Hlavní obsah

Víkendové kolo může přinést snížení náskoku Slavie. Čeká ji těžký duel v Jablonci. Kdo bude chybět?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michal Bauer, se svolením

Po reprezentační pauze se opět rozběhne nejvyšší česká fotbalová soutěž. Po deseti odehraných kolech ji vede pražská Slavia s šestibodovým náskokem před rivalem z Letné. Už jedenácté kolo ale může leccos změnit.

Článek

Slavia má v reprezentačních výběrech značný počet hráčů, kteří se jí po ligové pauze vracejí v různém času a stavu. Pražský klub také v minulosti míval po reprezentační přestávce v některých utkáních problémy a stálo ho to body, které pak v závěru ligy citelně chyběly. Letos se zatím Slavia těmto problémům vyhnula, i proto, že v září bylo celé ligové kolo kvůli povodňové situaci v Česku po reprezentační pauze odloženo a hráči tak měly více času na regeneraci. Slavia pak v náhradním termínu odložené utkání s Mladou Boleslaví bez zaváhání jednoznačně vyhrála.

Nyní to bude jiné. Slavia jede hned po reprezentační pauze do Jablonce. Oproti Spartě bude hrát až v neděli, má tedy navíc jeden den k dobru a bude také před utkáním znát sobotní výsledek Sparty. To může být výhoda i nevýhoda. Slavia musí cestovat na soupeřův stadion a utká se s týmem, který „šlape“. Jablonci se daří. Po letech, kdy hrál o záchranu, se novému kouči Luboši Kozlovi podařilo dát nově složenému týmu velmi rychle tvář. Jablonci se v této sezoně zatím nad očekávání daří, což potvrdil v posledním zápase před reprezentační přestávkou.

Jablonec vyhrál sousedské derby v Liberci drtivým skóre 5:0, což bylo velkou satisfakcí pro současného jabloneckého kouče, který byl z Liberce na konci minulé sezony „odejít“, když mu bylo novým majitelem Ondřejem Kaniou a generálním ředitelem Janem Nezmarem oznámeno, že s ním nepočítají, protože není dostatečně moderním trenérem, a budou budovat „nový tým s novými tvářemi“. Tedy včetně nového kouče Radoslava Kováče, kterého přetáhli z Pardubic. To se však zatím libereckému Slovanu příliš nedaří. Po desátém kole je až na 10.místě tabulky s 12 body a ztrácí na Jablonec, který je na 5.místě, už pět bodů. Liberecká krize má také první významnější reakci, když se ambiciózní majitel Kania, zvyklý leccos veřejně komentovat, náhle odmlčel na sociálních sítích.

V jedenáctém kole mohou oba severočeské kluby promluvit také do poměrů na čele ligové tabulky. Zatímco Liberec jede v sobotu na Letnou, kde se setká s aktuálně druhou Spartou, Jablonec bude hostit o den později pražskou Slavii.

Sparta má šestibodovou ztrátu a nemůže si dovolit minout další body. Tím spíš, že hraje doma. Pro liberecký Slovan nesmírně těžké utkání, na to se „chytit“ po domácím „výprasku“ s Jabloncem zrovna na Letné. Na druhou stranu nemá co ztratit. Týmu bude chybět vykartovaný Christian Frýdek, který nezvládl frustraci z katastrofálního stavu utkání s Jabloncem a udělal hloupý a nebezpečný „kriminální“ zákrok, který byl vidět až z třicáté řady tribuny. Stálo ho to trest na 5 zápasů. Inu takto to dopadá, když fauluje technický fotbalista, který faulovat nemá „v popisu práce“ a vlastně to ani moc neumí. Kromě Frýdka jsou zranění Koželuh a Rabušic. Nejistý je start Plechatého.

Sparta se může těšit z faktu, že disciplinárka očistila Martina Vitíka, kterému byla rozhodčím Szikszayem udělena neoprávněně druhá žlutá karta a následně červená za (ne)faul na Holeše v derby se Slavií. Vitík tedy může proti Liberci nastoupit. To je nezvyklé řešení. Výjimečné. Z mého pohledu správné, protože Vitík opravdu nefauloval. Na druhou stranu to zakládá jistý precedens do budoucna.

Spartě budou nejspíš chybět stále Garcia a Suchomel. Oficiálně se neví, zda už bude k dispozici dosud zraněný Cobbaut a také, jestli bude v pořádku finský tvůrce hry Kaan Kairinen, což je určitě jeden z klíčových mužů sparťanské sestavy. Otazníky jsou také nad aktuálním stavem hráčů, kteří se omluvili reprezentačnímu trenéru Haškovi z nominace na Albánii a Ukrajinu. Jedná se o Jaroslava Zeleného a Matěje Ryneše. Ale dá se spíše předpokládat, že se dali v repre pauze dohromady a budou k dispozici. A samozřejmě nevíme, v jakém stavu se vrátili ostatní hráči z reprezentačních akcí. Tedy nejen Češi, ale také cizinci Laci, Birmančevič či Haraslín.

Slavia měla v „A“ týmu české reprezentace silné zastoupení: Kinského, Bořila, Provoda, Holeše, Chorého, Lingra a Zmrzlého. K tomu v české U21 ještě Juráska, Prebsla a Chaloupka. V řecké reprezentaci nastoupil Zafeiris do dvou zápasů v Anglii a dom s Irskem. Za liberijský národní tým hrál zase Oscar Dorley, který má však pro nejbližší ligová kola stopku. Dostal trest na tři utkání za drcnutí hlavou do Rrahmaniho, po kterém byl správně vyloučen. Další africký fotbalista Slavie, Malick Diouf zase reprezentoval Senegal. Je tedy otázka, v jakém stavu se vrátí a zda bude moct hned v Jablonci nastoupit.

Slavii bude (nejen) v Jablonci citelně chybět záložník Oscar Dorley. Stabilní článek základní sestavy, který hraje dlouhodobě velmi dobře bez větších výkyvů, a bez něhož si ji Jindřich Trpišovský už ani nedovede představit. Uvidíme, jak to slávistický kouč s náhradou vymyslí. Důležité určitě bude, v jakém stavu se vrátí reprezentanti. Na post defenzivního záložníka se asi nejvíce nabízí zařazení mladého Prebsla. Ale je otázka, zda nebude potřeba ještě více v obraně.

Slavia může mít totiž problém se složením stoperů. Dlouhodobě má zraněné už dva - Tomáše Vlčka a Igoha Ogbua. Z reprezentačního srazu se Ivanu Haškovi omluvil už dříve David Zima a není jasné, zda je na neděli fit. I když spíše lze očekávat, že ano. Další stoper Tomáš Holeš, který sehrál velmi dobrý zápas s Albánií, do druhého utkání reprezentace v Polsku s Ukrajinou pro svalové potíže nenastoupil. Je tedy otázka, zda bude k dispozici pro utkání v Jablonci, kde před příchodem do Edenu působil.

Víkendové ligové kolo bude každopádně hodně zajímavé. Sparta je logicky už pod tlakem. Vyhrát jednoznačně musí. Slavia určitě také nechce ztratit těžce vybojovaný šestibodový náskok, ke kterému si pomohla třemi body z derby „S“. Velmi atraktivním duelem bude zcela jistě také sobotní souboj Baníku Ostrava s plzeňskou Viktorií, která je na třetím místě stále jen bod za druhou Spartou. Na čtvrtý Baník má před vzájemným zápasem tříbodový náskok.

Další zdroj: statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz