Hlavní obsah
Aktuální dění

Velmi špatné zprávy pro Andreje Babiše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Andrej Babiš se musí omluvit Miroslavu Kalouskovi. Kauza Čapí hnízdo se s velkou pravděpodobností vrátí do soudní síně. Babiš také nejspíš zůstane evidovaným agentem STB.

Článek
  • Andrej Babiš se musí omluvit Miroslavu Kalouskovi za slova o tom, že „zabil lidi cez padáky a rozkrádal ministerstvo obrany“. Rozhodl Nejvyšší soud.
  • Vrchní soud rozhodl v kauze Čapí hnízdo. Verdikt není zatím veřejný, ale očekává se, že soud zprošťující verdikt zrušil a kauza se vrátí k soudnímu projednání.
  • Slovenský nejvyšší soud rozhodl ve sporu Babiše s Ústavem paměti národa, verdikt zatím nezveřejnil, ale očekává se, že potvrdil, že Babiš je oprávněně registrován jako agent STB.

Tři zprávy tohoto týdne, které Andreji Babišovi určitě neudělaly radost.

Andrej Babiš se musí omluvit Miroslavu Kalouskovi

Babiš pronesl výrok v roce 2018 na půdě Sněmovny a Kalouska, jemuž tykal, označil za „ožralu“ a „zloděje zlodějského“. Nyní Nejvyšší soud rozhodl, že Andrej Babiš je povinný se Miroslavu Kalouskovi omluvit. Babiš se za své výroky musel již dříve omlouvat. Například novinářce Holcové za zveřejnění nepravdivého příspěvku. Musel se také z rozhodnutí soudu omlouvat za výrok ze srpna roku 2018 o zaplacených demonstrantech.

Andrej Babiš často osobně útočí na politické konkurenty, novináře, ale i běžné občany, kteří říkají něco, co se mu nelíbí. Ve svém hněvu používá tvrzení a obvinění, pro které, jak se později ukáže, nemá žádné důkazy. Po mnohahodinových výstupech Andreje Babiše v posledních týdnech ve Sněmovně, kde pozurážel kde koho, je možné, že další žaloby a následné omluvy budou mít pokračování.

Soud v kauze Čapí hnízdo bude velmi pravděpodobně pokračovat

Kauza Čapí hnízdo bude mít soudní pokračování. Andrej Babiš tak nemůže tvrdit, že je „Pan čistý“, že by se mu měli všichni omluvit za výroky na jeho adresu v kauze Čapí hnízdo. Rozhodnutí Vrchního soudu se dalo čekat, neboť původní verdikt soudce, který Babiše osvobodil, byl velmi překvapivý a odůvodnění velmi nepřesvědčivé. Bylo v rozporu s tím, co bylo o kauze veřejně známo i s tím, co vyšetřil OLAF, tedy Evropský úřad pro boj proti podvodům. OLAF konstatoval: „Představitelé příjemce projektu poskytli nepravdivé informace a zatajili důležité informace před orgánem řídícím operační program, když v roce 2008 podali žádost o projekt a podepsali smlouvu o poskytnutí dotace.“ Závěr vyšetřování OLAF byl jednoznačný: „V souladu s platnými právními předpisy je tudíž Evropská komise oprávněna takovémuto příjemci odmítnout poskytnutí finanční podpory.“

Přívrženci Andreje Babiše tvrdí, že Vrchní soud teď rozhodl „na objednávku“ a „odvádí pozornost“ od problémů současné vlády". Soud má prý za úkol „odstavit Babiše“. Každý má právo si myslet, co chce. Já si to tedy rozhodně nemyslím. Věřím ve nezávislost českých soudů. Věřím v to, co vyšetřil Evropský úřad OLAF. Nedovedu si představit, že by Vrchní soud rozhodoval na objednávku vlády, která tady za rok dva nemusí být. Proč by to dělal? Nevidím důvod, proč by měl OLAF zkreslit či falšovat výsledky vyšetřování.

Slovenský Nejvyšší soud rozhodl ve sporu Babiše s Ústavem paměti národa

Nejvyšší soud rozhodoval o Babišově dovolání proti pravomocnému verdiktu bratislavského krajského soudu, který loni v červnu zamítl jeho žalobu kvůli evidenci u československé tajné policie StB jako agenta.

Andrej Babiš, ač tvrdí často opak, je stále registrován na Slovensku jako agent STB. Archívy uvádějí, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB. O dva roky později ho ke spolupráci s tajnou policií coby agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten ale během projednávání Babišovy žaloby u okresního soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl. Slovenský ústavní soud ve verdiktu z roku 2017 zpochybnil věrohodnost bývalých příslušníků StB, kteří u obecných soudů vypovídali v Babišův prospěch a jejichž výpovědi byly tehdy považovány za klíčové.

Dle historiků slovenského Ústavu paměti národa i řady českých historiků-expertů na tuto oblast, Babišovo jméno figuruje v řadě svazků Státní bezpečnosti, které jsou různě provázané. Je vyloučené, aby tyto svazky byly zfalšované. Ani k tomu v minulosti nebyl žádný důvod. Babiš byl z komunistické rodiny. Jako takový vystudoval elitní školy a dostal se do prestižního zaměstnání v podniku zahraničního obchodu. Díky tomu byl také vyslán na lukrativní místo do Maroka. Pokud někdo chtěl v socialistických dobách pracovat v podniku zahraničního obchodu, musel být členem KSČ a musel spolupracovat s StB. Jiná možnost neexistovala, pokud tam chtěl být. Byla to prestižní pozice, velmi dobře placená práce, možnost pobytu v kapitalistické cizině, nákupu zboží, které bylo v tehdejším socialistickém Československu pro drtivou většinu obyvatel naprosto nedostupné. Takový člověk prostě referoval státní bezpečnosti o všech svých kontaktech v zahraničí. O tom, co kde viděl a slyšel. Patřilo to k jeho práci.

Netvrdím, že Andrej Babiš byl udavač. Nevím o tom, že by někoho konkrétního udal, někomu zničil život. Agentem StB ale prokazatelně byl. Nechápu, proč to nepřizná. Mohl dávno říct, že agentem StB být musel, že informoval StB jen o ekonomických aktivitách a svých kontaktech v zahraničí, že nikomu vědomě neublížil, ani nikoho neudal. Pokud by se nezjistil opak, mohl mít dávno od této záležitosti klid. On ale místo toho nesmyslně trvá na tvrzení, že agentem StB vůbec nebyl. O tom, proč svědčil bývalý Stbák Šuman, že Babiš agentem StB nebyl, si lze myslet své. Důkazy pro to samozřejmě nejsou, ale ve prospěch miliardáře lze nejspíš odsvědčit leccos. Tím spíš, že o morálce a pravdomluvnosti těchto lidí si nelze dělat iluze. Byli to přece pracovníci komunistické státní bezpečnosti.

Jak lze Andreji Babišovi věřit v jiných záležitostech, když v kauze Čapí hnízdo přísahá na vlastní děti a v kauze evidence StB tvrdí, že agentem nikdy nebyl?

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz