Hlavní obsah

Období utahování opasků,kontra aktivity Petra Pavla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Dělba moci a politická realita v ČR.

Článek

Ústava ČR je založena na klasickém principu dělby moci na moc zákonodárnou, výkonnou a soudní, aby se zajistila soudcovská nezávislost a výkonná moc byla omezena zákony.

Má-li být uvedená zásada dodržena a nemá-li dojít k jejímu porušení , potom každá z uvedených složek musí plnit své povinnosti v daných vymezeních.

Funkce prezidenta ČR je Ústavou ČR koncipována jako formální, reprezentativní funkce, ať již se komukoli a to i samotné osobě prezidenta líbí, či nikoli. Byl zvolen a musel si být toho vědomý toho, že bude toliko formálním představitelem státu s reprezentativním výkonem své funkce.

Jak potom interpretovat nepřehlédnutelnou “ angažovanost" P. Pavla pro setkávání se s jednotlivými českými i zahraničními představiteli politického života ( s premiérem dokonce pravidelně) nikoli z důvodů formálně reprezentativních, ale především z důvodů projednávání různých ekonomockých i  politických záležitostí, což je doména uvedených složek moci ?

Není to známka reálně nefungující dělby moci a bezradnosti jejich složek ?

Je správné a legitimní, že P. Pavel naskočil do rozjetého vlaku předchozími prezidenty a zejména Milošem Zemanem, cílícími k prezidentské formě vlády ?

Lze rozumět i tomu, že současného prezidenta by nudilo pouze sedět na Hradě.

Nicméně i to obnáší z hlediska Ústavy ČR formální výkon funkce, do které sám kandidoval a byl zvolen.

Jestliže P. Pavel je dosti agilní „cestovatel“ po republice i zahraničí, nelze to uchopit jinak ,než jako krácení dlouhých chvil v nudném výkonu funkce , zejména když gró jeho formálních povinnosti za něj řeší rozsáhlá administrativa Hradu.

Taková osobní prezentace prezidenta může být toliko připomínka toho, že existuje malý stát uprostřed Evropy, v němž zastává reprezentativní funkci prezidenta.

Nic víc, nic míň.

Pokud to P. Pavel vidí jinak , jde nejvyšší státní představitel proti Ústavě ČR.

Anebo přes tvrzené jednofunkční období se jedná o snahu zalíbit se se záměrem průběžně skryté předvolební agitace pro zvolení na druhé funkční období, ovšem na úkor daňových poplatníků?

Lze -li aktivitě P. Pavla v politice přičítat větší smysl a význam , potom není vše v politickém životě našeho státu v pořádku, jestliže je mu umožněno suplovat povinnosti příslušných složek moci odpovědných za fungování státu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz