvinkami šampaňského.“ dodal nakonec.

Mezi obcemi Pičín a Řitka se také koná dnes už tradiční „gynekologický“ pochod, který organizují společně obě obce ve spolupráci s městem Dobříš, Sokolem Dobříš a obcí Kytín. V minulém roce, přesněji v sobotu 3.června 2023, proběhl už jeho 5.ročník a zúčastnilo se ho na sedm stovek účastníků. Trasa je dlouhá 32 kilometrů. Existují i kratší verze Dobříš - Řitka (21 km) a Kytín - Řitka (11 km).

Česká příroda je krásná a výlety do ní určitě stojí za to. Neváhejte. A pokud Vás nezaujala „gynekologická“ trasa, vyberte si jakoukoliv jinou. Je jich spousta. A pokud máte tip na zajímavé místo s kuriózním názvem a chcete se o něj podělit, přispějte jím, prosím, do diskuze pod článkem.

Další zdroj: www.mapy.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz