Hlavní obsah
Sport

Trenér Koubek v žádném ligovém klubu dlouho nevydržel. Zůstane v létě v Plzni? Jaké jsou možnosti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Miroslav Koubek prožívá úspěšnou sezonu. Mužstvo nebojuje o titul, ale má jisté třetí místo. V Konferenční lize došlo až do čtvrtfinále. Koubkovi se podařilo tým přebudovat a zlepšit herní projev. Byla by škoda končit. V září mu však bude už 73 let.

Článek

Když Miroslav Koubek do Plzně vloni v létě přicházel, sám se ani netajil tím, že je „převozníkem“. Tedy trenérem na jeden rok. Koubek už jako více než sedmdesátník v takové angažmá nejspíš už ani nedoufal. Iluze si jistě nedělal, už jednou byl z Plzně před lety Adolfem Šádkem „odejít“. A to pár měsíců poté, co získal s týmem mistrovský titul.

Trenérem, který se měl stát vloni v létě po Michalu Bílkovi koučem Viktorie, je Martin Svědík. Ten tehdy sám mluvil o tom, že by ho nabídka odtud lákala. Adolfu Šádkovi se však nepodařilo včas dotáhnout příchod nových majitelů klubu. Svědíkovi se zase nechtělo za nejasné situace do Plzně. A tak přišel na rok „náhradník“ Miroslav Koubek, který byl volný.

Viktoria neměla ideální vstup do sezony, výkony a výsledky byly „nahoru-dolů“, plzeňští poztráceli řadu bodů, proto také nehrají o v lize titul. Namále měli také v kvalifikaci Konferenční ligy. Koubkovi se ale podařilo ze šlamastyky „vybruslit“. Nebál se sáhnout do sestavy, posadit některé zkušené hráče na střídačku a dát šanci mladým. A tak začali pravidelně hrát Hranáč, Dweh, Souaré, Červ a další. Koubek našel také nové místo Šulcovi jako podhrotovému hráči. Tomu spolupráce s hroťákem Chorým začala skvěle fungovat. Daří se mu i střelecky.

Viktoria prošla bez zaváhání základní skupinou Konferenční ligy a v jarní části se probojovala až do čtvrtfinále. Zajistila pro český národní koeficient spoustu bodů i přímou účast pro ligového mistra v Champions League v sezoně 2025/26. To je vedle dřívějších účastí v Lize mistrů největší mezinárodní úspěch Viktorie v její historii. V lize má jisté třetí místo.

Miroslav Koubek tak „jede nad plán“. Logicky se tedy vtírá otázka, jestli bude v klubu jako trenér v příští sezoně pokračovat. Optikou úspěšné sezony by si pokračování zasloužil. Kouč sám se netají tím, že se mu ani přes pokročilejší věk končit moc nechce. Smlouvu ve Viktorii má však pouze do konce června tohoto roku. Je otázkou, jestli je rozhodnutí pouze na Koubkovi, jak se domnívají někteří experti, či bude, jako dosud vždy, rozhodovat Adolf Šádek.

Situaci nepřímo ještě více rozvířil Martin Svědík, když oznámil, že po sezoně ve Slovácku skončí, byť má smlouvu ještě na rok. Slovácko zažívá velmi špatné jaro. Řadí se v něm mezi nejhorší ligové týmy. Mužstvu chybí zraněný zkušený veterán Michal Kadlec, který zřejmě ukončí kariéru. Také někteří další hráči mají už nejlepší roky za sebou. Stav týmu už delší dobu volá po potřebě výrazného přebudování a omlazení, ale Slovácko má své limity, i finanční. Výrazné zlepšení v tomto směru nelze čekat, i proto tedy odchod trenéra Svědíka, který je už v klubu dlouho a nevidí „světýlko na konci tunelu“.

Martin Svědík je považován za jednoho z nejlepších trenérů v Česku, a to i přes špatné jarní výkony a výsledky svého současného týmu. Spolu s Brianem Priskem a Jindřichem Trpišovským. Mnozí ho před časem viděli jako možného nástupce Jaroslava Šilhavého u české reprezentace. Jistě, Svědík nikdy netrénoval Spartu či Slavii, ale to takový Karel Brückner také ne, a přesto šel k reprezentaci a byl s ní úspěšný. Zároveň je jasné, že by se však už Svědík měl posunout ze Slovácka výš, do ambicióznějšího klubu s většími možnostmi. Dle posledních výroků to tak zřejmě cítí i sám kouč.

Slavia a Sparta však své kouče mají a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by je pro příští sezonu měnili. Martin Svědík říká, že bude volný. Půjde tedy do Plzně? Nebo jinam? Do zahraničí? Reálný je asi některý z klubů polské ligy, odkud byl o Svědíka už před časem údajně zájem. Otázkou je, jestli bude Slovácko požadovat odstupné, když jeho smlouva zněla do léta 2025, nebo zda aktuální oznámení o Svědíkově letním konci také znamená i předčasné ukončení smlouvy bez náhrady. Tak aby byl Svědík v létě volný. Ať už to bude pro jakýkoliv klub. To by pro něj byla určitě lepší pozice.

Z ambiciózních klubů v české lize, mimo obou „S“ a plzeňské Viktorie, může mít zájem ještě ostravský Baník. Tam už jednou Svědík byl a neodcházel v dobrém, když byl podivně odvolán. To však bylo ještě před érou současného majitele Baníku Václava Brabce.

Dalším ambiciozním klubem bude liberecký Slovan s novým majitelem Ondřejem Kaniou a generálním ředitelem Janem Nezmarem. Liberec bude chtít hrát o poháry. Všeobecně se však předpokládá, že novým koučem Liberce bude po Luboši Kozlovi současný kouč Pardubic Radoslav Kováč.

Znovu se tedy vrací do hry spojení Viktoria Plzeň a Martin Svědík. Z hlediska perspektivy by to měla být jasná volba. Svědík je ambiciozní a náročný trenér, který by v Plzni dostal „materiál“ a možnosti, které ve Slovácku nepřipadají v úvahu. Svědík by mohl být, při příznivé konstelaci, koučem Viktorie klidně dalších pět let.

Je však možné Miroslavu Koubkovi po nad očekávání úspěšné sezoně smlouvu neprodloužit? Co na to fanoušci Viktorie? Půjde do toho Adolf Šádek? Bude chtít Martina Svědíka znovu, když se vloni v létě nakonec nedohodli?

Jaké jsou možné scénáře?

Miroslav Koubek jako trenér ve Viktorii zůstane, o rok si ještě sezonu prodlouží, bude se mu s týmem nadále dařit. Po další sezoně skončí. V necelých 74 letech. Těžko předpokládat delší působení, byť je pan Koubek na svůj věk velmi vitální a nebraní se novým metodám a technologiím.

Další možností je, že trenér Koubek v Plzni sice bude pokračovat, ale na podzim přijdou neshody a horší výsledky a bude odvolán. A možná nahrazen Svědíkem, který bude připraven doma „na střídačce“. Nebo někým jiným. Třeba asistentem Janem Trousilem, který už úspěšně vedl jako hlavní kouč druholigový Vyškov a ambice být hlavním trenérem v lize jistě má.

V této souvislosti je třeba zmínit fakt, že ač je Miroslav Koubek v poslední době fanoušky a  experty oprávněně veleben, jeho kariéru provázely poměrně brzké konce. Delší dobu v žádném klubu kupodivu nevydržel.

Připomeňme si Koubkova ligová angažmá od roku 2009 do současnosti: 2009–2010 FC Baník Ostrava, 2011–2012 FK Mladá Boleslav, 2013–2014 SK Slavia Praha, 2014–2015 FC Viktoria Plzeň, 2016–2017 Bohemians Praha, 2021–2023 FC Hradec Králové, od 2023 FC Viktoria Plzeň.

V nepříliš dobrém ovzduší končil Koubek naposledy v Hradci Králové, když byl v závěru minulé sezony na „nemocenské“. Tehdy se proslýchalo, že jeho komunikace s kabinou přestala fungovat. Koubek občas mívá „vrtochy“. Problémy s některými hráči. Je to odborník, ale také svérázný pán. Něco podobného může nastat i v Plzni, byť tomu pohledem z venku nyní nic nenasvědčuje.

Druhou možností je, že Koubek skončí jako hlavní trenér a přesune se do jiné role v klubu. Taková „trafika“ s malým vlivem by ho ale nejspíš moc neuspokojovala.

Třetí možností je, že trenér Koubek ne úplně dobrovolně, v klubu zcela skončí a Adolf Šádek mu „vystrojí“ při posledním domácím utkání nadstavby velkolepou rozlučku. Tým převezme od července Martin Svědík. Otázkou bude, jak se v takovém případě změní současný plzeňský realizační tým.

V něm hraje nyní významnou roli Jan Trousil, jako první asistent, který hrával ligu jako řízný stoper za Brno či Slovácko. Pak je tu Marek Bakoš, druhý asistent a bývalý útočník ze slavné Vrbovy éry. Matúš Kozáčik, trenér brankářů a další člen slavné plzeňské party. Dnes je také spolu se slávistou Radkem Černým trenérem brankářů české reprezentace. Video analytikem je Zdeněk Bečka, Vrbův asistent nejen ve Viktorii, ale i třeba ve Spartě. Kondičním trenérem je Martin Kastner.

Martin Svědík by si určitě jako nový trenér chtěl vzít s sebou nějaké „své lidi“. Taková je praxe zavedených trenérů ve větších klubech v celém světě. Vidíme to také na Slavii a Spartě. Pokud by Jindřich Trpišovský či Brian Priske odcházeli, půjde s nimi početný štáb „jejich“ lidí. Taková změna je však velkým zásahem do chodu klubu a týmu samotného. Proto jsou takoví trenéři i v průběhu sezony hůře odvolatelní.

V případě Martina Svědíka by to byli zřejmě někteří lidé ze slováckého “realizáku”: hlavně jeho nynější asistent Jan Baránek, který zná plzeňské prostředí z časů pod Pavlem Vrbou, kdy musel hráčskou kariéru pro zranění velmi předčasně ukončit. Svědíkovým člověkem je pardubický souputník Luboš Přibyl, bývalý gólman Slavie, Olomouce a Brna. Dalším je kondiční trenér Miroslav Mikšíček. Ten byl, stejně jako Přibyl, se Svědíkem už v předchozím působišti, FC Vysočina Jihlava.

Svědíkovým příchodem by tedy muselo dojít ke změnám v realizačním týmu Viktorie. Zatímco trenéři brankářů mohou být dva, jako ve Slavii či Spartě, tím spíše, že Matúš Kozáčik má také povinnosti u reprezentace, dvojice Trousil-Bakoš by asi byla v ohrožení.

Uvidíme, jak nakonec tuto tajenku rozluští Adolf Šádek. Ten dokázal už nejednou překvapit. Třeba ještě ponechá jako hlavního trenéra pro příští sezonu Koubka, ale prostor bude čím dál víc dostávat Trousil, který pak tým plynule převezme jako hlavní kouč.

Anebo do toho Šádek „řízne“, Koubkovi poděkuje a od léta tým převezme Svědík, případně „z vlastních zdrojů“ asistent Trousil. Jiná možnost se nejeví moc pravděpodobně. Vrba, Bílek, Horváth, Levý, Gula či Uhrin už v Plzni byli a dnes asi nikdo z nich nepřipadá v úvahu. Volný bude zřejmě Kozel, který v minulosti o angažmá v Plzni také jednal, ale svůj čas už zřejmě propásl.

Adolf Šádek sentimentem netrpí. S hráči dovede být přátelský, ale po třicítce jim prodlužuje smlouvu obvykle jen o rok. V tom si je podobný s cyklistickým šéfem belgické silniční profi stáje Soudal-Quick-Step Patrickem Lefeverem, který vyznává podobnou strategii. Šádek také z Viktorie už nejednoho kouče vyprovodil, byť se s ním nedlouho předtím po úspěchu objímal. To ví ostatně moc dobře i Miroslav Koubek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz